Начало » Статии » Холистичен подход » Медитация и имунитет

Медитация и имунитет

Send Email

Когато се стремим към пълно здраве, подходът ни трябва да бъде цялостен и да взема предвид всички фактори, органи и системи. Тъй като човек е съвкупност от различни елементи, трябва да обърнем внимание на всеки един от тях. Според холистичния подход към човешкото здраве няма да постигнем успех, ако обръщаме внимание единствено на физическото тяло. Трябва да се грижим също за ума, съзнанието, емоциите и душата.

Отдавна не е тайна, че начинът на хранене и физическите упражнения имат огромно влияние върху поддържането на добър имунитет. Но според имунолога д-р Леонард Калабрезе от Кливландската болница, която е една от най-реномираните в САЩ, има нещо, което е също толкова важно за здравето на имунната система и това е „постигането на оптимално умствено/психично и духовно здраве.“

Според него това се дължи на факта, че човешкият мозък е свързан и дава команди на всеки един орган и система в тялото, особено на имунната система. От опит знаем, че тялото и умът са взаимносвързани и си влияят директно. Прост пример за това са мислите, възприятията и емоциите, които се проектират като усещания във физическото тяло. Например, хората чувстват притеснението и страха като свиване или друг вид дискомфорт в областта на стомаха, а гневът се усеща като напрежение или покачване на налягането в областта на главата.

Влияе ли стресът върху имунната система?

Негативните чувства, мисли и емоции са различни проявления на стреса. Той може да бъде градивен, тъй като ни предпазва и ни дава възможност да се развиваме, учейки най-различни уроци от заобикалящия ни свят. Но ако стресът стане хроничен, а нивото му се повиши до такава степен, че нервната система да не може да се справя адекватно с него, той ще се превърне в дистрес. Дистресът има изключително негативен ефект върху тялото, включително и върху имунната система, тъй като повишава нивата на кортизол и увеличава киселинността в организма, а тя увеличава възпаленията. Това води до проблеми с имунната система, като повишена чувствителност към настинки, алергии и дори риск от стомашно-чревни и автоимунни заболявания.

Друг начин, по който стресът влияе на имунитета, е чрез симпатиковата и парасимпатиковата нервни системи. Мозъкът провежда нервни сигнали през тези две системи, като чрез симпатиковата той ни мобилизира или стресира, а чрез парасимпатиковата ни успокоява. С наблюдения е установено, че парасимпатиковата система има връзка с намаляването на възпаленията в организма. Според д-р Леонард Калабрезе трябва да се научим да контролираме тези две системи, за да имаме оптимално имунно здраве.  

Как да се справим със стреса?

Един от подходите, смятани за най-ефективни в момента, е така наречената терапия „тяло-ум“ (“Body-mind therapy”). Тя включва широк спектър от практики, които при редовно изпълнение, с времето успокояват ума, имат балансиращ ефект върху нервната система и така намаляват възпалителните процеси. Но все пак трябва да имаме предвид, че това не е магическо хапче, което пием веднъж, а изисква регулярна практика и последователност. В първата част влизат по-активните практики като йога асани, пранаяма (дихателни упражнения), тай-чи или чи-гун, а в другата категория – по-пасивните като осъзната медитация (mindfulness meditation), мантра медитация и други.

Прочетете още: 12 съвета за оптимална имунна система

Изследвания за влиянието на медитацията върху имунната система

Едно обширно изследване с над 2200 участници сочи, че „тяло-ум“ терапиите намаляват маркерите за възпаление и влияят на специфичните за вируса имунни отговори при ваксинация. 

Друго интересно двумесечно изследване за влиянието на медитацията върху мозъка и имунната функция ясно показва позитивния ѝ ефект. Осемседмичната програма за медитация, през която участниците са преминали, доказва позитивен ефект върху мозъка и имунните функции и че медитацията може да подобри работата на имунната система. 

Друго изследване за влиянието на киртан медитацията (вид мантра медитация) и слушането на музика върху настроението, съня и нивата на стрес при хора с ранна загуба на памет, стига до извода, че „…медитацията намалява ефектите на предизвиканото от стрес клетъчно стареене чрез пряко или косвено подпомагане на поддържането на теломерите. По този начин защитава имунната функция и намалява загубата на неврони, предпазва и от други дегенеративни промени, свързани с когнитивен спад или спад в настроението.“ 

Така стигаме до извода, че медитацията и терапиите „тяло-ум“ имат много ползи за имунната система и е трябва да бъдат част от цялостния подход към доброто имунно здраве, заедно с правилното хранене и регулярните физическите упражнения.

Практични съвети от специалистите на Вита Рама

1) Отделяйте поне по 15 минути дневно за медитация. Една от най-ефективните форми на медитация е мантра медитация, при която се повтарят мантри с дълбока концентрация.
2) Използвайте ранните часове на деня за медитация, тъй като тогава умът е най-спокоен и все още няма натрупани впечатления и мисли от деня.
3) Включете ежедневно дихателни практики за около 10-15 мин.
4) Опитвайте да практикувате поне 3 пъти в седмицата йога, тай-чи или чи-гун.  

Прочетете повече:Send Email