Начало » Статии » Холистичен подход » Как благодарността може да подобри здравето и живота ни

Как благодарността може да подобри здравето и живота ни

Send Email

Вълшебната думичка

Има едно магическо средство за подобряване на здравето, за понижаване нивото на стрес в живота и за промяна на отношението ни към определена ситуация… То е толкова достъпно, че ние често просто забравяме за него! И това е благодарността.

Свикнали сме да казваме „Благодаря“ в магазина, когато някой ни отвори вратата или ни отстъпи място в автобуса, по време на делови срещи или семейни събития. Така сме свикнали с тази дума, че често я казваме машинално, без да влагаме особена емоция и чувство. Но благодарността всъщност има невероятни свойства, когато е истинска и сърдечна.

Професор Робърт Емънс от Калифорнийския университет в Бъркли прави научни проучвания върху чувството на благодарност и стига до интересни изводи.

Хората, които редовно изпитват благодарност, имат някои общи черти, които ги отличават от останалите:

Благодарността има редица ползи за физическото и психическото здраве:

Прочетете още: Емоциите и здравословното ни състояние
                             Здраве и методи за медитация / релаксация

А дали сме истински благодарни за всеки един миг от живота – за това, че дишаме, че имаме покрив над главата си, че има някой близък до нас в труден момент?!

Опитайте нещо просто…

Спрете за миг, пуснете се от страничните мисли и дейности и си спомнете всички онези малки неща, за които можете да сте благодарни в този момент и мислено благодарете – на близките си, на колегите си, на непознатия човек на улицата, на природата, на Вселената, на вашия Създател… Благодарете за това, че имате дом, достатъчно храна и питейна вода, че сте имали възможността да се образовате… А след това благодарете и на себе си – за всички свои победи, за предизвикателствата, през които сте преминали, за уменията, които сте придобили… Усетете лекотата в душата си и свободата на мислите си, докато изпитвате чувството на благодарност. Колкото по-често правите това, толкова повече ползи ще имате.

Дейвид Щайндл-Раст казва, че не щастието ни прави благодарни, а благодарността ни прави щастливи. И това е точно така! Когато сме благодарни, изпитваме позитивни чувства и приятни емоции, повишаваме настроението си, подобряваме отношението си към света и околните и това естествено ни прави по-щастливи.

Да умеем както да благодарим, така и да приемаме благодарност, не е лесно

Какво може да направите, за да увеличите благодарността в живота си:

Благодарността не е просто „да погледнем на света през розови очила“ или да отречем действителността в живота. Благодарността е нещо много по-дълбоко! Тя е свързана с извличане на поуките от определена ситуация и обръщане на вниманието към бъдещите възможности, възникнали от случилото се. Свързана е още и с това да откриете, че имате повече успехи и победи, отколкото сте си представяли. Тя ви помага да спрете да бъдете жертва на обстоятелствата и да откриете радостта от живота.

Затова – бъдете благодарни! Всеки ден, всеки миг, независимо от всичко.
Ние също ви благодарим!

По темата за лечебните ефекти на благодарността, както и по други теми, свързани с холистичния подход към здравето, повече информация и насоки може да получите от екипа на Център за здравословен живот Vita Rama.

Използвани източници:
Greater Good Science center към Калифорнийски университет в Бъркли, САЩ: http://greatergood.berkeley.edu/topic/gratitude
A Network for Grateful Living (ANG’L):  http://www.gratefulness.org
 Send Email