Начало » Статии » Здраве » Как да се предпазим от коронавирус?

Как да се предпазим от коронавирус?

Send Email

В разгара на пандемията с COVID-19 хората се страхуват от неизвестното и се притесняват за последствията, които глобалната здравна криза може да причини.
В Център за здравословен живот Vita Rama работим за укрепването на имунитета на хиляди клиенти през последните 30 години. Надеждата ни е повече хора да чуят за ползите от силната имунна система.
Сега е важно да насърчите семейството, приятелите и колегите си да се съсредоточат върху изграждането на силна имунна система чрез холистичен подход към здравето: здравословно хранене, физически упражнения и намаляване на стреса.  

Какво знаем за COVID-19?

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусите (CoV) са семейство на РНК (рибонуклеинова киселина) вируси. Те се наричат коронавируси, тъй като „захващащите протеини“ около липидната им обвивка наподобяват корона. Някои щамове на CoV са зоонотични, което означава, че могат да се предават между животни и хора, но много други щамове не са такива. 

Как се пренасят коронавирусите?

Преобладаващият път на предаване на COVID-19 е от човек към човек. Хората разпространяват коронавируса помежду си като имат близък контакт. Вирусът може да живее само няколко часа върху твърди повърхности и затова основният начин за разпространение сред хората е чрез близък контакт. Коронавирусните частици са тежки и обикновено падат на земята около преносителя, вместо да се задържат във въздуха. Това прави вируса далеч по-малко заразен от някои други, като например морбили (дребна шарка). Но коронавирусът се разпространява двойно по-бързо от обикновен грипен вирус: един заразен може да зарази 3-4 души около себе си в сравнение с 1.5-2 души при нормалния грип.

Какви са симптомите при COVID-19?

Според доклада на СЗО основните симптоми са: висока температура, суха кашлица, затруднено дишане и умора; в по-редки случаи: болки в мускулите, производство на храчки, болки в гърлото, главоболие и втрисане.
Хората с COVID-19 обикновено развиват респираторни симптоми и треска средно 5-6 дни след инфекцията. От заразените с коронавирус:

Статистиката на СЗО до 3 март показва 3.4% смъртност при COVID-19 в сравнение с около 0.1% смъртност при обикновения грип.

Кои са рисковите групи хора?

Въпреки че коронавирусът се разпространява бързо, до фатален край може да се стигне предимно при:

Статистиката на СЗО до 3 март показва, че вероятността за смъртност при заразените е най-вече сред по-възрастните: 3.6% при 60-69 годишните, 8% при 70-79 годишните и 15% при над 80 годишните. Децата и хората до 50 годишна възраст са доста устойчиви към този вирус и смъртните случаи при тях са малко.
 

Коя е естествената защита от вируси?

Покачването на телесната температурата е естествена защита на имунната система срещу вирусите.

Всъщност това е едно от основните средства на организма за борба с вирусите. В повечето случаи високата температура не се приема като естествена защита и се предписват различни медикаменти за понижаването й. Това е грешка, която може да доведе до повече усложнения за заразения с COVID-19. Когато се премахне тази защита на тялото, нормалната реакция на вируса е да атакува клетките и да се възползва от възможността да се размножава. Колкото по-често се сваля телесната температура, толкова по-голям шанс има вирусът да нанесе повече щети. Ако в началото не се даде възможност на организма да се бори по естествен начин с бактериите и вирусите, а веднага се прибягва до тежки медикаменти, следват различни негативни ефекти върху органите и отслабване на имунната система. Много от лекарствата потискат симптомите в тялото, без да лекуват корена на болестта, като по този начин забавят оздравителните процеси и защитните механизми на организма, насочени към неутрализиране на несвойствените за тялото вещества, бактерии и вируси.

Поддържането на здрава имунна система. 

Това е един от най-важните приоритети и основен принцип за здравето, независимо дали тялото се бори с вируси и бактерии, или се опитва да изхвърли ненужни вещества и остатъчни материали от метаболизма. Хората страдат от прекомерно хранене, а същевременно имат сериозни дефицити на важни за здравето елементи. Телата са претоварени с най-различни вредни и неусвоени от организма вещества. Това води до слаба имунна система, която едва успява да се справи с най-важните си функции. Колкото по-затормозено и болно е тялото, толкова по уязвимо ще е на различни видове бактерии и вируси. Ако сте с лошо здраве и се заразите с коронавирус, последствията може да са сериозни. Световната статистиката за COVID-19 показва, че най-тежки състояния развиват по-възрастните и болни хора.

Прочетете още: Как да повишим имунитета си?

Поддържането на вътрешен баланс в тялото и снабдяването с нужните хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти, фитонутриенти и други е от изключителна важност. Основните хранителни източници, които могат да ни осигурят необходимото, са храните от растителен произход: плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови култури. Все повече научни трудове и изследвания през последните десетилетия ни насочват към това човек да се ориентира повече към пълноценното растително хранене, което не само ще осигури оптимално здраве, но и ще помогне за опазването на околната среда и климата.

Прочетете още: СЗО за ползите от здравословното хранене върху често срещани заболявания


Съвети как да се предпазим от
COVID-19

1. Пълноценно растително хранене за подсилване на имунитета.

В едно изследване през 2009 година 170 човека на възраст около 60-65 години са разделени две групи. За период от 16 седмици стандартната група консумира 2 порции с плодове и зеленчуци на ден, а другата група 5 порции. Резултатите показват, че плодовете и зеленчуците значително са повишили имунитета при възрастните хора и те се справят доста по-добре срещу вирусите и пневмонията, отколкото другата група на стандартно хранене. Но за да е пълноценно растителното хранене, трябва да включите в менюто си всички видове групи като:

Оптималната пропорция между основните хранителни вещества е 60-80% въглехидрати, 15-20% мазнини и 10-12% белтъчини.

