Начало » Статии » Храни и добавки » Как да се предпазим от дефицит на Омега-3?

Как да се предпазим от дефицит на Омега-3?

Send Email

Роля на мазнините в организма

Мазнините са важна част от метаболитните процеси в нашия организъм. Най-основно те се разделят на две групи – есенциални и неесенциални.

Неесенциалните мазнини се произвеждат в организма и не е необходимо да се приемат от външен източник. Есенциалните мазнини се образуват само в растенията и затова е необходимо да си ги набавяме чрез храната.

Главните есенциални мастни киселини са омега-3 и омега-6, като в човешкия организъм, особено в днешното съвремие, често се наблюдава тенденция за недостиг или липса на омега-3.

Още по темата за мазнините от екипа на Vita Rama:

Омега-3 мастните киселини допринасят за здравето по следните начини:

Основните и най-важни видове Омега-3 са:

Съществуват различни статии, научни теми и изследвания, които дават противоречиви мнения относно източниците на прием и дефицитите, свързани с Омега-3 – по-точно, с DHA Омега-3.

Наблюденията и дългогодишната практика на специалистите от Център за здравословен живот Vita Rama показват, че най-добрите естествени източници за получаване на нужните за организма количества Омега-3 и нейните производни са следните сурови растителни храни: ленено семе, чиа, коноп, тученица, спанак, маруля, коприва, морски водорасли, банани, боровинки, малини, киви и др.

Ако консумирате по-големи количества зеленолистни и спазвате правилата за комбинирането им, няма място за опасения, че имате дефицит от Омега-3.

Най-много EPA и DHA форми на Омега-3 са открити в рибата. Но задължително ли е да ядем риба, за да си ги набавим?

Мазнината в рибата, преминала през термична обработка, образува различни канцерогенни вещества, което носи значителни рискове за организма. Като допълнение, има и голяма вероятност рибата да съдържа живак, тъй като моретата и океаните са силно замърсени.

Най-добрите естествни източници на Омега-3 сред морските храни са различни видове водорасли.

Добавка Омега-3 на Opti3

Практически изводи за Омега-3

За да осигурите достатъчно количество Омега-3 на организма си, следвайте тези три съвета:

1) Консумирайте достатъчно количество ALA Омега-3, за да си набавите и достатъчно ЕРА и DHA Омега-3. Според официални данни между 0,1 и 0,5% от ALA, спрямо общите дневни калории, са достатъчни, за да се осигури нужното количество Омега-3. Но при дефицит или при тежки физически натоварвания, количеството може да се увеличи до 3–5% от общите калории. ALA Омега-3 можете да се набавите от всички гореспоменати естествени източници.

2) Пропорцията между консумираните Омега-3 и Омега-6 не трябва да надвишава 1:3, а най-добрият вариант е 1:1. Омега-3 и Омега-6 използват един и същ ензим, чрез който се разграждат до техните производни, специално за Омега 3 до EPA и след това до DHA. Изследване на American journal of clinical nutrition показва, че увеличаването на Омега-6 (от 15 на 30 грама дневно) намалява трансформирането на Омега-3 в DHA с около 40%.

Днес се наблюдава тенденцията за консумирането на още по-големи количества Омега-6 и на много концентрирани мазнини, като зехтин и растително олио. Всички видове изолирани мазнини, дори студено пресованите и приетите за съдържащи „полезни“ Омега-3 (ленено и рапично олио), са вредни за човешкия организъм. Те бързо се окисляват, образуват свободни радикали и могат да наранят артериите.

3) Консумирайте не повече от 10% мазнини от общите калории, в противен случай организмът трудно може да усвои по-голямото количество мазнини и цялото тяло се затлачва, като особено много страдат артериите. По време на изследване, проведено от д-р Дейвид Бланкенхорн, в продължение на една година са давани на хора трите вида мазнини – наситени, ненаситени и есенциални. Резултатите са, че при всички участници изолираните мазнини са образували лезии по артериите.

Препоръчително е мазнините да бъдат набавени от цели растителни храни, като най-добрите източници са вече споменатите семена, ядки, морски водорасли и зеленолистни зеленчуци.

И все пак, ако нямате възможност да следвате тези три съвета и да консумирате достатъчно количество от препоръчаните сурови растителни източници на Омега-3, специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama са избрали за вас подходящ продукт, богат на DHA и EPA Омега-3. Това е Opti3 Омега-3, който е 100% веган безглутенова добавка, извлечена изцяло от водорасли и растителни източници.

Прочетете още:

Трябва ли да приемаме добавка DHA за мозъчната функция?

Как да избегнете хранителните дефицити в организма?Send Email