Начало » Статии » Здравословно хранене » Ефективни ли са кето диетите?

Ефективни ли са кето диетите?

Send Email

Миналата седмица ви запознахме с кето диетата като основни принципи, а днес ще разгледаме видовете кетогенни диети и как точно се отразяват на здравето ни.

Видове кетогенни диети

Най-общо можем да разграничим три вида кетогенни диети - основна, на Аткинс и тази, която напоследък нашумя в интернет. Нека разгледаме какво представляват накратко, за да можем да направим сравнение.

Основната кето диета

Основната кето диета включва 90% мазнини, 2-4% въглехидрати и 6-8% протеини от общите калории за деня. Това е така наречената сьомгова диета. За да може организмът да навлезе в истинско състояние на кетоза, е небходимо мазнините да се поддържат над 90%, а увеличаването на един от другите два макронутриента би довело до по-слаби резултати. За прилагането на тази диета се изисква хоспитализация и наблюдение от специалисти. Тя е изключително опасна за самостоятелно практикуване. 

Диетата на Аткинс

При диетата на Аткинс съотношението мазнини/въглехидрати/протеини е 75/5/25. Тук можем да кажем, че това е модифицирана кето диета, чрез която може по-трудно да настъпи истинска кетоза.

Модерната кетогенна диета от интернет

Третият вид е широко разпространената в литературата и в интернет кетогенна диета. При този режим на хранене всяка диета, която не надвишава 50 г въглехидрати на ден, може да се счита за кетогенна. Като процент протеините могат да варират в голям диапазон.

Какви храни съдържа една кетогенна диета?

Много по-лесно е да си представим какво представлява един хранителен режим, когато изброим храните, които се консумират през това време. Кето диетата включва всякакви видове олиа, масла, меса, риба, яйца, сирене, кашкавал и малко количество слабо въглехидратни зеленчуци (маруля, домат, краставица, карфиол, броколи и др.). Менюто може да ви изглежда добре, но определено човек не може да се храни постоянно с такива тежки, трудно смилаеми и натоварващи тялото храни.

Защо кето диетата дава бърз и видим резултат?

Привържениците на нисковъглехидратното хранене вярват, че когато организмът произвежда по-малко инсулин, това ще доведе до по-малко съхранени мазнини. По тази причина те смятат, че и дори да се хранят с повече мазнини, ще се трупат по-малко по тялото като запас. Но за съжаление, реалността въобще не е такава.

За да има резултат, човек трябва да консумира по-малко калории, отколкото изразходва. Ако сравним тази диета с всяка една друга, която ограничава калориите (включително у нас това са по-строгите форми на плодовата диета на Лидия Ковачева и житният режим на Петър Дънов), се оказва, че няма много разлики, освен че с едните диети хората стават по-здрави и болни, а с другите - по-слаби и здрави.

Всички режими за отслабване водят до един и същ резултат!

Това означава, че няма нищо специално в принципите на кето диетата, което да я отличава по някакъв начин от другите режими за отслабване с ограничаване на калориите.

Прочетете повече:

Могат ли диетите да бъдат опасни и как да се храним, за да отслабнем? - 1 част

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Здравословно отслабване

В изследване, спонсорирано от един от най-крайните кето привърженици - журналистът Гари Таубес, 17 мъже с наднормено тегло били подложени на пълен контрол на храненето в болнична обстановка. През първия месец хранителният им режим бил стандартно високо въглехидратен - 50% въглехидрати, 35% мазнини, 15% протеини. Това обаче не е високо въглехидратна нискомазнинна диета в истинския смисъл на думата.

През втория месец участниците преминали на нисковъглехидратна кетогенна диета, съдържаща само 5% калории от въглехидрати и 80% от мазнини. И двете диети включвали един и същ брой дневни калории, така че ако калориите бяха в основата на отслабването, то тогава не би трябвало да има разлика в загубата на телесни мазнини при следването на стандартната диета, в сравнение с кетогенната. Оказало се обаче, че загубата на мазнини в тялото се е забавила при преминаването на участниците в проучването към кетогенна диета.

През първите две седмици на обичайното си хранене те отслабвали с под половин килограм на седмица. След като преминали на кетогенно хранене, започнали да отслабват с по 1,5 килограм.

Какво всъщност се е случило?

