Начало » Статии » Здраве » Как да предотвратим пиковете на кръвната захар и триглицеридите след хранене?

Как да предотвратим пиковете на кръвната захар и триглицеридите след хранене?

Send Email

Отдавна е известно, че стандартната американска диета, богата на преработени вредни храни, месо и млечни продукти, води до повишени нива на захарта и мазнините в кръвта. Това освобождава свободни радикали и оксидативният стрес предизвиква биохимична каскада в кръвообращението ни. Тя на свой ред уврежда протеините в тялото ни, води до възпаление, деформира функциите на артериите, сгъстява кръвта и причинява стресова реакция на нервите от типа „бий се или бягай“. Всичко това се случва само 1, 2, 3, 4 часа след хранене.

„Притеснявате ли се от възпаления в тялото си? Една вредна закуска може да удвои нивата на вашия С-реактивен протеин, преди дори да е станало време за обяд“, казва д-р Майкъл Грегър. Ако се храните по този начин три пъти на ден, можете да се настроите за появата на сърдечносъдово заболяване, дори без да подозирате. Защото лекарите следят нивата на кръвната захар и на мазнините на гладно, кръвните проби за изследванията се взимат, преди да сте яли. Но това, което се случва след хранене, може да е силен показател за вероятност от сърдечен удар и инсулинова резистентност, все пак нашите органи и системи функционират най-активно след хранене.

Вижте видеото:

Това не се случва само при диабетиците. Изследване, проследило жени без диабет, но със сърдечно заболяване, които са били с нормално ниво на кръвната захар на гладно, доказва, че нивото, до което скача кръвната им захар след поглъщането на вода със захар, изглежда определя колко бързо артериите им ще продължават да се задръстват. Това най-вероятно е така, защото колкото по-високо скача кръвната захар, толкова повече свободни радикали се освобождават.

Какви са начините за подобряване на ситуацията чрез храненето? За щастие, подобренията в храненето оказват дълбоки и незабавни благоприятни промени. По-конкретно, до такъв резултат води диетата с високо съдържание на антиоксидантни, противовъзпалителни цели растителни храни. Минимално преработените, с високо съдържание на фибри, храни от растителен произход - като зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, боб и ядки, значително ще регулират повишенията на захарта, мазнините и възпалението след хранене.

А ако наистина ви се яде бял хляб? За по-малко от час кръвната ви захар значително ще се повиши. Но ако го намажете с бадемов тахан, какво би станало? Добавянето на ⅓ чаша бадеми към същото количество бял хляб значително намалява покачването на нивата на кръвната захар.

Дали всяка храна с ниско съдържание на въглехидрати има такъв ефект? Защо да добавяте бадемов тахан, като можете да си направите сандвич с шунка? Защото растителните храни съдържат антиоксиданти, които премахват всички излишни свободни радикали. Така че ядките не само могат да понижат високите нива на кръвната захар, но и оксидативното увреждане и високите нива на инсулина. Добавянето на ядки към храната не само регулира нивата на кръвната захар, но също и така и нивата на инсулина. Логично е да си кажете: „По-малко захар означава по-малко инсулин“, но механизмът не е същият с нисковъглехидратните животински храни.

Ако добавите малко пилешко месо на пара към бял ориз – пилешки гърди, дори и без кожата (където има най-много мазнини), ще нивата на инсулина ви ще се повишат повече, отколкото ако изядете само белия ориз. Така че добавянето на нисковъглехидратни растителни храни подобрява ситуацията, но добавянето на нисковъглехидратни животински храни я влошава. Същото е и ако добавите пилешки гърди към картофено пюре – нивата на инсулина ви ще се повишат с добавения животински протеин. И това важи за всички животински мазнини.

Ако добавите малко масло към храната, ще получите драстично по-голямо повишаване нивата на инсулина и захарта. Ако добавите масло и сирене към бял хляб, бели картофи, спагети или ориз, понякога можете дори да удвоите нивата на инсулина. Но ако добавите половин авокадо към храната, вместо влошаване, реакцията на инсулина ще се подобри, както и ако използвате основния растителен източник на мазнини – ядките.

Д-р Майкъл Грегър

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-prevent-blood-sugar-and-triglyceride-spikes-after-meals

Прочетете още: 

Връзка между храненето, диабета и неговите усложнения

Свързани публикации

 Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

 Връзка на диабета с паратуберкулозата Б актерията m ycobacterium paratuberculosis е много сериозен проблем не само за глобалното животновъдство, но може и да предизвика диабет...

  повече »  
Причини за инсулиновата резистентност

Причини за инсулиновата резистентност

Проучвания, датиращи от преди почти един век, отбелязват поразително откритие. Ако вземете млади и здрави хора и ги разделите на две групи, като половината са поставени на високомазнинна...

  повече »  
Д-р Майкъл Грегър: Как да не умрем от диабет

Д-р Майкъл Грегър: Как да не умрем от диабет

Силата на растителната храна  Диабет тип 2 може да бъде предотвратен, спрян и дори излекуван с хранене на растителна основа –  нещо, което ни е известно още от 30-те...

  повече »  
Send Email