Начало » Статии » Храни и Добавки » Лечебният ефект на сушените плодове

Лечебният ефект на сушените плодове

Send Email

Лечебната сила на сушените плодове е позната на човечеството от древността. Сушени плодове са били използвани от различни цивилизации и култури за медицински цели, включително и от традиционната индийска медицина Аюрведа. Прилагали са се за стимулиране на енергията, подобряване на нервната система, храносмилането, облекчаване на главоболие (предизвикано от стрес), както и срещу много други заболявания.

Тялото ни има нужда да получава важни хранителни вещества, които си набавя чрез пресните плодове, през цялата година. Затова в сезони, в които разнообразието им е по-малко, вие можете да продължите да ги доставяте на организма си чрез сушени плодове.

Защо е важно да се ядат сушени плодове?

Сушените плодове са незаменима добавка към всеки здравословен режим на хранене. Те са добър източник на диетични фибри, витамини, минерали, фитонутриенти, микроелементи и фенолни съединения. Действат разхлабително, намаляват серумния холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, въздействат благоприятно за увеличаване на костната плътност, както и при  някои видове рак. Консумацията им е ефективен начин за увеличаване на цялостния прием на плодове.

Статистка

Според международната организация за сушени ядки и плодове, ежедневната консумация на сушени плодове се свързва с намаляване на риска от хронични заболявания. Изследванията сочат, че сушените плодове имат особено важна роля в регулирането на чревната функция и поддържането на здрава храносмилателна система. Tе повлияват добре и върху костната система, защото са богати на фенолни съединения (като фенолни киселини и лигнани), които могат да стимулират костното образуване и да засилят дейността на остеобластите.

Сушените плодове са добър източник и на други хранителни вещества, които имат благоприятно влияние върху костното здраве – калций, магнезий, витамин K и бор. В 100 гр. сушени смокини, например, има по-голямо съдържание на калций, отколкото в същото количество прясно мляко.
 Химичният елемент бор пък е известен с това, че играе важна роля в превенцията от остеопороза, а не достатъчният прием бор намалява здравината на костите.

Сушените плодове – източник на В12

Сушените плодове могат да бъдат добър източник на витамин В12. Бактерията, която образува витамин В12 в организма, вирее в органични почви, както и по растенията и дърветата отглеждани в такива почви. По повърхността на плодове от такива растения и дървета има витамин В12, който може да бъде съхранен, ако се направи следното:

Кои сушени плодове са най-подходящи за здравето?

Здравословните и лечебни качества на сушените плодове са много тясно свързани с техният произход, технология на сушене, обработка и съхранение.

Често производителите добавят различни вредни добавки след или по време на процеса на сушене, които не присъстват на етикетите. Това са захар, декстроза, глюкозен сироп, плодов сок, оцветители, глицерин (Е422), сорбинова киселина (Е200), серен диоксид (Е220), парафин, хранителни мазнини и масла. Много често сушени плодове с лъскав и мазен вид са третирани с масло или парафин – добавки, които са вредни и възпрепятстват нормалното функциониране на човешкия организъм.
 
Ето защо трябва да бъдете много внимателни, когато избирате и купувате сушени плодове, които не са натурални или био сертифицирани. Сертификатът за био сушени плодове гарантира, че към тях не са добавяни други вещества, не са употребявани минерални торове, синтетични препарати за защита, антибиотици, хормони, регулатори на растежа. При биологичните крайни продукти е забранено използването на добавки като консерванти, оцветители, овкусители и синтетични аромати, както и помощните вещества при преработка, генетично модифицираните организми и техните производни.     

Технологията на сушене на плодовете също е от голямо значение. При температура на сушене над 40 градуса ензимите се разрушават. При температура на сушене над 60 градуса започва да се променя структурата на нутриентите. Най-добрият начин за сушене на плодове е през лятото. Тогава плодовете се сушат от естествената топлина на слънцето и по този начин максимално се запазват всички полезни вещества.

