Начало » Статии » Холистичен подход » Значение на благодарността за здравето и живота ни

Значение на благодарността за здравето и живота ни

Send Email

Вълшебната думичка

Има едно магическо средство, което може да подобри здравето ни, да понижи нивото на стреса в живота и да промени отношението ни към определена ситуация. То е толкова мощно, но същевременно толкова достъпно, а често забравяме за него. Това е благодарността!

Свикнали сме да казваме „Благодаря!“ в магазина, когато някой ни отвори вратата, или ни отстъпи място в автобуса, по време на делови срещи, на семейни събития. Така сме свикнали с тази дума, че често я казваме машинално, без да влагаме особена емоция и чувство. Но благодарността всъщност има невероятни свойства, когато е истинска и сърдечна.

Професор Робърт Емънс от Калифорнийския университет в Бъркли провел научни проучвания върху чувството на благодарност и стигнал до интересни изводи.

Хората, които редовно изпитват благодарност, имат някои общи черти, които ги отличават от останалите:

Ползи от благодарността за физическото и психическото здраве:

Прочетете още: Емоциите и здравословното ни състояние

                             Здраве и методи за медитация / релаксация

А дали сме истински благодарни за всеки един миг от живота за това, че дишаме, че имаме покрив над главата си, че има някой близък до нас в труден момент?!

Опитайте нещо просто

Спрете за миг, освободене се от страничните мисли и дейности, спомнете си всички онези малки неща, за които можете да сте благодарни в този момент и мислено благодарете – на близките си, на колегите си, на непознатия човек на улицата, на природата, на Вселената, на вашия Създател. Благодарете за това, че имате дом, достатъчно храна и питейна вода, че сте имали възможността да се образовате. А след това благодарете и на себе си за всички свои победи, за предизвикателствата, през които сте преминали, за уменията, които сте придобили. Усетете лекотата в душата си и свободата на мислите си, докато изпитвате чувството на благодарност. Колкото по-често правите това, толкова повече ползи ще имате.

Дейвид Щайндл-Раст казва, че не щастието ни прави благодарни, а благодарността ни прави щастливи. И това е точно така! Когато сме благодарни, изпитваме позитивни чувства и приятни емоции, повишаваме настроението си, подобряваме отношението си към света и околните и това естествено ни прави по-щастливи.

Не е лесно да благодарим и да приемаме благодарност

Как да увеличите благодарността в живота си

Благодарността не е просто „да погледнем на света през розови очила“ или да отречем действителността в живота. Благодарността е нещо много по-дълбоко! Тя е свързана с извличане на поуките от определена ситуация и обръщане на вниманието към бъдещите възможности, възникнали от случилото се. Свързана е още и с това да откриете, че имате повече успехи и победи, отколкото сте си представяли. Тя ви помага да спрете да бъдете жертва на обстоятелствата и да откриете радостта от живота.

Затова – бъдете благодарни! Всеки ден, всеки миг, независимо от всичко.

Ние също ви благодарим!

По темата за лечебните ефекти на благодарността, както и по други теми, свързани с холистичния подход към здравето, повече информация и насоки може да получите от екипа на Център за здравословен живот Vita Rama.

Използвани източници:
Greater Good Science center към Калифорнийски университет в Бъркли, САЩ: http://greatergood.berkeley.edu/topic/gratitude
A Network for Grateful Living (ANG’L):  http://www.gratefulness.org
 

Send Email