Начало » Статии » Храни и Добавки » Оптималната доза витамин D

Оптималната доза витамин D

Send Email

Ако всеки човек приема 2000 единици витамин D на ден

Това може да промени нивата му в кръвта от средно 50 до 110 единици, които според някои оценки могат да добавят години към продължителността на живота ни. Данните, които произхождат от рандомизирани клинични проучвания са убедили някои влиятелни експерти, като например харвардския председател на катедрата по науката за храненето. Трябва да се стремим към този диапазон нива, до които 9 от 10 души не успяват да достигнат, защото това може да наложи прием между 1800 и 4000 единици на ден.

Институтът по медицина смята, че 50 единици витамин D в кръвта са достатъчни

Ето защо се препоръчва между 600 и 800 единици на ден само за тези с много малко или никакво излагане на слънце, защото вземат предвид единствено здравето на костите. Но дори ако просто се интересувате от костите си, а не от живота си като цяло, все пак е добре да се стремите към 75 като праг. Има доказателства, като тези от аутопсиите на стотици хора, починали при автомобилни катастрофи, които установяват остеомалация, омекване на костите, между 18% и 39% от хората, които отговарят на нивата на Института по медицина, но не успяват да достигнат до 75.

Има дори едно обвинение, че Институтът по медицина просто е направил грешка в изчисленията си и така, използвайки собствените си критерии, те би трябвало също да препоръчват по 1000 единици на ден. Но отсъствието на меки кости едва ли може да се счита за адекватна мярка както за здраве, така и за достатъчно високи нива на витамин D. Това е като твърдението, че човек има нужда само от 10 мг. витамин С, за да избегне появата на скорбут – да, но ние се нуждаем от много повече витамин C за оптимално здраве.

Институтът по медицина взема позиция, че тежестта на доказване пада върху всеки, който твърди, че има полза от по-високия прием в сравнение с техните минимални препоръки, което е добър подход за лекарствата; за неестествените вещества по-малко е повече до доказване на противното. Но за хранителните вещества не би ли трябвало началната точка поне да са естествените нива, към които нашите тела са привикнали в продължение на милиони години?

Прочетете още: Какво е витамин D и защо ни е нужен?

Оптималното ниво на витамин D в кръвта

Целевите нива от 75 звучат високо, сравнени единствено с текущите средни нива, но в днешно време ние практикуваме неестествени за нас дейности, като например работа на бюро или дори носенето на дрехи понякога. Еволюирали сме докато сме тичали голи в екваториална Африка и по цял ден ни е греело слънцето.
Ако измерите нивата на витамин D на хората с традиционен начин на живот в люлката на човечеството, ще видите че нормалните стойности на витамин D ще са над 100. Така че може би това трябва да бъде началната точка до доказване на противното; една идея, която за съжаление много комисии за препоръки пренебрегват.
Вижте, естествените нива невинаги са оптималните нива и може би тялото ще се развива и с по-малко, така че винаги трябва да се провери кои нива съответства на най-ниските проценти заболяване. И когато проверим, се оказва, че най-високите нива наистина изглежда, че са свързани с по-малко заболявания.

Вижте видеото към статията:

Защо кърмените бебета имат нужда от капки витамин D? 

Не би ли трябвало човешката кърма да е идеалната храна? Разбира се, за лекарите решението е просто: дайте на бебето добавка, капките, но изглежда, че не е нужно. Кърмата би трябвало да е перфектна сама по себе си. Но след като я изследваме, се оказва че майчиното мляко в днешно време не съдържа почти никакъв витамин D и това може да доведе до рахит, освен ако майката няма нива на витамин D около – познахте – нивата, които са естествени за нашия вид, което разбира се е напълно логично.

Така че начинът, по който живеем в нашия съвременен свят, е просто като че ли екологично несъответствие. Добре е да се вземе предвид това, което реално е витамин D, а именно хормон, а не витамин. Ако мислите по този начин, тогава би било разумно да имате нормални нива. Лекарите се опитват да поддържат кръвното налягане и всички други параметри в рамките на нормалните граници, но защо толкова малко внимание се отделя на състоянието на хормона „витамин D“?

автор: Д-р Майкъл Грегър
източник: https://nutritionfacts.org/video/the-optimal-dose-of-vitamin-D-based-on-natural-levels/

Специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama ви препоръчват продукта Vitashine D3 – доказан източник на витамин D3, подходящ и за вегани и вегетарианци. За по-добро усвояване, той следва да се приема с храната.
 
Център за здравословен живот Vita Rama ви препоръчва продукта Vitashine D3 – доказан източник на витамин D3, подходящ и за вегани и вегетарианци. За по-добро усвояване, той следва да се приема с храната.
 
Витамин D3 спрей на Vitashine
Витамин D3 таблетки на Vitashine - сега на промоционална цена от 22,90 лв!

Свързани публикации

Колко витамин D да приемаме?

Колко витамин D да приемаме?

Рандомизираните контролирани клинични проучвания са открили, че витамин D под формата на добавка удължава живота на човек. Каква е оптималната доза? Какви нива в кръвта са свързани с...

  повече »  
Ще живеете ли по-дълго ако приемате витамин D като добавка?

Ще живеете ли по-дълго ако приемате витамин D като добавка?

През 1822 г. един полски лекар за първи път публикува, че слънчевата светлина може да излекува болестта, свързана с недостиг на витамин D: рахит . Неговата дейност бива пренебрегвана от...

  повече »  
Какво е Витамин D и защо ни е нужен?

Какво е Витамин D и защо ни е нужен?

Уникалният слънчев витамин Витамин D , известен и като „слънчевият витамин“ , e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, това...

  повече »  


Send Email