Начало » Статии » Здравословно хранене » Есенните плодове и техният здравословен ефект

Есенните плодове и техният здравословен ефект

Send Email

Статията е обновена на: 08.10.2019 г.

Не намалявайте употребата на плодове през есента!

Много хора свързват консумацията на плодове повече със сезона лято. За да се поддържа добро здраве обаче, е необходимо плодове да се консумират през всички сезони и всекидневно!

Есента в България носи своето изобилие от плодове: грозде, круши, ябълки, нар, райска ябълка, мушмули. Всеки един от тези плодове се отличава с изключително полезни качества и свойства. А когато се консумират пресни и добре узрели, те се превръщат в суперхрани с изключително здравословен ефект. Насладете се на есенните плодове! Важно е да отбележим, че те играят важна роля в есенното пречистване на организма. Консумирайте ги самостоятелно, за да извлечете максимални ползи от техните здравословни качества.

Прочетете още: Плодове и здраве

Грозде

Гроздето е най-здравословният есенен плод. Неговите хранителни качества могат да помогнат за пречистване на организма, както и да въздействат благоприятно за предотвратяване на различни болести.

То е изключително богато на витамин B1, B2, В3, C, P (рутин), които подпомагат и укрепват нервната система и стените на кръвоносните съдове. Гроздето съдържа и много минерални соли като калий, магнезий, калций, фосфор, желязо, сяра, манган, йод, мед, цинк, силиций. Те регулират водно-солевия обмен, заздравяват костите, ноктите, косата. Гроздето е препоръчително за хора със сърдечни, чернодробни и бъбречни проблеми да пречистят организма си чрез разтоварване с грозде. Гроздето има много благоприятни здравословни действия и за хора със заболявания на дихателната система.

Препоръчват се два вида разтоварване с грозде: диета от 1 до 10 дни само на грозде или соколечение с гроздов сок от 1 до 5 дни. Вторият вариант е по-ефективен и здравословен. Сокът от грозде съдържа силно концентрирана проста захар. Тя е основно гориво за нашите клетки и тъкани, което дава на организма нужната енергия и го поддържа зареден през целия ден. Глюкозата в гроздето подпомага окислителните процеси, подобрява обмяната на веществата и улеснява усвояването на кислорода. Като резултат започва регулиране на алкално-киселинния баланс в човешкия организъм.

Ябълка

Друг есенен здравословен плод е ябълката. Тя е изключително богата на различни витамини: А, B1, B2, C, Е. Витамин Е помага за циркулацията на кръвта, регенерира тъканите, действа много добре за нормалното кръвосъсирване. Особено важен е за спортистите, защото поддържа мускулите и нервите. Ябълката съдържа голяма група микроелементи като калий, калций, магнезий, мед, желязо. Това е един от малкото плодове, който съдържа доста манган, йод, бор, хром и молибден.

Всички тези витамини и микроелементи подпомагат нормалното функциониране на човешките органи, тъкани и жлези с вътрешна секреция. Ябълката е богата на ябълчна киселина, която заедно с пектиновите вещества, регулира хроничния запек. Пектинът в ябълките има невероятно ценното свойство да набъбва и поглъща отровите от чревния тракт. Ябълките са благоприятни и за сърдечно-съдовите заболявания. Дори, според известния лечител Пол Брег: „Човек който яде по 1 ябълка на ден, няма нужда да ходи на лекар“.

Круша

Крушата е есенен плод, богат на витамини B3, B6, А, C, К, Е. Тя е източник на минерални соли като калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, манган и желязо. Тя съдържа:
 

Крушата има антимикробно действие, като особено изчиства пикочните пътища. Този плод може да въздейства благоприятно и на хора със запек и белодробни проблеми.

Нар

Нарът е прекрасен есенен плод, който утолява жаждата. Богат е на антиоксиданти и витамини като P, C, А и B група. Съдържа много калий, калций, магнезий, желязо и фосфор, които действат изключително здравословно на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност. Този здравословен плод има благоприятно действие и за диабетиците, както и за мъжете, предразположени към проблеми с простатната жлеза.

Райска ябълка

Райската ябълка не се нарича случайно така! Ако се консумира правилно, тя има прекрасен вкус и е богата на:

Райската ябълка съдържа и определени количества мазнини и белтъчини. Нейният състав е истински рай за нашия организъм. Този плод е много полезен при грип и настинка, за хора с хронична умора, депресия, сърдечно-съдови заболявания, болести на кръвта и на щитовидната жлеза. Райската ябълка подпомага изхвърлянето на свободните радикали от организма, улеснява отслабването и удовлетворява глада.

Мушмула

Мушмулата също има своите много полезни здравословни качества. Тя съдържа голямо количество витамини от А, C и B групата, както и минерали като калций, калий, магнезий, желязо, натрий и други. Мушмулата е богата на пектин, фибри, скорбяла, ябълчена, лимонена и винена киселина, които пречистват много добре кръвта и действат благоприятно на нервната система. Мушмулата подобрява храносмилането и функциите на черния дроб, жлъчката и бъбреците. Тя е силен антиоксидант и действа добре при хора с разстройство, поради танините, които съдържа.

Киви

Кивито все по-често се култивира у нас. То има комплексен състав: захари, пектин, органични киселини, минерали (включително магнезий), витамини (особено витамин С) и дори омега-3 мастни киселини! Някои от многобройните достойнства на този плод са укрепването на нервната и сърдечно-съдовата системи, засилване на имунитета и пречистването на черния дроб и жлъчката.

Прочетете още: Есенните зеленчуци и техният здравословен ефект
 Send Email