Начало » Статии » Храни и Добавки » Кои са някои от най-популярните и полезни супер храни

Кои са някои от най-популярните и полезни супер храни

Send Email

Зелени супер храни – стръкове и водорасли

Зелените супер храни като пшенични и ечемични стръкове на прах и водораслите АФА, спирулина и хлорела имат най-високите концентрации на лесно усвоими хранителни вещества, хлорофил, витамини и минерали, които зареждат, предпазват и лекуват тялото. Те съдържат широк набор от полезни вещества, включително протеини, защитни фото-химични вещества и полезни за здравето бактерии, които помагат да се изградят по-чисти мускули и тъкани, подпомагат функцията на храносмилателната система и повишават защитата от заболявания и болести. По-високите количества на хемоглобин в кръвта означават по-богата на кислород кръв, а кислородът е първия и най-важен елемент, показващ, че клетките процъфтяват.

Мака

Мака на прах се извлича от корена на растението мака, ароматна древна супер храна от Перу. Мака се е отглеждала в продължение на най-малко 2 000 години и е била консумирана от инките воини, които с нейна помощ увеличили силата и издръжливостта си. Тя е силно питателна храна, която е била използвана традиционно за повишаване на енергията и сексуалното желание, за поддържане на плодовитостта и подобряване на функцията на имунната система.

Мака продължава и днес да бъде основна храна и лечебно растение за перуанските жители, но вече е широко достъпна и в целия свят като хранителна добавка. Тя има способността да балансира и стабилизира ендокринната система, нервната и сърдечно-съдовата система, както и мускулатурата. Приемът на мака увеличава кислородното съдържание в кръвта и по този начин помага при овладяването на стреса. Според д-р Бет.М. Лей, мака помага на жени с менструални нарушения и резки промени в настроението, свързани със симптомите на перименопауза и менопауза.

Корен от якон

Родина на якон (polymnia sonchifolia), е Южна Америка. Известен е като перуанска земна ябълка. Има сочни, ядливи грудки и листа. Якон е едновременно с ниско съдържание на калории и с ниско съдържание на моно- и дизахаридни захари (бързо повишаващи нивото на кръвната захар). Всяка част от растението се използва, за да помогне на хора с проблеми с нивото на кръвна захар.

Якон сиропът е свежо пресован корен от якон и се използва от векове като здравословен, ниско гликемичен, естествен подсладител в Перуанските Анди. Якон корен може да бъде намерен под формата на изсушени резени или в прахообразна форма. Като пробиотик той е отличен за храносмилането, стимулира здравето на дебелото черво и помага при усвояването на калций, магнезий и витамини от група В. Якон помага да се регулира чревната флора и особено добре повлиява растежа на някои пробиотици (Бифидобактериум и Лактобацилус), като по този начин помага за намаляване на констипацията. Якон корен съдържа значителни количества калий, а поради своята висока антиоксидантна стойност благоприятства и намаляването на свободните радикали, увреждащи тялото, особено тези в дебелото черво.

Инка бери

Ценени от древни времена, инка бери плодовете са вкусна супер храна с високи нива на фосфор, витамин А, витамин C, витамин B12 и протеини, а също и биофлавоноиди. Инка бери плодовете се наричат още Physalis или златно бери и растат най-вече на места с голяма надморска височина, главно в тропическите райони на Южна Америка.

Инка бери поддържа клетъчния метаболизъм. Това се дължи на високите нива на витамин B12, които плодовете съдържат. Това прави инка плодовете отличен естествен източник на енергия. Много хора, които редовно консумират тази супер храна, казват, че тя ги кара да се чувстват чудесно и отчитат повишаване на нивата на енергия и психическото функциониране на тялото. Инка бери е отличен източник на антиоксиданти, свързвани с намаляване на възпалителните процеси в организма.

Чиа семена

Чиа е член на семейство Ментови. От древни времена чиа растенията са се отглеждали в Мексико и са били важна част от диетата на ацтеките и маите. Ацтеките воини използвали Чиа като основен източник на гориво по време на завоевания, за облекчаване на болки в ставите, както и за стимулиране на слюноотделянето.

Чиа семената са отличен източник на много жизненоважни хранителни вещества като калций, желязо, магнезий, цинк, бор, ниацин, витамин В, витамин D, витамин Е, протеини и омега-3 мастни киселини. В действителност чиа семената съдържат 20% протеин, който е лесносмилаем и усвояем. Съдържанието на муцин пък намалява възпалението в храносмилателната система и това прави чиа семената чудесна храна за хора с нарушено храносмилане.

Друга голяма полза от чиа семената е, че те насърчават хидратацията, защото имат способността да абсорбират вода, която след това се усвоява от организма. Чиа семената са една от любимите храни на бегачите на дълги разстояния, велосипедистите и други спортни ентусиасти, тъй като с консумацията на чиа те подпомагат поддържането на нивото си на хидратация, повишават енергичността си и стабилизират производството на електролити.

Шипка, мерджан, арония, нар, червена и черна боровинка, черница и конопено семе – са растения с изключителни хранителни характеристики, които виреят и у нас, и които също могат да бъдат наречени супер храни. Очаквайте подробна статия за българските супер храни.

Общо казано, супер храните определено имат изключително благоприятно влияние върху цялостното психическо и физическо състояние на човека. Консумацията им е особено препоръчителна за хора, чието ежедневие е свързано с по-големи физически натоварвания, както и за хора, които се хранят с конвенционални и бързи храни, в които липсват ензими, витамини и минерали. Ако чувствате неразположение, преумора или липса на енергия, супер храните със сигурност ще ви помогнат да преодолеете тези неприятни симптоми.

Може да поръчате супехрани от продуктовата страница на Vita Rama – вижте още сега нашите подбрани предложения!Send Email