Начало » Статии » Холистичен подход » Киртан мантра медитация

Киртан мантра медитация

Send Email

Шансът да сте чували, че медитацията е полезна е голям. Ползите са добре познати и обстойно изследвани от лекари и професионалисти по психично здраве заради множеството положителни ефекти върху емоционалното състояние, когнитивните функции и физическото здраве.

Защо хората се отказват от медиацията, преди да са изпитали ползите от нея? Както вече се досещате: Защото намират практиката на успокояване и изчистване на ума и концентрацията му -  за скучна и трудна. Но… Не прибързвайте с изводите!

Съществува лесно, удобно и приятно решение на въпроса с медитацията за обикновения човек. Tози метод се прилага успешно в стотици институции по света и набира растяща популярност – от военнослужещите в морската пехота до учащите студенти и клинично болните пациенти. Това е изпитана  във времето и доказана йога практика, използвана в някои култури от най-дълбока древност. Нарича се “Киртан”.

За разлика от повечето традиционни практики за релаксация и концентрация, където целта е да изчистите мислите си и да успокоите ума си, Киртан е музикална форма на медитация, която хората намират за приятна и лесна за изпълнение, тъй като не се изисква интензивно съсредоточаване и усилие.

Ако не сте опитвали медитация или не мислите, че ви се отдава, Киртан може да се окаже за точно за вас.

Ако вече обичате да медитирате и това ви дава сила и щастие, киртан може да е следващото стъпало нагоре във вашето развитие.

Какво точно е Киртан?

Киртан е ритмичното повторение на определени мантри под формата на пеене. Тъй като Киртанът ангажира ума ви в пеене и слушане, той автоматично спира нормалния ход на мислите ви и изчиства ума ви по най-лесния и приятен начин чрез неусетно пренасочване.

Какви са ползите от Киртан?

Сред осезаемите и незабавни ефекти на добре проведената Киртан медитация са:

Докато Киртан медитацията съществува от хиляди години, учените сравнително отскоро изучават влиянието му върху здравето. Пилотно проучване на учени от калифорнийския университет, публикувано през 2013 г., установи, като резултат от киртана впечатляващи благотворни трансформации на клетъчно ниво, каквито само релаксираща музика не може да предизвика. Екип от Университета на Западна Вирджиния показа, че Киртанът подобрява важни аспекти на живота като когнитивната функция, съня, настроението и субективното качество на живот. Учени от Университета на Пенсилвания, изследващи ефектите на киртан върху пациенти със загуба на паметта, установи, че киртанът драстично подобрява състоянието им. Други изследователи разкриват, че Киртанът може да намали симптомите на депресията и благоприятства хроничната болка. Фондацията за изследване и превенция на Алцхаймер дори има простичък Киртан на своя уебсайт, който препоръчва за подобряване на паметта, развиване на вниманието, концентрацията и за по-добро настроение.

Масово явление

Докато Киртан медитацията може да бъде много проста като мелодия и изпълнение, киртанът е същевременно и възвишена форма на музикално изкуство сама по себе си и има огромен брой фенове и последователи сред най-известните певци и музиканти от голямата сцена. Киртан изпълненията биват номинирани за Грами и карат публика от десетки хиляди да пее и танцува. Съвсем наскоро в НДК посрещнахме Дева Премал и Митен, световно известни Киртан изпълнители, и се насладихме на Киртан мантра медитация заедно с няколко хиляди почитатели от цяла България.

Киртан във Вита Рама

Киртанът е важен инструмент, който можем да използваме за нашето емоционално и психическо благополучие. По тази причина Вита Рама успешно го интегрира в холистичната си система за здравословен живот и го популяризира като достъпно средство за повишаване на качеството на живот и здравословното състояние на практически всеки човек. В допълнение и заключение Киртанът е групова медитация, която събира и сплотява хората, създавайки по-топла социална среда и по-хармонични междуличностни взаимоотношения, без дори да се полагат отделни усилия за това.

Очакваме ви! 

Тук можете да чуете някои от нашите приятели, като примери за Киртан:

 

 

Свързани публикации

Медитация и имунитет

Медитация и имунитет

Когато се стремим към пълно здраве, подходът ни трябва да бъде цялостен и да взема предвид всички фактори, органи и системи. Тъй като човек е съвкупност от различни елементи, трябва да обърнем...

  повече »  
Царят на мантрите

Царят на мантрите

Лесен и ефективен метод за духовно развитие В древните текстове на Ведите са изборени много мантри, чрез които да постигнем просветление и извисяване на съзнанието, но сред тях има...

  повече »  
Здраве, музика и медитация

Здраве, музика и медитация

Музика и здраве Благоприятното въздействие на звука и музиката върху човешкото здраве са познати още от древността. За това свидетелстват източници и практики от Древна Индия,...

  повече »  
Медитация и влияние на звука

Медитация и влияние на звука

Звукът и вселената – силата на влиянието на звука Всяко движение предизвиква вибрация. Всичко трепти с определена честота, а движенията му създават звук. От най-малките частици...

  повече »  


Send Email