Начало » Статии » Здравословно хранене » Влияние на храненето върху имунитета

Влияние на храненето върху имунитета

Send Email

Имунна система

Организмът е една цялостна система, в която работят много подсистеми. Една от тях отговаря за защитата от многобройните опасности на околната среда и това е имунната система. Основното й оръжие в борбата с инфекциите са различните видове бели кръвни клетки. Първата защитна линия на тялото от външни патогени са неутрофилите и макрофагите, които се насочват там, където има инфекция, за да елиминират нашественика. Втората защитна линия на организма са лимфоцитите, които се борят с вторичните инфекции в тялото.  

Прочетете повече:

Какво е имунна система?

Съществуват редица фактори и условия, благодарение на които имунната система функционира оптимално, но има и такива, които я нарушават. Когато приемаме големи количества силно преработени, бедни на фибри, богати на мазнини и белтъчини храни, натоварваме имунната си система. Такива храни са месото, яйцата, млечните продукти, растителните масла и други неправилно комбинирани храни.

Намален прием на фибри

Храната, бедна на фибри, увеличава килограмите и потиска имунната система. Това е така, защото намаленият прием на фибри активира постоянно хормона грелин. Този хормон е отговорен за апетита и повишаването му води до по-голямо желание за хранене и наднормено тегло. В резултат на това намаляват белите кръвни телца, отговорни за борба с инфекциите, както и способността за унищожаване на патогените (фагоцитоза).

Прекомерна консумация на мазнини

Големите количества мазнини, които се намират в месото, рибата, яйцата, колбасите, маслото, сиренето, кашкавала, олиото, зехтина и в други подобни храни, бързо се окисляват и могат да причинят различни видове възпаления. Освен това, натрупването на излишни мазнини пречи на имунните клетки да се захващат за вирусите и да реагират адекватно на външните атаки.

Прекомерна консумация на концентрирани белтъчини

Друг фактор, който допринася за понижената имунна функция, е прекаленият прием на концентрирани протеини, основно от животински произход. Белтъчините в животинските храни създават гнилостна бактериална среда в червата, което активира силен имунен отговор, водещ до възпаление. Тези храни съдържат и големи количества киселинообразуващи елементи, като сяра, фосфор и хлор, които нарушават алкално-киселинния баланс в тялото и се стига до допълнителни различни хронични възпаления.

Как да подсилим имунната си система?

Подобряването на здравето и укрепването на имунитета зависят от приема на подходящи храни. За добър имунитет, си осигурете разнообразие от пълнозърнести зърнени и бобови храни, сурови плодове, зеленчуци и умерени количества сурови семена и ядки.

Добър баланс между макронутриентите

Препоръчително е пълноценните растителни храни да представляват около 60-70% от нужните на организма калории под формата на  въглехидрати, като основен източник на гориво за всички клетки, включително и на имунните. Белтъчините трябва да са от порядъка на 10-15 %, а мазнините - максимум 15-20% от общите калории. Или казано накратко, за да функционира нормално и да не се натоварва излишно имунната ни система, ни трябва разнообразие от цели растителни храни, в които има всичко необходимо за доброто ни здраве.

Пребиотици

Храненето с пълноценни и нерафинирани растителни храни ни осигурява достатъчно количество пребиотици (фибри). Те са не само храна за добрите чревни бактерии, но и подпомагат образуването на повече късоверижни мастни киселини и бактериални ферментационни продукти, намиращи се във високи концентрации в червата. Тези метаболити действат като връзка между микробиотата и имунната система. След като попаднат в клетките, те частично се използват като източник на енергия. В допълнение, късоверижните мастни киселини увеличават антимикробните пептиди, секретирани към повърхността на кожните клетки и управляват произвежданите от тях имунни медиатори – цитокините. Така имунната система, заедно с микробиотата, поддържат здравето и имунната система. А тези мастни киселини освен това регулират и апетита.

Антиоксиданти

Друг много важен фактор за оптималната функция на имунната система са антиоксидантите. Въпреки че човешкото тяло има антиоксидантна защитна система, често тя не е достатъчна, за да неутрализира многобройните атаки, които бомбардират тялото всеки ден. За да се поддържа баланс между оксидантите и антиоксидантите в организма, е необходима подкрепата на растенията, т.е. трябва всекидневно да се консумират пресни плодове и зеленчуци. Те съдържат някои витамини, минерали, флавони, флавоноиди, полифеноли и фитоестрогени, които имат имуностимулиращо и антиоксидантно действие. Плодовете и зеленчуците, богати на тези вещества, са боровинките, годжи берито, малините, сините сливи, портокалите, кивито, броколито, зеленолистните зеленчуци и много други.

Ако искате да стимулирате и подобрите работата на имунната си система, поне за 10 дни се хранете основно с плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни и минимални количества семена и ядки (не повече от 20 грама). Така тялото ви ще се освободи от натрупаните метаболитни остатъци и ще осигурите добър баланс между въглехидратите, белтъчините и мазнините, както и достатъчно фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. И не забравяйте, че холистичният подход към здравето включва също и редовна физическа активност, повече течности, дихателни упражнения и медитация.

Прочетете повече: 

Какво е влиянието на тренировките върху имунитета?

Медитация и имунитет

12 съвета за оптимална имунна системаSend Email