Начало » Статии » Статистика » Ползите от здравословното хранене върху често срещани заболявания

Ползите от здравословното хранене върху често срещани заболявания

Send Email

Храненето е от изключително значение за здравето и развитието на човека. Здравословното хранене въздейства позитивно върху здравето на новородените, малките деца и майките. То осигурява по-добра имунна система, по-безопасна бременност и раждане. Здравословното хранене може да намали риска от разпространени заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак, както и да гарантира по-дълъг живот.

Децата с добро здраве учат по-добре. Хората, които се хранят здравословно са по-продуктивни.

Нездравословното хранене е заплаха за човешкото здраве. Като резултат, днес светът е изправен пред двойна заплаха – липса на важни нутриенти за организма в следствие на неправилно хранене и наднормено тегло, особено в развиващите се страни.

80 процента от всички случаи на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени, ако хората се хранят с по-здравословни храни, спрат тютюнопушенето и са по-активни физически.

Здравословното хранене в детството и юношеството е важно за правилния растеж и развитие и може да предотврати здравословни проблеми като затлъстяване, зъбен кариес, недостиг на желязо и остеопороза.

Източници:
http://www.who.int/features/factfiles/nutrition/en/index.htmlSend Email