Начало » Статии » Здравословно хранене » Есенните плодове и ползите им за здравето

Есенните плодове и ползите им за здравето

Send Email

Статията е обновена на: 11.10.2023 г.

Нерядко свързваме консумацията на плодове повече с лятото, но плодовете са ни нужни през всички сезони и всекидневно за доброто ни здраве.

Не намалявайте употребата на плодове през есента

Есента в България носи изобилие от плодове – грозде, круши, ябълки, нар, райска ябълка, мушмули. Всеки един от тези плодове се отличава с изключително полезни качества и свойства. А когато се консумират пресни и добре узрели, те се превръщат в суперхрани с изключително здравословен ефект. Насладете се на есенните плодове – те играят важна роля в есенното пречистване на организма. Консумирайте ги самостоятелно, за да извлечете максимални ползи от техните здравословни качества.

Грозде

Гроздето е най-здравословният есенен плод. Неговите хранителни качества могат да помогнат за пречистването на организма за предотвратяването на различни болести. Глюкозата в гроздето подпомага окислителните процеси, подобрява обмяната на веществата, улеснява усвояването на кислорода и в резултат на това започва регулиране на алкално-киселинния баланс. Гроздето е изключително богато на и витамин B1, B2, В3, C, P (рутин), а те подпомагат и укрепват нервната система и стените на кръвоносните съдове. Този плод съдържа и много минерални соли като калий, магнезий, калций, фосфор, желязо, сяра, манган, йод, мед, цинк, силиций. Те регулират водно-солевия обмен, заздравяват костите, ноктите, косата.
Препоръчително за хора със сърдечни, чернодробни и бъбречни проблеми да пречистят организма си чрез разтоварване с грозде. Гроздето има много благоприятни здравословни въздействия и за хора със заболявания на дихателната система. Препоръчват се два начина за разтоварване с грозде: единият е да се прави диета само с грозде в продължение от 1 до 10 дни, а другият е да се консумира гроздов сок за лечение в продължение от 1 до 5 дни.

Ябълка

Друг есенен здравословен плод е ябълката. Тя е изключително богата на витамините А, B1, B2, C, Е. Витамин Е подпомага за доброто кръвообращение, регенерира тъканите, подобрява нормалното кръвосъсирване. Особено важен е за спортистите, защото поддържа мускулите и нервите. Ябълката съдържа голяма група микроелементи като калий, калций, магнезий, мед, желязо. Това е един от малкото плодове, който съдържа доста манган, йод, бор, хром и молибден.

Всички тези витамини и микроелементи подпомагат нормалното функциониране на човешките органи, тъкани и жлези с вътрешна секреция. Ябълката е богата на ябълчна киселина, която заедно с пектиновите вещества регулира хроничния запек. Пектинът в ябълките има невероятно ценното свойство да набъбва и поглъща отровите от чревния тракт. Ябълките са благоприятни и за сърдечносъдовите заболявания, както и за поддържане свежестта на ума. Известния лечител Пол Брег казва, че „човек, който яде по 1 ябълка на ден, няма нужда да ходи на лекар“.

Круша

Крушата е есенен плод, богат на витамини B3, B6, А, C, К, Е. Тя е източник на минерални соли като калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, манган и желязо.

Крушата съдържа:
 

Крушата има антимикробно действие, като изчиства пикочните пътища. Този плод може да въздейства благоприятно и на хора със запек и белодробни проблеми.

Нар

Нарът е прекрасен есенен плод, който утолява жаждата. Богат е на антиоксиданти и витамините P, C, А и B групата. Съдържа много калий, калций, магнезий, желязо и фосфор, които действат изключително здравословно на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност. Този здравословен плод има благоприятно действие и за диабетиците, както и за мъжете, предразположени към проблеми с простатната жлеза.

Райска ябълка

Райската ябълка не се нарича случайно така. Ако се консумира правилно, тя има прекрасен вкус и е богата на:

Райската ябълка съдържа и определени количества мазнини и белтъчини. Нейният състав е истински рай за нашия организъм. Този плод е много полезен при грип, настинка, хронична умора, депресия, сърдечносъдови заболявания, болести на кръвта и щитовидната жлеза. Райската ябълка подпомага изхвърлянето на свободните радикали от организма, улеснява отслабването и засища глада.

Мушмула

Мушмулата също има своите много полезни здравословни качества. Тя съдържа голямо количество от витамините А, C и B групата, както и минералите калций, калий, магнезий, желязо, натрий и др. Мушмулата е богата на пектин, фибри, скорбяла, ябълчена, лимонена и винена киселини, които пречистват много добре кръвта и действат благоприятно на нервната система. Мушмулата подобрява храносмилането и функциите на черния дроб, жлъчката и бъбреците. Тя е силен антиоксидант и действа добре при хора с разстройство, заради съдържаните в нея танини (в този случай се ползват недозрели плодове)..

Киви

Кивито все по-често се култивира у нас. То има комплексен състав от захари, пектин, органични киселини, минерали (включително магнезий), витамини (особено витамин С) и дори Омега-3 мастни киселини! Някои от многобройните достойнства на този плод са укрепването на нервната и сърдечносъдовата системи, засилването на имунитета и пречистването на черния дроб и жлъчката.

Винаги можете да си изберете вкусна и здравословна рецепта от Център за здравословен живот Vita Rama, включваща добре узрели сочни сезонни плодове – разгледайте нашите сокове, смутита и десерти!

Прочетете още:

Плодове и здраве

Есенните зеленчуци и ползите за здравето
 Send Email