Вижте нашите лесни и здравословни рецепти в Youtube канала на Vita Rama >>

2. Поддържане на здрав чревен тракт.

В човешкия чревен тракт присъстват около 1000 вида микробиота. Като цяло в организма има 10 пъти повече микробиомни същества, отколкото собствени клетки. Тези естествено срещащи се чревни бактерии ни помагат да обработваме и усвояваме хранителните вещества. Те взаимодействат с имунната система и покриват първите ни защитни линии като кожата и вътрешните мукозни мембрани. За да се хранят и възстановяват те се нуждаят от адекватен прием на достатъчно естествени растителни източници. Храните от растителен произход са богати освен на витамини и минерали, също и на фибри, полифеноли и фитохимикали, които подхранват нашите „добри“ бактерии и имунната система.

3. Здрава кръвоносна система.

Изследване на Американската сърдечна асоциация показва, че хранене, включващо висока консумация на растителни храни и ниска консумация на животински храни е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност в общата популация.

Прочетете още: 12 съвета за оптимална имунна система

4. Оптимален прием на витамини и минерали.

Много изследвания в последните години показват, че хранителната стойност на храните, които консумираме е намаляла значително през последните 70 години, в резултат на експлоатиращо земеделие и обеднели почви. Поради това от изключителна важност е приемът на хранителни добавки, които да осигурят необходимите дневни дози на ценни вещества и да ни предпазят от дефицити. Сред тях от изключителна важност са

5. Прием на антибактериални билки.

Антибактериалните билки няма да ви помогнат директно срещу коронавирус, но ще подобрят чревната флора.
За някои от тях не се препоръчва по-дълъг от 10 дни профилактичен курс, тъй като могат да подразнят чревната лигавица. Такива са: куркума, харитаки, карамфил, артемизинин, моминска вратига. Други могат да се приемат постоянно в умерени количества: амла, бъз и джинджифил. Хранителни добавки като Herbal Helper съчетават тези и други подобни билки. Подходяща също е гъбата чага, която се препоръчва да се приема като концентрат - по този начин алфа и бета глюканите се увеличават многократно и значително повишават имунната система.

6. Постене с вода или плодове.

Веднъж седмично или два пъти месечно можете да направите пост само с вода, плодове или зеленчукови шейкове. Това ще облекчи организма от натрупаните токсини и ще повиши имунитета.

Прочетете още: Екадаши пост - защо и как?

7. Прием на достатъчно вода.

Препоръчително е дневен прием на поне 1.5-2 литра вода (изворна или пречистена с обратна осмоза). Хидратацията на клетките е много важна за тялото, както и за елиминирането на токсичните субстанции от организма.

8. Чист въздух.

Проветрявайте редовно помещенията, в които работите и живеете. Опитвайте се да ходите често в планината и на места, където има чист въздух. Ако живеете в голям град, препоръчително е да си осигурите система за пречистване на въздуха, с която да намалите нивото на вредните прахови частици. 

9. Повече движение, физически и дихателни упражнения.

Препоръчително е да отделяте всекидневно поне по 15-30 минути за упражнения, които ще раздвижат ставите, стимулират стомашно-чревната дейност, бъбреците и кръвоносната система. Задължително отделете и поне 10 минути за дихателни упражнения, които да насищат тялото с кислород.

Прочетете още: 15 минутно зареждане сутрин и вечер

10. Адекватна почивка и достатъчно сън.

Нервната енергия е необходима, за да протичат нормално жизнените процеси в тялото. Единственият начин да я набавим, е като отделяме достатъчно време за сън и почивка.

11. Медитация и положителни емоции.

Препоръчително е да включите поне 15 минути медитационна практика на ден и да се заобикаляте с положителни и любящи личности. Така стресът ще намалее естествено. 

Прочетете още: Стрес и медитация

12. Поддържане на добра външна хигиена.

Редовно мийте ръцете си с вода и сапун, при липса използвайте дезинфектант, поддържайте тялото си чисто с ежедневно къпане и почистване на зъбите. Нека спазването на външна и вътрешна хигиена стане част от ежедневието ви. 

13. Избягване на близък контакт с хора, които са болни.

14. Спазване на физическа дистанция.

Сведете до минимум пътуванията и социалните контакти - това е най-ефективният начин да се ограничи разпространението на коронавируса. Не ходете на работа, ако сте болни или имате възможност да работите дистанционно от вкъщи.

15. Покривайте устата си с кърпа, салфетка, шал или ръкав при кашляне и прозяване.

16. Носете маски за лице, ако сте болни или имате контакт с болни.

17. При грип или настинка за предпочитане е да останете вкъщи.

Ако имате температура препоръчваме да приемате само течности без хранене.
Както вече обсъдихме, не сваляйте температурата изкуствено с медикаменти, защото тя е вашия естествен лечител. Направете си разхлабителен чай, за да изчистите червата от отпадъците, които са развъдник на лоши бактерии и паразити.
Вслушайте се в тялото и го оставете да си свърши работата. Най-доброто, което можете да направите, е да не му пречите, а по-скоро да му помогнете чрез природни методи.

18. Не се тревожете прекалено. 

Полагайте с постоянство и устойчивост усилия за повишаване на имунитета си чрез здравословен начин на живот и пълноценно хранене.
Бъдете отговорни за своето здраве и здравето на другите.

Здравето е ваша лична отговорност!
 Send Email