След като скоростта на загуба на мазнини се е забавила наполовина, а участниците са отслабвали повече, какво тогава са губели в този процес? Вода, глюкоза, гликоген и белтъчини. Това е така, тъй като при консумирането на мазнини и протеини тялото започва да губи значителни количества вода от клетките, тоест започва да се дехидратира. Причината е, че на всеки грам гликоген се съдържат три грама вода. Когато няма въглехидрати, гликогенът се изчерпва, заедно с водата. След това аминокиселините започват да се преобразуват до глюкоза

Да, участниците в изследването започнали да свалят килограми, но тъй като приеманите дневно калории не са били променени, а кето диетата им е наложила много повече мазнини, накрая те започнали да задържат повече мазнини в тялото си, независимо от по-ниските нива на инсулина!

Това е точно обратното на резултата, който всички очакват, когато спазват кето диета. Тя работи, само ако се приемат по-малко калории, също както като всяка една друга диета за отслабване. Но ако се консумират същите калории, кето диетата няма да има никакъв ефект.

Съществува и още една причина тези диети да дават резултат и това е фактът, че когато сме в кетозно състояние, нашият организъм естествено губи апетит.

В резултат от продуктите, приемани по време на този режим, в организма се създава токсичност – кетони, амоняк, метилглиоксал, ацетон и др. Тялото губи апетит, опитвайки се да се избави от тези отрови максимално бързо. Липсата на апетит води до намаляване на храната, а това води до спад на калориите, което пък от своя страна води до отслабване. Това е чиста форма на стандартна диета за отслабване (с различни варианти на калорийно ограничение), но с повече странични ефекти.

Кето диетата работи, но до кога?

Както вече установихме, кетогенната диета дава бързо видим резултат, което може допълнително да мотивира спазващите я. Но рано или късно организмът ще изиска консумацията на някаква форма на въглехидрати. И в момента, в който се въведат отново въглехидрати в организма, той започва отново да трупа килограми, погрешно мислейки, че въглехидратите са виновни за напълняването. Но истината е, че трансформирането на въглехидратите в мазнини е изключително труден процес. Тялото започва отново да трупа килограми, тъй като с включването на въглехидратите се хидратира тялото, но е придружено от много мазнини – месо, риба, яйца, млечни, олиа, масла, семена, ядки и т.н.

Когато клетките се заредят с глюкоза и гликоген, на мазнината не й остава нищо друго, освен да се натрупа като запас за енергия. Това обърква хората, които си мислят, че въглехидратите са виновни за техните килограми, а кето диетата им помага.

Кой е най-добрият вид кетоза? 

Най-добрата кетоза е гладуването, но то трябва да се прилага по правилен начин и под задължителното наблюдение на опитен специалист, за да донесе множеството си ползи за пречистването на организма. Около 4-8 часа след спирането на приема на каквато и да е храна, организмът изчерпва глюкозата си и човек започва да изпитва чувство на глад. Ако гладуването продължи, организмът започва да разгражда гликогена до глюкоза, за да осигури енергия за мозъка и клетките. След около 12-19 часа, когато се изчерпа гликогенът, се включва друг процес, наречен глюконеогенеза. Чрез глюконеогенеза някои аминокиселини от мускулните тъкани започват да се разграждат до глюкоза, за да осигурят нужното количество от нея.

Това е поредното доказателство, че организмът винаги се опитва да осигури глюкоза за клетките, независимо в какви ситуации е поставен. След 3-4 дни от началото на гладуването произвежданата от организма глюкоза не е достатъчна. Засилва се процесът липолиза, по време на който мазнините се изгарят до енергия и той е принуден да започне да разгражда мазнините до кетонни тела. Тези тела, освен глюкозата, попълват и нуждата на мозъка от гориво, тъй като той черпи 30-40% от енергията на нашето тяло.

Ако се консумират големи количества мазнини, по-голямата част от тях ще бъдат метаболизирани в кетони, по-малко ще бъдат преобразувани в енергия директно от мускулите, а една немалка трета част ще се складира като запас по ханша, талията и бедрата.

Негативни ефекти на кето диетите

Сигурно вече се питате - как да се храним правилно? Как да си набавяме всички необходими на организма ни вещества? Как да не си вредим и да сме здрави? Как да отслабнем? Очаквайте следващата ни статия от поредицата ни за различните видове диети, в която ще разясним всички полезни детайли на диетата с високо съдържание на въглехидрати и ниско наличие на мазнини. А междувременно не забравяйте - екипът на Vita Rama е насреща за всички въпроси, свързани със здравословния начин на живот, които ви вълнуват!Send Email