Начало » Статии » Здраве » Как да се предпазим от коронавирусна инфекция?

Как да се предпазим от коронавирусна инфекция?

Send Email

Пандемията с COVID-19 очевидно няма да приключи скоро, а хората се страхуват от последствията, които глобалната здравна криза може да продължава да причинява. Днес повече от всякога сме наясно, че здравето е нашата свръхценност! Основен фокус в работата на Център за здравословен живот Vita Rama от десетилетия е укрепването на имунитета – най-важният фактор и при коронавирусна инфекция. Независимо дали сте прекарали инфекцията, или сте ваксинирани, или все още не сте били заразени, поддържането на силна имунна система е от изключителна важност. Най-добрият и ефективен подход за изграждането на силна имунна система е чрез холистичен подход към здравето: здравословно хранене, физически упражнения и намаляване на стреса.  

COVID-19

Коронавирусите (CoV) са семейство на РНК (рибонуклеинова киселина) вируси. Те се наричат коронавируси, тъй като „захващащите протеини“ около липидната им обвивка наподобяват корона. Някои щамове на CoV са зоонотични, което означава, че могат да се предават между животни и хора, но много други щамове не са такива. 

Разпространение

Преобладаващият път на предаване на COVID-19 е от човек към човек. Хората разпространяват коронавируса помежду си при близък контакт, но той може да се задържи и върху повърхности. Коронавирусните частици са тежки и обикновено падат на земята около преносителя, вместо да се задържат във въздуха, по време на нормалната комуникация, така че спазвайте дистанция. Това прави вируса далеч по-малко заразен от някои други, например, морбили (дребна шарка). Но коронавирусът се разпространява двойно по-бързо от обикновен грипен вирус: един заразен може да зарази много повече души около себе си, отколкото за в сравнение – 1.5-2 души при нормалния грип.

Симптоми

С течение на времето видяхме появата на нови щамове, които причиняват доста разнообразни симптоми. Но според доклада на СЗО основните симптоми са висока температура, суха кашлица, затруднено дишане, умора, болки в мускулите, производство на храчки, болки в гърлото, главоболие и втрисане.
Хората с COVID-19 обикновено развиват респираторни симптоми и треска няколко дни след началото на инфекцията. От заразените с коронавирус:

Статистиката на СЗО до 3 март показва 3.4% смъртност при COVID-19 в сравнение с около 0.1% смъртност при обикновения грип.

Рискови групи

Въпреки че коронавирусът се разпространява бързо, до фатален край може да се стигне предимно при:

Статистика на СЗО  показва, че вероятността за смъртност при заразените е най-вече сред по-възрастните: 3.6% при 60-69 годишните, 8% при 70-79 годишните и 15% при над 80 годишните. Децата и хората до 50-годишна възраст са доста устойчиви към този вирус и смъртните случаи при тях са малко.
 

Естествена защита от вируси

Покачването на телесната температурата е естествена защита на имунната система срещу вирусите. Всъщност това е едно от основните средства на организма за борба с вирусите. В повечето случаи високата температура не се приема като естествена защита и се предписват различни медикаменти за понижаването й. Това е грешка, която може да доведе до повече усложнения за заразения с COVID-19. Когато се премахне тази защита на тялото, нормалната реакция на вируса е да атакува клетките и да се възползва от възможността да се размножава. Колкото по-често се сваля телесната температура, толкова по-голям шанс има вирусът да нанесе повече щети. Ако в началото не се даде възможност на организма да се бори по естествен начин с бактериите и вирусите, а веднага се прибягва до тежки медикаменти, следват различни негативни ефекти върху органите и отслабване на имунната система. Много от лекарствата потискат симптомите в тялото, без да лекуват корена на болестта, като по този начин забавят оздравителните процеси и защитните механизми на организма, насочени към неутрализирането на несвойствените за тялото вещества, бактерии и вируси.

Поддържане на здрава имунна система

Това е един от най-важните приоритети и основен принцип за здравето, независимо дали то се бори с вируси и бактерии, или се опитва да изхвърли ненужни вещества и остатъчни материали от метаболизма. Хората страдат от прекомерно хранене, а същевременно имат сериозни дефицити на важни за здравето елементи. Телата са претоварени с най-различни вредни и неусвоени от организма вещества. Това води до слаба имунна система, която едва успява да се справи с най-важните си функции. Колкото по-затормозено и болно е тялото, толкова по-уязвимо ще е за атаките на различни видове бактерии и вируси. Ако сте с лошо здраве и се заразите с коронавирус, последствията могат да бъдат сериозни. Световната статистиката за COVID-19 показва, че най-тежки състояния развиват по-възрастните и болни хора.

Прочетете още:

Как да повишим имунитета си?

Поддържането на вътрешен баланс в тялото и снабдяването с нужните хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти, фитонутриенти и други, е от изключителна важност. Основните хранителни източници, които могат да ни осигурят необходимото, са храните от растителен произход: плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови култури. Все повече научни трудове и изследвания през последните десетилетия ни насочват към това човек да се ориентира повече към пълноценното растително хранене, което не само ще осигури оптимално здраве, но и ще помогне за опазването на околната среда и климата.

Прочетете още:

СЗО за ползите от здравословното хранене върху често срещани заболявания

Как да се предпазим от COVID-19

1. Пълноценно растително хранене за подсилване на имунитета

В едно изследване от 2009 г. 170 човека на възраст около 60-65 години са разделени две групи. За период от 16 седмици стандартната група е консумирала 2 порции с плодове и зеленчуци на ден, а другата група 5 порции. Резултатите показват, че плодовете и зеленчуците значително са повишили имунитета при възрастните хора и те се справяли доста по-добре срещу вирусите и пневмонията, отколкото другата група на стандартно хранене. Но за да е пълноценно растителното хранене, трябва да включите в менюто си всички видове групи като:

Оптималната пропорция между основните хранителни вещества е 60-80% въглехидрати, 15-20% мазнини и 10-12% белтъчини.

