Начало » Статии » Холистичен подход » Емоциите и здравословното ни състояние

Емоциите и здравословното ни състояние

Send Email

Всеки знае, че емоциите влияят върху нашето здраве. Но колко от нас действително се замислят в каква степен се случва това? Кога и как нашите реакции и чувства въздействат върху тялото ни на чисто физическо ниво и в кои органи и системи?

Свободно изразените емоции, без оценяване и привързване, протичат плавно. От друга страна, потиснатите емоции, особено страхът и гневът, могат да повлияят на менталната енергия и да доведат до здравословни проблеми – високо кръвно налягане или нарушения в храносмилането. Затова е важно да се научим да разпознаваме емоционалното си състояние и да сме наясно с влиянието, което оказва не само върху поведението и взаимоотношенията ни с другите хора, но и върху нашето собствено тяло.

7 основни емоционални състояния според китайската медицина

Гняв – свързва се с черния дроб, води до главоболие, световъртеж, често зачервяване на очите, лошо храносмилане, диария (при хора, които често спорят и се ядосват по време на хранене).

Радост – органът, свързан с радостта, е сърцето. Разбира се, всеки би искал да изпитва повече радост в живота си и вероятно звучи странно, че се срещат здравословни нарушения, породени от това. Но проблемите на физическо ниво се проявяват главно при често, при твърде силно вълнение, или при извънредни добри новини, които идват като шок. Човек, който постоянно празнува, ходи на много партита и купони, живее прекалено интензивно, макар и привидно положително, всъщност живее в ситуация на стрес. Това би могло да причини сърдечен дисбаланс, тревожност и безсъние. Подобни състояния са резултат от невъзможността на сърцето да почива.

Тревожност – това е много често срещана емоция в нашето стресово общество и при забързания начин на живот. Тя може да доведе до изтощаване на далака, да причини смущения в храносмилането, както и хронична умора.

Замисленост, натрапчиви мисли – постоянното обсебване на мислите от една определена тема също може да разстрои далака, а евентуално и сърцето. Може да причини неприятни сънища, свързани със съответната ситуация.

Тъга, печал – може да засегне белите дробове, да предизвика умора, учестено дишане, плач или депресия.

Страх – емоцията на страха е свързана с бъбреците. Това ясно може да бъде обяснено със ситуация, при която човек изпитва внезапен силен страх и в същото време неконтролирано уриниране. При децата това се проявява като нощно напикаване, което психолозите свързват с несигурност и безпокойство.

Шок – води до отслабване на бъбреците и сърцето. Реакцията на тялото при шокова ситуация е свързана с освобождаването на големи количества адреналин от надбъбречните жлези. Това кара сърцето да отговори със силно сърцебиене, тревожност и безсъние. Хроничният стрес от шокови ситуации може да бъде изключително дестабилизиращ за всички системи в тялото, предизвиквайки редица проблеми.

Дискутирайки емоционалните аспекти на физическото здраве, е важно да напомним, че е напълно нормално да изпитваме цялата гама от емоции в живота. Единствено в случаите, когато определена емоция се проявява често, за продължителен период от време, или с определена по-висока интензивност, тя би могла да бъде източник на определен дисбаланс в тялото.

Можем ли осъзнато да въздействаме върху тялото и емоциите, за да подобрим здравето си?
Разбира се! При това инструментите са безкрайно много. Ето някои от тях:

Изразявайте себе си!

Независимо какво изпитвате, не го задържайте в себе си! Преживейте го, спуснете се надълбоко в тъгата, гнева или което и да е друго чувство. Само така ще успеете максимално бързо и лесно да го преодолеете и в крайна сметка ще ви олекне. Това ще ви върне бързо в спокойно състояние, а тогава ще бъде лесно дори да се усмихнете.

На пациенти, които често говорят за своите чувства, много по-рядко им се налага да посещават лекар.

Забелязвайте позитивното в живота!

