Начало » Статии » Здравословно хранене » Как влияе храненето върху имунитета?

Как влияе храненето върху имунитета?

Send Email

Имунната система

Организмът е една цялостна система, в която работят други подсистеми. Една от тези системи е имунната. Тя отговаря за защитата от многобройните опасности от околната среда.

Основното оръжие на имунната система в борбата с инфекциите са различните видове бели кръвни клетки. Първата защитна линия на тялото от външни патогени са неутрофилите и макрофагите, които се насочват там където има инфекция и убиват нашественика. А втората са лимфоцитите, които се борят с вторичните инфекции в тялото.

Прочетете повече: Какво е имунна система?

Какво срива имунната ни система?

Както има редица фактори и условия, при които имунната система функционира оптимално, така и има такива, които я нарушават.
Когато приемаме големи количества силно преработени, бедни на фибри, богати на мазнини и белтъчини храни, натоварваме имунната си система. Пример за такива храни са - месо, яйца, млечни продукти, растителни масла и други неправилно комбинирани храни.

Намален прием на фибри

Храната бедна на фибри, увеличава килограмите и потиска имунната система. Как се случва това? Намаленият прием на фибри, активира постоянно хормона грелин, който е отговорен за апетита и това води до увеличено желание за хранене и наднормено тегло. В резултат на което намаляват белите кръвни телца, отговорни за борба с инфекциите, както и способността за унищожаване на патогените (фагоцитоза). 

Прекомерна консумация на мазнини

Големите количества мазнини, които се намират в месото, рибата, яйцата, колбасите, маслото, сиренето, кашкавала, олиото, зехтина и в други подобни храни бързо се окисляват и могат да причинят различни видове възпаления. Освен това, натрупването на излишни мазнини възпрепятства имунните клетки, да се захващат за вирусите и да реагират адекватно на външните атаки. 

Прекомерна консумация на концентрирани белтъчини

Друг фактор, който допринася за понижената имунна функция, е прекаленият прием на концентрирани протеини, основно от животински произход. Белтъчините в животинските храни съдържат големи количества киселинообразуващи елементи като сяра, фосфор и хлор, които нарушават алкално-киселинният баланс в тялото, а това води до различни хронични възпаления. 

Как можем да подсилим имунната си система? 

Подобряването на здравето и укрепването на имунитета зависи от приема на подходящи храни. Такива като разнообразие от пълнозърнести зърнени и бобови храни, сурови плодове, зеленчуци, както и умерени количества сурови семена и ядки.

Добър баланс между макронутриентите

Препоръчва се пълноценните растителни храни да бъдат около 60-70% от нужните калории на организма под формата на въглехидрати, или глюкоза, която е основното гориво на всички клетки, включително и на имунните. Белтъчините е добре да са от порядъка на 10-15 %, а мазнините - максимум 15-20% от общите калории. С други думи - за по-добър имунитет ни трябва повече глюкоза.

Пребиотици

Храненето с пълноценни и нерафинирани растителни храни ни осигурява достатъчно количество пребиотици (фибри). Те са не само храна за добрите чревни бактерии, но и подпомагат образуването на повече късоверижни мастни киселини, които активират лептина (намаляващ апетита хормон) и подпомагат ефективно имунната система.

Антиоксиданти

Друг много важен фактор за оптималната функция на имунната система са антиоксидантите. Те включват някои витамини, минерали, флавони, флавоноиди, полифеноли и фитоестрогени, които имат имуностимулиращо и антиоксидантно действие.
Плодовете и зеленчуците богати на тези вещества са боровинки, годжи бери, малини, сини сливи, портокали, киви, броколи и зеленолистни зеленчуци.

В заключение, може да кажем, че за да стимулирате и подобрите работата на имунната си система, е добре поне за 10 дни да се храните основно с плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни и минимални количества семена и ядки (не повече от 20 грама). Така тялото ви ще се освободи от натрупаните метаболитни остатъци и ще осигурите добър баланс между въглехидрати, белтъчини и мазнини, достатъчно фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

И не забравяйте, че холистичният подход към здравето включва редовна физическа активност, повече течности, дихателни упражнения и медитация.

Вижте видеото за храненето и имунитета на Слави Славов, специалист-нутриционист по здравословно хранене във Vita Rama - Център за здравословен живот:

Прочетете повече: 
Какво е влиянието на тренировките върху имунитета?
Какво е влиянието на медитацията върху имунитета?
12 съвета за оптимална имунна системаSend Email