Начало » Новини » 3 август – Световен ден на динята

3 август – Световен ден на динята

Send Email

Всяка година на 3 август светът отбелязва Световния ден на динята – обичан от всички и полезен плод. Освен вкуса и сочността си, динята ни предлага и множество ползи за здравето, така че винаги е добре дошла на лятната ни трапеза.

В големите летни жеги динята може да бъде най-добрият и вкусен начин да поддържаме тялото си хидратирано. Това е така, защото този плод съдържа 92% вода, която всъщност създава и усещане за ситост. Така че когато си хапвате диня, съдържаните в нея фибри и вода ви осигуряват чудесно количество храна, за да не се чувствате гладни, но с малко калории.

Едно от най-важните качества на динята обаче е нейното съдържание – тя ни осигурява много полезни растителни съединения. Динята е сред най-нискокалорийните плодове, като в същото време е и сред най-добрите  източници на хранителни вещества. Когато си хапваме от сочния плод, осигуряваме на организма си 3% от дневната му нужда от витамините B6, B5 и B1, 18% от нужния ни витамин А и 21% от количество витамин С, което ни трябва за деня. Това, разбира се, не е всичко – освен това с динята можем да си набавим и 4% магнезий, 5% калий и различни фитонутриенти. Витамините С и А във вкусния летен плод подобряват състоянието на косата и кожата, а водата и фибрите – храносмилането и перисталтиката.

Да отпразнуваме Световния ден на динята!

В различните държави на този ден се организират множество разнообразни игри и състезания. Това, което можете вие да направите, за да отбележите специалния ден на обичания плод, е да си подарите лесен, разхлаждащ, вкусен и много полезен сок от диня.

А ако искате да научите повече подробности за ползите, с които динята може да допринесе за здравето ви, можете да прочетете още:

Храни, които могат да ви помогнат да отслабнете

Хранене и детоксикация

Какви са ползите от соковете и как да ги консумираме?

Плодове и здраве

Хранене при диабет

Send Email