Вижте нашите лесни и здравословни рецепти в Youtube канала на Vita Rama >>

2. Здрав чревен тракт

В човешкия чревен тракт присъстват около 1000 вида микробиота. Като цяло в организма има 10 пъти повече микробиомни същества, отколкото собствени клетки. Тези естествено срещащи се чревни бактерии ни помагат да обработваме и усвояваме хранителните вещества. Те взаимодействат с имунната система и покриват първите ни защитни линии като кожата и вътрешните мукозни мембрани. За да се хранят и възстановяват, те се нуждаят от адекватен прием на достатъчно естествени растителни източници. Храните от растителен произход са богати освен на витамини и минерали, също така и на фибри, полифеноли и фитохимикали, които подхранват нашите „добри“ бактерии и имунната ни система.

3. Здрава кръвоносна система

Изследване на Американската кардиологична асоциация показва, че хранене, включващо висока консумация на растителни храни и ниска на животински храни, е свързано с по-нисък риск от сърдечносъдова заболеваемост и смъртност в общата популация.

Прочетете още: 

12 съвета за оптимална имунна система

4. Оптимален прием на витамини и минерали

Много изследвания в последните години доказват, че хранителната стойност на храните, които консумираме, е намаляла значително през последните 70 години, в резултат от експлоатиращото земеделие и обеднелите почви. Затова от изключителна важност е приемът на хранителни добавки, които да осигурят необходимите дневни дози на ценни вещества и да ни предпазят от дефицити.

5. Прием на антибактериални билки

Антибактериалните билки няма да ви помогнат директно срещу коронавирус, но ще подобрят чревната флора. Приемът на някои от тях обаче трябва да не бъде по-дълъг от 10 дни профилактичен курс, тъй като могат да подразнят чревната лигавица. Такива са куркумата, харитакито, карамфилът, артемизининът, моминската вратига. Други могат да се приемат постоянно в умерени количества: амла, бъз и джинджифил. Хранителни добавки като Herbal Helper съчетават тези и други подобни билки. Подходяща също е гъбата чага, която се препоръчва да се приема като концентрат - по този начин алфа- и бета-глюканите се увеличават многократно и значително повишават имунната система.

6. Постене с вода или плодове

Веднъж седмично или два пъти месечно можете да направите пост само с вода, плодове или зеленчукови шейкове. Това ще облекчи организма от натрупаните токсини и ще повиши имунитета.

Прочетете още: Екадаши пост - защо и как?

7. Прием на достатъчно вода

Препоръчително е дневен прием на поне 1,5-2 литра вода (изворна или пречистена с обратна осмоза). Хидратацията на клетките е много важна за тялото, както и за елиминирането на токсичните субстанции от организма.

8. Чист въздух

Проветрявайте редовно помещенията, в които работите и живеете. Опитвайте се да ходите често в планината и на места, където има чист въздух. Ако живеете в голям град, е желателно да използвате система за пречистване на въздуха, с която да намалите нивото на вредните прахови частици. 

9. Повече движение, физически и дихателни упражнения

Отделяйте всекидневно поне по 15-30 минути за упражнения, които ще раздвижат ставите и ще стимулират стомашно-чревната дейност, бъбреците и кръвоносната система. Задължително отделете и поне 10 минути за дихателни упражнения, които да наситят тялото с кислород.

Прочетете още: 

15 минутно зареждане сутрин и вечер

10. Адекватна почивка и достатъчно сън

Нервната енергия е необходима, за да протичат нормално жизнените процеси в тялото. Единственият начин да я набавим, е като отделяме достатъчно време за сън и почивка.

11. Медитация и положителни емоции

Препоръчително е да включите поне 15 минути медитационна практика на ден и да се заобикаляте с положителни и любящи личности. Така стресът ще намалее естествено. 

Прочетете още:

Стрес и медитация

12. Поддържане на добра външна хигиена

Редовно мийте ръцете си с вода и сапун, а при липса, използвайте дезинфектант. Поддържайте тялото си чисто с ежедневно къпане и почистване на зъбите. Нека спазването на външна и вътрешна хигиена стане част от ежедневието ви. 

13. Избягвайте близък контакт с болни хора

14. Спазвайте физическа дистанция

Сведете до минимум пътуванията и социалните контакти - това е най-ефективният начин да се ограничи разпространението на коронавируса. Не ходете на работа, ако сте болни или имате възможност да работите дистанционно от вкъщи.

15. Покривайте устата си с кърпа, салфетка, шал или ръкав при кашляне и прозяване

16. Носете маски за лице, ако сте болни или имате контакт с болни

17. При грип или настинка за предпочитане е да останете вкъщи

Ако имате температура, ви препоръчваме да приемате само течности без хранене. Както вече обсъдихме, не сваляйте температурата изкуствено с медикаменти, защото тя е вашият естествен лечител. Направете си разхлабителен чай, за да изчистите червата от отпадъците, които са развъдник на лоши бактерии и паразити. Вслушайте се в тялото и го оставете да си свърши работата. Най-доброто, което можете да направите, е да не му пречите, а по-скоро да му помогнете чрез природни методи.

18. Не се тревожете прекалено

Полагайте с постоянство усилия за повишаване на имунитета си чрез здравословен начин на живот и пълноценно хранене. Бъдете отговорни за своето здраве и здравето на другите.

Бъдете здрави!
 

Send Email