Начало » Статии » Храни и добавки » Лечебният ефект на сушените плодове

Лечебният ефект на сушените плодове

Send Email

Лечебната сила на сушените плодове е позната на човечеството от древността. Те са били използвани от древните цивилизации и култури за медицински цели, включително и от традиционната индийска медицина аюрведа. Прилагали са се за стимулиране на енергията, подобряване на нервната система, храносмилането, облекчаване на главоболие от стрес, както и срещу много други заболявания.

Тялото ни има нужда от важни хранителни вещества, които си набавя чрез пресните плодове, през цялата година. Затова в сезони, в които разнообразието им е по-малко, можете да продължите да ги доставяте на организма си чрез сушените плодове.

Защо е важно да се ядат сушени плодове?

Сушените плодове са незаменима добавка към всеки здравословен режим на хранене. Те са добър източник на диетични фибри, витамини, минерали, фитонутриенти, микроелементи и фенолни съединения. Действат разхлабително, намаляват серумния холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза, въздействат благоприятно за увеличаване на костната плътност, както и при някои видове рак. Консумацията им е ефективен начин за увеличаване на цялостния прием на плодове.

Статистика

Ежедневната консумация на плодове намалява риска от хронични заболявания. Изследванията сочат, че сушените плодове имат особено важна роля в регулирането на чревната функция и поддържането на здрава храносмилателна система. Tе повлияват добре и върху костната система, защото са богати на фенолни съединения (фенолни киселини и лигнани), които могат да стимулират костното образуване и да засилят дейността на остеобластите.

Сушените плодове са добър източник и на други хранителни вещества, които имат благоприятно влияние върху костното здраве – калций, магнезий, витамин K и бор. В 100 г сушени смокини, например, има по-голямо съдържание на калций, отколкото в същото количество прясно мляко. Химичният елемент бор пък е известен с това, че играе важна роля в превенцията на остеопорозата, а недостатъчният му прием намалява здравината на костите.

Сушените плодове – източник на В12

Сушените плодове могат да бъдат добър източник на витамин В12, тъй като бактерията, която го образува в организма, вирее в органични почви и по растенията и дърветата, отглеждани в такива почви. Можете да съхраните витамин В12, намиращ се по повърхността на плодове от такива растения, като:

Най-здравословни сушени плодове

Здравословните и лечебни качества на сушените плодове са много тясно свързани с техния произход, технология на сушене, обработка и съхранение. Често производителите добавят различни вредни добавки след или по време на процеса на сушене, които не присъстват на етикетите. Това са захар, декстроза, глюкозен сироп, плодов сок, оцветители, глицерин (Е422), сорбинова киселина (Е200), серен диоксид (Е220), парафин, хранителни мазнини и масла. Много често сушени плодове с лъскав и мазен вид са третирани с масло или парафин – вредни добавки, които пречат на нормалното функциониране на човешкия организъм.

Ето защо трябва да бъдете много внимателни, когато избирате и купувате сушени плодове, които не са натурални или био сертифицирани. Сертификатът за био сушени плодове гарантира, че към тях не са добавяни други вещества, не са употребявани минерални торове, синтетични препарати за защита, антибиотици, хормони и регулатори на растежа. При биологичните крайни продукти е забранено използването на добавки като консерванти, оцветители, овкусители и синтетични аромати, както и помощните вещества при преработка, генетично модифицираните организми и техните производни.

Технологията на сушене на плодовете също е от голямо значение. При температура на сушене над 40 градуса, ензимите се разрушават. При температура на сушене над 60 градуса, започва да се променя структурата на нутриентите. Най-добрият начин за сушене на плодове е през лятото. Тогава те се сушат от естествената топлина на слънцето и по този начин максимално се запазват всички полезни вещества.