Какви са Лечебните свойства на някои сушени плодове:

Тези плодове са естествено богати на хидроксиканелена киселини и антоцианини. Проучване, проведено от изследователи в университета Тъфтс в Бостън, класира сушените сливи на първо място като храна, по отношение на антиоксидантен капацитет. Сушените сини сливи са добър източник на диетични фибри и сорбитол, което ги прави отличен лек срещу запек и хемороиди. Те съдържат и неохлорогенин и хлорогенни киселини, които засилват тяхното разхлабително действие. Последните изследвания при жени в постменопауза показват, че консумацията на сушени сливи е свързана с увеличаване на костната минерална плътност, което може да попречи на развитието на остеопороза.

Желязото е важен елемент в борбата с анемията. Сушените кайсии съдържат и мед, който помага на желязото да се абсорбира от тялото. Ежедневното приемане на сушени кайсии помага за производството на хемоглобин, който може да бъде полезен за жените при проблеми с месечния цикъл.

Сушените кайсии са богати на фито-химикали, които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, намаляване нивата на лошият холестерол и защита от ракови заболявания. Кайсиите съдържат витамин А, които насърчава доброто зрение. Кайсиите са добър източник на фибри и по този начин помагат за предотвратяване на запек и храносмилателни заболявания като дивертикулоза.

Стафидите са отлично средство за увеличаване на енергията, тъй като са богати на фруктоза и глюкоза. По този начин те се превръщат в незаменима част от хранителния режим на спортистите и хората, които се нуждаят от много енергия.
Стафидите помагат при:
•    проблеми с храносмилането и запек, поради високото съдържание на фибри;
•    ацидоза (състояние на повишена киселинност/токсичност на кръвта), поради съдържанието на
      калий и магнезий;
•    лечението на анемия, поради високото съдържание на желязо;
•    предотвратяването на остеопороза, поради съдържанието си на бор;
•    добри са за здравето на очите, заради доброто количество провитамин А.

Смокините са сред най-силно алкалните храни, което ги прави полезни за балансиране на рН на тялото. Те са добър източник на калий, важен при регулиране на кръвното налягане. Смокините подпомагат още нормалната функция на червата, което се дължи на високите нива на фибри в тях. Те са използвани в традиционната медицина за понижаване на нивата на холестерол, лечение на диабет, запек и кожни проблеми като витилиго, псориазис и екзема.

Фито-химичните съединения в смокините помагат за отделянето на вредните кислородни свободни радикали, получени от организма, и по този начин ни предпазват от рак, диабет, дегенеративни заболявания и инфекции. Освен това, изследвания показват, че хлорогеновата киселина в тези плодове контролира  нивата на кръвната глюкоза при тип-2 захарен диабет.

Сушената райска ябълка има ниско съдържание на протеини и мазнини, но е богата на фибри. Има много фито хранителни вещества и антиоксиданти, които играят много важна роля в обмяната на веществата. Сушената райска ябълка също съдържа добри количества провитамин А и витамини C, които са силни антиоксиданти. Не на последно място, този плод съдържа минерали като калий и магнезий, които са важни за развитието на тялото. Редовната консумация на сушени райски ябълки  подобрява притока на кръв към сърцето, което намалява риска от сърдечен удар и подобрява метаболизма на липидите.

Ето и още някои ползи от консумацията на сушени райски ябълки :
•    помагат за облекчаване на киселини в стомаха;
•    омекотяват и изглаждат кожата;
•    помагат за намаляване на симптомите на заболявания като запек, нарушено
      храносмилане, слабост, диария, заболявания на щитовидната жлеза, хроничен
      гастрит и дисфункция на стомашната перисталтика.

Чрез редовна консумация на различни видове сушени плодове, вие ще приемете много хранителни вещества, които ще повишат вашето ново на енергия, жизненост и продуктивност, ще подобрите здравословното си състояние и ще увеличите цялостния прием на плодове.

Може да поръчате сушени плодове от продуктовата страница на Vita Rama – вижте още сега нашите подбрани предложения!
 Send Email