Положителните емоции имат два важни ефекта: разширяват перспективата ни за света, вдъхновявайки нашата креативност, предизвиквайки чудеса в живота ни и откривайки нови възможности, и нарастват във времето, създавайки трайна емоционална издръжливост.

Позитивните емоции, като радостта, благодарността, любовта, интереса, спокойствието, имат редица директни предимства за здравето, включително по-бързото възстановяване при сърдечносъдови заболявания, подобряване на съня, по-редки настинки и по-често общо чувство за щастие. Позитивното отношение в живота има свойството чрез практика да се развива във времето.

В стремежа си да се преборим със загубите и трудностите в живота, често сме склонни да обръщаме внимание по-скоро на лошото пред доброто. И докато това е важен защитен механизъм в случай на опасност, истината е, че повечето от нас губят твърде много време над дребни затруднения, които изпитваме – натовареният трафик, несъгласие по даден въпрос с човека до нас и т.н. В същото време игнорираме много от случките през деня, когато преживяваме учудване, радост, или благодарност. А позитивните емоции действително имат свойството да преобърнат физическите ефекти, предизвикани от негативните чувства и да изградят психологически ресурси, които да допринесат за благоденствие в живота.

Дишайте!

Във всеки спорт, практика или танци се изучават определени дихателни техники. Дишането е най-лесният начин да преминем бързо в спокойно състояние. Открийте своя комплекс упражнения и ги използвайте в ежедневието си.

Медитирайте!

За медитацията е изписано много. Използва се от всички източни практики, като начин за успокояване на ума и изчистване на съзнанието от ненужни мисли. Подобрява съня, зарежда тялото с енергия, възстановява работата на сърдечносъдовата и дихателна системи и т.н.

Още по темата за медитацията от екипа на Vita Rama:

Прощавайте!

Чувството за прошка, пълното приемане, че неприятните факти просто са се случили и пускането на негативните чувства, свързани със съответното събитие, могат да бъдат изучени и да ни доведат до по-добро ментално, емоционално и физическо здраве.

Хората, които лесно прощават, по-бързо облекчават физически симптоми като болка, чревни и стомашни неразположения, виене на свят и други.

Практикуването на прошка е свързано също с подобрен имунитет, повишена продължителност на живота, намаляване на високото кръвно налягане.

Не позволявайте на миналото да ви дърпа назад! То вече е факт, който не можете да промените. Простете на другите и най-вече на себе си, продължете напред!

Благодарете!

Осъзнаването и приемането на добрите аспекти от живота и изразяването на благодарност има мощно въздействие върху емоционалното и физическото ни състояние. Хората, които по-често благодарят (на другите, на себе си, на Създателя, на обстоятелствата и събитията в ежедневието), по-рядко имат физически неразположения, отколкото онези, които постоянно създават списъци с оплаквания от живота.
Съществува и любопитна връзка между чувството на радост и чувството на благодарност – и то с изненадващ обрат – не радостта ни прави благодарни, а благодарността ни прави радостни.

Емоционалната гъвкавост е като ластик – без значение колко силно съответният човек е изправен пред негативни емоции, бързо се връща обратно в първоначалното си състояние. Емоционално гъвкавите хора са способни да изпитват тежки емоции като болка, тъга, разстройване, или печал, без да пропадат в тях. Всъщност дори има хора, които гледат на подобни ситуации като предизвикателство – с оптимизъм и надежда, знаейки, че трудностите ще ги доведат до развитие и разширена перспектива за живота.

Позитивните емоции имат за цел да помогнат на тялото да се възстанови от вредните ефекти на негативните ситуации и чувства. И развивайки своята гъвкавост по отношение на емоциите, изучавайки ги и използвайки ги в ежедневието, ставаме по-устойчиви на кризи и стрес. А това ни помага да направим още една крачка към по-доброто здраве и щастливия живот.
 Send Email