Сушени сини сливи – мощен антиоксидант

Тези плодове са естествено богати на хидроксиканелена киселини и антоцианини. Проучване, проведено от изследователи в университета Тъфтс в Бостън, класира сушените сливи на първо място като храна с антиоксидантни свойства. Сушените сини сливи са добър източник на диетични фибри и сорбитол, което ги прави отличен лек срещу запек и хемороиди. Те съдържат и неохлорогенин и хлорогенни киселини, които засилват тяхното разхлабително действие. Последните изследвания при жени в постменопауза показват, че консумацията на сушени сливи е свързана с увеличаването на костната минерална плътност, което пречи на развитието на остеопороза.

Сушени кайсии – много добър източник на желязо

Желязото е важен елемент в борбата с анемията. Сушените кайсии съдържат и мед, който помага на желязото да се абсорбира от тялото. Ежедневното приемане на сушени кайсии помага за производството на хемоглобин, който може да бъде полезен за жените при проблеми с месечния цикъл. Сушените кайсии са богати на фитохимикали, които помагат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, намаляване нивата на лошия холестерол и защита от ракови заболявания. Кайсиите съдържат витамин А, които насърчава доброто зрение. Те са добър източник на фибри и по този начин помагат за предотвратяване на запек и храносмилателни заболявания като дивертикулоза

Стафиди

Стафидите са отлично средство за увеличаване на енергията, тъй като са богати на фруктоза и глюкоза. По този начин те се превръщат в незаменима част от хранителния режим на спортистите и хората, които се нуждаят от много енергия.
Стафидите помагат при:
•    Проблеми с храносмилането и запек, заради високото съдържание на фибри;
•    Ацидоза (състояние на повишена киселинност/токсичност на кръвта), заради съдържанието на
      калий и магнезий;
•    Лечението на анемия, заради високото съдържание на желязо;
•    Предотвратяването на остеопороза, заради съдържанието си на бор;
•    Добри са за здравето на очите, заради доброто количество провитамин А.

Смокини – за добър баланс на pH на тялото

Смокините са сред най-силно алкалните храни, което ги прави полезни за балансиране на рН на тялото. Те са добър източник на калий, важен за регулиране на кръвното налягане. Смокините подпомагат още нормалната функция на червата, което се дължи на високите нива на фибри в тях. Те са използвани в традиционната медицина за понижаване на нивата на холестерол, лечение на диабет, запек и кожни проблеми като витилиго, псориазис и екзема.

Фитохимичните съединения в смокините помагат за отделянето на вредните кислородни свободни радикали, получени от организма, и по този начин ни предпазват от рак, диабет, дегенеративни заболявания и инфекции. Освен това, изследвания показват, че хлорогеновата киселина в тези плодове контролира нивата на кръвната глюкоза при захарен диабет тип 2.

Сушена райска ябълка

Сушената райска ябълка има ниско съдържание на протеини и мазнини, но е богата на фибри. Има много фито хранителни вещества и антиоксиданти, които играят много важна роля в обмяната на веществата. Сушената райска ябълка също съдържа добри количества провитамин А и витамини C, които са силни антиоксиданти. Не на последно място, този плод съдържа минерали като калий и магнезий, които са важни за развитието на тялото. Редовната консумация на сушени райски ябълки  подобрява притока на кръв към сърцето, което намалява риска от сърдечен удар и подобрява метаболизма на липидите.

Сушените райски ябълки:
•    Помагат за облекчаване на киселини в стомаха;
•    Омекотяват и изглаждат кожата;
•    Помагат за намаляване на симптомите на здравословни проблеми, като запек, нарушено
      храносмилане, слабост, диария, заболявания на щитовидната жлеза, хроничен
      гастрит и дисфункция на стомашната перисталтика.

Чрез редовната консумация на различни видове сушени плодове, ще приемате много хранителни вещества, които ще повишат вашето ново на енергия и жизненост и ще подобрите здравословното си състояние.

Разгледайте сушените плодове, избрани за вас от Vita Rama!

Прочетете още:

Сушени райски ябълки – 7 изключителни ползи за здравето
 Send Email