Начало » Статии » Здравословно хранене » Емоционалното хранене

Емоционалното хранене

Send Email

Емоционалното хранене е актуална тема, която включва сложни взаимодействия между физиологията и емоциите. Въпреки че нормалният глад е естествена необходимост, апетитът може да бъде фалшиво стимулиран, водейки до прекомерно консумиране на храни. Фактори като концентрирани и рафинирани храни, заболявания на храносмилателната система и емоционалните състояния могат да допринесат за проблема. За разлика от нормалния глад, емоционалното хранене често възниква под влиянието на стрес, ниско самочувствие и други негативни емоции, като човек търси утеха в храна, която не рядко е концентрирана и калорийно плътна. Лечението на емоционалното хранене включва стратегии, като употреба на качествени храни, психосаморегулиране и подкрепа от природни добавки и средства.

Общо за проблема

Докато нормалният глад отразява естествената необходимост на организма от вещества и енергия, апетитът може да бъде фалшиво стимулиран. Нещата могат да се объркат както на нивото на стомаха и червата, където чрез механорецептори и хормони се регулира насищането, така и на мозъчно ниво, където в хипоталамуса и други центрове се извършват сложни регулаторни функции. Самата мастна тъкан е свързана с тази регулация и заедно с хормоните лептин и грелин може да действа адекватно или неадекватно (например при лептинова резистентност) в една или друга посока.

Причини и признаци

Храненето с концентрирани и рафинирани храни позволява да се погълнат повече калории и по-малко фибри, което води до неестествено висок апетит. Някои заболявания на храносмилателната система, панкреаса, щитовидната жлеза и други ендокринни органи могат да имат също роля. От психоемоционалните причини най-честите индуктори на преяждането са акумулирането на страх, гняв, пренапрежение и ниско самочувствие. За разлика от нормалния глад, който започва в спокойно състояние,  задоволява се от всяка естествена храна и след това човек се усеща добре, емоционалното хранене възниква компулсивно, насочено е към концентрирани и пристрастяващи храни, не се задоволява след напълване на стомаха и след него човек има проблеми с храносмилането и усеща вина.

Лечебна стратегия

Природни продукти

Протеини, аминокиселини, минерали (особено магнезий), витамини, особено от В-група, синбиотици (пробиотици + пребиотици), фибри, захарозаместители, билкови успокояващи и антидепресивни продукти.

Вижте продукти, повлияващи положително на справянето с емоционалното хранене:

Send Email