Начало » Статии » Здравословно хранене » Какви са ползите от соковете и как да ги консумираме?

Какви са ползите от соковете и как да ги консумираме?

Send Email

Плодовете и зеленчуците са най-наситената с биологично активни вещества храна. Те са богати на всички видове витамини, минерали, микроелементи, лесно усвоими въглехидрати, белтъчини и съдържат минимални количества мазнини.

Интересен факт е, че плодовете и зеленчуците са най-полезни за здравето ни, когато ги приемаме като сокове, приготвени от пресни, добре узрели плодове и зеленчуци. Организмът лесно може да преработи минимално количество сурови плодове и зеленчуци. Когато ги приемаме под формата сок обаче, можем да приемаме по-големи количества от тях. Това позволява на тялото ни да се насища с повече био активни вещества за по-кратък период от време.  

Друго голямо предимство на консумирането на плодове и зеленчуци във вид на сокове е, че така се освобождаваме и от съдържаната в тях целулоза. В много случаи, особено при стомашно-чревните заболявания, целулозата пречи на усвояването на всички полезни вещества. Тя може да доведе и до допълнително усложняване на различни диагнози. Доказан факт е, че прекалените количества целулоза претоварват храносмилателната система и водят до образуването на газове, заради непълноценното й смилане. Целулозата е изключително важна за доброто здраве на червата, но повечето хора консумират по-големи количества варена храна, която изнежва стомашно-чревния тракт и той реагира неблагоприятно на целулозата, с която не е свикнал. Затова трябва да има баланс между приема на сокове от плодове и зеленчуци и консумирането им сурови и цели (не като сок).

Соковете трябва да се консумират непосредствено след тяхното приготвяне

Защо? Отговорът е наистина много прост – защото при съприкосновение с въздуха, те се окисляват и губят бързо здравословните си свойства.

Соковете:

•    Натоварват минимално храносмилателния тракт.
•    Усвояват се бързо от черния дроб.
•    Възстановяват дефицита на витамини, микро- и макроелементи.
•    Богати са на ензими.
•    Бързо възстановяват клетките на организма.
•    Хидратират тъканите в тялото.
•    Регулират алкално-киселинния баланс.
•    Подобряват обмяната на веществата.
•    Бързо пречистват кръвта и целия организъм.

Соковете могат да бъдат приготвени от един вид плод или зеленчук, или в различни комбинации. Всеки специалист натуропат предписва различни видове сокови съчетания, според здравословното състояние на всеки човек.

Предложения на Vita Rama за здравословни сокове

Сокът от зеленолистни е богат на много хлорофил. Това е зелената кръв за нашия организъм, бързо прочиства кръвоносната и лимфната ни системи.

Хлорофилът:

Сокът от зеленолистни може да бъде приготвен от маруля, спанак, копър, магданоз, зеле, листа целина, покълнала люцерна, житни стръкове, ечемични стръкове и други.

Сокът от моркови съдържа големи количества витамини B, C, D, Е и К, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, силиций, хлор и сяра. Всички тези вещества имат оздравително въздействие върху човешкия организъм. Сокът от моркови има противоракови свойства, увеличава енергията в организма. Полезен е при анемия, загуба на апетит, болести на бъбреците, черния дроб и дихателните органи, очни заболявания и много други. Може да се комбинира със зеле, целина, червено цвекло и всички други зеленчуци.

Сокът от червено цвекло е един от най-полезните. Желязото в него се усвоява много добре от организма и по този начин увеличава червените кръвни телца. Може да се употребява два пъти на ден смесен със сок от моркови, в пропорция 5:1 (моркови-червено цвекло).

Сокът от зеле притежава в изобилие сяра, хлор и йод. Той пречиства лигавицата на стомаха и червата. Препоръва се за болните от захарен диабет. Сокът от зеле се отразява благоприятно върху работата на мускулите на сърцето, заболявания на дихателните пътища, далака, хемороиди, безсъние, екзема.

Сокът от ябълки притежава голямо количество лесно усвоимо желязо. В съчетание със сок от червено цвекло (пропорция 5:1) е проверено и сигурно средство срещу анемия. До няколко дни нормализира стойностите на хемоглобина.

Сокът от грозде е полезен при умора и помага за възстановяването на изтощената нервна система. Той детоксикира добре бъбреците и черния дроб, филтрира кръвта, намалява съдържанието на холестерол в кръвта.

Сокът от диня помага за разтваряне на солите, предотвратява образуването на песъчинки и камъни. Полезен е при различни заболявания на кръвта, черния дроб, хроничен цистит, лошо храносмилане, запек. Действа добре при артрит, подагра, затлъстяване.

Екипът на Vita Rama препоръчва консумирането на сокове да бъде сутрин на гладно, или 1 час преди хранене, а дневното количество пресен плодов или зеленчуков сок да е минимум 250 мл.

Много полезно за организма е соковото пречистване, което разтоварва от излишни килограми и токсини. Необходимостта от соково пречистване и неговата продължителност обаче трябва да бъдат консултирани със специалист и съобразени със състоянието на организма.


Пийте редовно пресни плодови и зеленчукови сокове и бъдете здрави!
 

Свързани публикации

Есенното пречистване – защо и как?

Есенното пречистване – защо и как?

Статията е обновена на 25.08.2021 г. Време е да почистим в себе си, за да посрещем зимата здрави Ако не сте пречистили и заредили организма си през пролетта и...

  повече »  
7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

Защо организмът ни се нуждае от детоксикация Съвременният начин на живот ни излага на различни токсини и химикали, които се съдържат във водата, почвите, въздуха, храната. Системите...

  повече »  


Send Email