Начало » Статии » Статистика » Ползите от здравословното хранене при често срещани заболявания

Ползите от здравословното хранене при често срещани заболявания

Send Email

Храненето е от изключително значение за здравето и развитието на човека. Здравословното хранене въздейства позитивно върху здравето на новородените, малките деца и майките. То осигурява по-добра имунна система, по-безопасна бременност и раждане. Може да намали риска от разпространени заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания и рак, както и да гарантира по-дълъг живот.

Децата с добро здраве учат по-добре. Хората, които се хранят здравословно, са по-продуктивни.

Нездравословното хранене е заплаха за човешкото здраве. Като резултат, днес светът е изправен пред двойна заплаха – липсата на важни нутриенти в организма, вследствие на неправилно хранене и наднормено тегло, особено в развиващите се страни. 80% от всички случаи на сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени, ако хората се хранят с по-здравословни храни, спрат тютюнопушенето и са по-активни физически.

Здравословното хранене е важно в детството и юношеството за правилните растеж и развитие. То може да предотврати здравословни проблеми, като затлъстяване, зъбен кариес, недостиг на желязо и остеопороза.

Източници:
http://www.who.int/features/factfiles/nutrition/en/index.htmlSend Email