Начало » Статии » Храни и добавки » Д-р Майкъл Грегър: Колко витамин D ни е нужен?

Д-р Майкъл Грегър: Колко витамин D ни е нужен?

Send Email

Важността на витамин D за доброто ни здраве отдавна не е тайна, а че теорията, че приемът му под формата на добавка удължава живота, е доказана от 56 рандомизирани контролирани клинични проучвания (вижте видеото по-долу). Интересни са обаче въпросите: каква е оптималната му доза и какви са нивата му в кръвта, свързани с дълголетието? Още през 2011 г. д-р Майкъл Грегър, анализирайки витамин D, доказва, че връзката между нивата на витамин D и смъртността е U-образна крива, т.е. че ниските нива на витамин D са свързани с повишена смъртност. Същото обаче се оказва, че се отнася и за прекалено високите нива и така се очертава като очевидно, че идеалното количество наличен витамин D според проучванията е около 75 или 80 nmol/l.

Защо по-високите нива на витамин D са свързани с по-висок риск?

Когато става дума за тези изследвания, не можем да сме сигурни кое е било първо – дали по-високите стойности на витамин D са довели до по-висок здравен риск, или по-високият риск е довел до по-висок витамин D, т.е. може би хората са имали здравни проблеми и им е предписван витамин D. Възможно е да има връзка и фактът, че тези проучвания са проведени в скандинавските държави, където обикновено хората приемат голямо количество масло от черен дроб на треска, като източник на витамин D. Една супена лъжица от това масло обаче може да надхвърли горната дневна допустима граница за витамин А, а това да доведе до негативни последици. 

И така, според д-р Майкъл Грегър, U-образната крива е вече остаряла. Актуален метаанализ показва, че докато нивата на витамин D на населението се увеличават, смъртността изглежда намалява и остава ниска. Това означава, че не е необходимо да се изследваме постоянно, за да видим дали достигаме правилните нива на витамин D.

Препоръчителни ли са рутинните изследвания на витамин D?

Не и то не само, защото са скъпи, но и защото при повечето хора нивата на витамин D се нормализират с помощта на достатъчно слънчева светлина или добавки. Друг интересен факт, който обезсмисля тези изследвания, е, че резултатите им могат да са всякакви. Според д-р Грегър, ако изпратите една и съща кръвна проба до хиляда различни лаборатории по света, няма просто да забележите леки разлики в резултатите, техните стойности ще варират между от под 20 до над 100. Така че в зависимост от това в коя лаборатория решите да се изследвате, резултатите могат да се окажат от много ниски до много високи, а това няма да ви помогне много.

Безопасна дневна доза за оптимално ниво на витамин D

1000 IU витамин D на ден би трябвало да са достатъчни за достигане на нива от 75 nmol/l (30 ng/ml), но 50% от хората. За да бъде достатъчен този витамин за 85% от хората, ще им бъдат необходими 2000 IU (международни единици) на ден. Това е дозата на хранителната добавка дневно, която според д-р Майкъл Грегър може да осигури на средностатистическия човек нужното количество витамин D без страх от токсичност. При прием на твърде много витамин D обикновено не се появяват проблеми, докато нивата му в кръвта не достигнат до около 250 nmol/l, което може да се случи при постоянни дневни дози от над 10 000 IU.

Повече дневни дози витамин D за хора с наднормено тегло

Имайте предвид, че ако сте с наднормено тегло, ще са ви нужни по-скоро дози от 3000 IU и дори по-високи, ако страдате от затлъстяване. Ако сте над 70-годишна възраст и не се излагате достатъчно на слънце, е възможно да имате нужда от 3500 IU, за да имате 85% шанс да постигнете оптималните нива. Отново, няма нужда за един средностатистически човек да се изследва отново и отново, тъй като няколко хиляди единици на ден биха могли да нормализират нивата на всеки, без риск от токсичност.

Вижте видео на д-р Майкъл Грегър по темата:

Независимо от дозата, която ви е необходима, специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama препоръчват Vitashine D3, като доказан източник на витамин D3, подходящ и за вегани и вегетарианци. За по-добро усвояване, го приемайте с храната.

Свързани публикации

Удължава ли живота приемът на витамин D?

Удължава ли живота приемът на витамин D?

 През 1822 г. полският лекар Снядецки за първи път публикува, че фермерските деца боледуват от рахит по-рядко, отколкото децата в столицата и че слънчевата светлина може да излекува тази...

  повече »  
Помагат ли добавките с витамин D при диабет, отслабване и кръвно налягане?

Помагат ли добавките с витамин D при диабет, отслабване и кръвно налягане?

В публичното пространство непрекъснато се публикуват материали, като агитират, че витамин D е лек за всичко. Рецептори на витамин D се откриват в повечето тъкани на нашето тяло, включително и в...

  повече »  


Send Email