Начало » Статии » Здраве » 7 съвета как да се предпазим от рак

7 съвета как да се предпазим от рак

Send Email

Според СЗО (Световната здравна организация) ракът е една от водещите причини за смърт в света. Около 12 милиона човека биват диагностицирани с рак всяка година, а близо 8 милиона умират от това заболяване. Ако тази тенденция на нарастване на цифрите се запази, през 2030 г. ще има близо 12 милиона смъртни случая годишно.
Разбирането на причините за появата на това смъртоносно заболяване, както и начините за предотвратяване и контролиране на болестта, може значително да намали щетите, която ракът нанася в световен мащаб. Шансът за лечение на много видове рак е определено висок, особено ако бъде открит рано и се третира по правилен начин. А още по-важно е да вземем подходящи превантивни мерки, които да ни осигурят сигурност и спокойствие.
За да се предпазите от раковите заболявания, Здравословен център Vita Rama ви съветва:

1. Избягвайте консумацията на месо и месни продукти. СЗО обяви месото и месните продукти за канцерогенни, твърдейки още, че те са един от водещите причинители на рак в световен мащаб. Според СЗО дори приемът на малки количества месо може да повиши риска от смъртоносното заболяване. За консумиращите месо най-висок е рискът от рак на дебелото черво – причина за смъртта на милиони хора всяка година.

2. Избягвайте консумацията на пържени храни. Храните с високо съдържание на мазнини, особено много загрети – като тези, които се използват при готвене или притопляне, могат да бъдат причинители на рак. Честото консумиране на пържени храни или храни, готвени с мазнина, повишават многократно вероятността от развитие на рак на дебелото черво. При процеса на готвене се образуват канцерогенни вещества, наречени акриламиди, които увеличават риска от развитие на смъртоносната болест. Най-много акриламиди има в пакетираните храни от рода на чипса и други видове пържени снаксове.

3. Избягвайте консумацията на млечни продукти. Различни научни изследвания сочат, че млечните продукти допринасят значително за развитие на рак на простатата, тестисите, яйчниците, както и рак на гърдата. Изследвания, проведени в Харвард, показват, че при мъже, които консумират млечни продукти повече от два пъти на ден, има 34% по-голям риск от развитие на рак на простатата в сравнение с онези, които не консумират млечни продукти. Освен това консумацията на млечни продукти увеличава киселинността в организма, което само по себе си е предпоставка за развитие на ракови образования.

4. Избягвайте или спрете напълно консумацията на алкохол. Има много проучвания по целият свят, които разглеждат връзката между алкохола и рака. Те сочат, че редовната консумация на спиртни напитки увеличава риска от рак на устата, ларингса и гърлото. Дори 50 грама твърд алкохол на ден удвоява или дори утроява риска от тези видове рак. Има и огромен брой изследвания, които сочат, че консумацията на алкохол може да бъде причина за рак на черния дроб, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

5. Спрете цигарите. Най-голям процент от раковоболните умират от рак на белите дробове, а главният причинител за този вид рак е тютюнопушенето. При мъжете 90% от смъртните случаи вследствие рак на белите дробове се дължи на тютюнопушене, а при жените процентът е 80. Тютюнопушенето също така води до рак на ларингса, устата, гърлото, бъбреците, панкреаса и стомаха.

6. Увеличете или се хранете основно с растителни храни – пресни плодове и зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови. Правилното комбиниране и достатъчното разнообразие от тези храни ви осигурява всички необходими за организма витамини, минерали и микроелементи. Чрез пълноценно растително хранене човек може да поддържа отлично физическо здраве, да намали излишните килограми и да балансира всички функции в организма. Резултатът от лечебна гледна точка е намаляване риска от много форми на рак, сърдечносъдови заболявания, диабет и високо кръвно налягане.

7. Движете се повече и спортувайте. Физическите активности могат да намалят риска от рак, защото чрез тях се справяме със заболявания като затлъстяване, намаляваме възпаленията, нормализираме нивата на хормоните, подобряваме инсулиновата резистентност и засилваме имунната си система. Най-добрите форми на физически активности за превенция на рак са: плуване, крос, йога, бързо и продължително ходене, също каране на колело. Освен че намалят риска от рак, повлияват много благоприятно сърдечносъдовите, хроничните заболявания и диабета.

Всички тези съвети са част от цялостната лечебна система на Vita Rama за здравословен и щастлив живот. Те ще ви предпазят не само от ракови, но и от почти всички видове широко разпространени заболявания – сърдечносъдови, високо кръвно налягане, диабет, кожни... та чак до обикновени настинки.
 

Свързани публикации

5 идеи за движение през есента

5 идеи за движение през есента

Статията е обновена на: 27.09.2019 г. Движението е живот - и през есента! Есента е един от най-подходящите сезони за спорт, в който температурите са умерени, а...

  повече »  
7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Нарастващите проблеми с наднорменото тегло Свръхтеглото и затлъстяването засягат все по-голяма част от населението на света. Данни сочат , че 65% от световното население живее в...

  повече »  
7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

Защо организмът ни се нуждае от детоксикация Съвременният начин на живот ни излага на различни токсини и химикали, които се съдържат във водата, почвите, въздуха, храната. Системите...

  повече »  


Send Email