Начало » Статии » Здраве » Световен ден за борба с рака - част 1

Световен ден за борба с рака - част 1

Send Email

Както може би вече сте запознати, системата Вита Рама се базира върху разбирането, че всяка реакция в тялото и извън тялото има първопричина. Това твърдение се отнася и за заболяванията, които ни съпътстват в тази епоха. 
Човечеството днес страда от най-различни реакции на тялото, в следствие на неправилния начин на живот. Може да видим, че широко разпространени са затлъстяването, сърдечно съдовите заболявания, диабетът, автоимунните и стомашно чревните заболявания, както и за съжаления все повече хора са диагностицирани с различни форми на туморни заболявания. 
Днешния ден е денят на рака и затова ще посветим тази статия на борбата с него. 
Все повече научни данни и твърдения подкрепят теорията, че в основата на това заболяване се крият нездравословните хранителни навици, различни стимуланти и интоксисканти, стрес, липса на чист въздух, адекватна слънчева светлина, хармонично общуване, качествен сън и много други. 
 
В тази насока може да разгледаме различните етапи на заболяванията, които са свързани с нездравословния начин на живот. Всичко започва с изчерпване на жизнената енергия, която се пренасочва в детокискацията на тялото и затова може да кажем, че болестите имат два корена: токсемия и дефицити. 
Въпреки, че токсемията може да възникне от много източници, тя основно съществува поради неспособността на тялото да елиминира в достатъчна степен екзогенните отрови и телесните отпадъци.
Болестите представляват много различни аспекти, защото те се развиват с прогресиращото влошаване на организма, като първи етап е изтощение, с последваща токсемия, раздразнение, възпаление, фиброза, втвърдяване и патология (обратима и необратима). 
 
Крайната точка на еволюцията на заболяванията  са образуването на туморни структури (доброкачествени или злокачествени). Прекратяването на причините и замяната им със здравословни практики могат да стопират този процес, ако все още не е твърде късно. Раковите клетки могат да се разглеждат като клетки, които са станали независими и са се върнали към състоянието на неконтролирани примитивни клетки - клетки, които живеят изцяло сами по себе си, като образуват протозои.
 
Хората понякога питат кога започва ракът - хигиенистите или учените казват, че започва с първия студ, температура, болка, обрив или други реакции още от детството. Първата криза, която бебето понася, започва патологичната верига, която постепенно може да доведе до рак в по-късен етап от живота. Тази еволюционна верига започва след това, защото феноменът на живота е едно постоянно нарушение на законите на живота от началото до края. 
 
 
Каква е основната причина за образуването на такива патологични тъканни изменения?
 
Науката изследва за това как изграждаме клетките, как нашата ДНК (нашите гени) се изразяват в нашите клетки, как клетките мутират и образуват клъстери и как след това могат да прогресират до откриваем рак. Когато разберем тези процеси и как различните храни могат стопират или да активират развитието на раковите клетки, тогава ролята, която храненето има за поддържането ни здрави, започва да има много повече смисъл.
 
Един такъв физиологичен процес се нарича Ангиогенеза.
Ангиогенезата е процесът, който телата ни използват за растеж и поддържане на кръвоносните съдове. При обикновени обстоятелства кръвоносните съдове поддържат живота, доставят кислород и жизненоважни хранителни вещества до всички наши органи. Но когато анормалните кръвоносни съдове растат, те могат да подхранват микроскопични ракови структури. Една здрава система регулира кога и къде трябва да растат кръвоносните съдове и може да попречи на туморите да се захранват. Когато тялото загуби тази способност да контролира кръвоносните съдове, могат да възникнат широк спектър от заболявания, включително рак.
Поддържането на този перфектен баланс в кръвоносната система защитава здравето, като ни поддържа в състояние, наречено хомеостаза.
Всички ние образуваме тези микроскопични ракови частици в тялото си през целия живот. И все пак, без кръвоснабдяване повечето от тези видове рак никога няма да станат опасни. Нашият личен избор на храна може да регулира ангиогенезата или да стимулира хаотични действия. Разбирането на ангиогенезата ни позволява да разберем как можем да помогнем да се поддържаме здрави и свободни от болести и дори как можем потенциално да обърнем неблагоприятните здравни ефекти от генетичната предразположеност към болести или лоша диета. 
 
Вита Рама набляга на знанието за естествената храна,  според човешкия вид, който физиологично е приспособен да се храни основно от растителни източници. 
Тези храни ни дават нужните хранителни елементи като качествени белтъчини, мазнини и въглехидрати и едновременно с това ни зареждат с витамини, минерали, фитохимикали и фибри, които имат силно противовъзпалително действие, възстановяват ни от болести и ни предпазят от бъдещи заболявания, особено от различните варианти на онкологични такива. 
Какви са механизмите една здрава клетка да се превърне в лоша? 
Консумирането на животински храни, бяла захар, рафинирани храни, алкохол, стимуланти и други отрови, водят до сериозни клетъчни изменения, които могат да превърнат една здрава клетка в паразитна. 
Може да изредим различни причини свързани с интокискацията на клетките:
 
-  Хетероциклични амини (HCAs) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) са оформени канцерогенни химикали, които  водят до изменение на клетките и до модифицирането им до тумори. Това се случва тогава, когато всякакъв вид месо и особено говеждо месо, свинско месо, риба или птици, се приготвя като се използват методи с висока температура, като пържене или печене директно върху открит пламък. HCAs се формират, когато аминокиселините (градивните елементи на протеините), захарите и креатинът (вещество в мускулите) реагират при висока температура. ПАВ се образуват, когато мазнините и соковете от месо се пекат директно върху открит огън. Тези пламъци съдържат ПАВ, които след това се придържат към повърхността на месото. ПАВ могат също така да се образуват по време на други процеси за приготвяне на храни, като пушеното месо, други овъглени храни, както и в цигарения дим и изгорелите газове в автомобила.
 
-  Вируси: Близо 20% от случаите на рак могат да бъдат свързани с инфекциозни агенти, каквито са вирусите. Днес има различни вируси, които се свързват с рака при хората. Едни такива са пoлиома вирусите, те са особен проблем, не само защото е известно, че са канцерогенни, но и защото могат да оцелеят при термична обработка. Има доста данни, че една немалка част от различните месни животински храни са заразени с тези вируси, които могат да попаднат в нашите тела и да стимулират канцерогенен ефект. 
 -  Бактерии: Ние сме една ходеща цялост, която се състои от трилиони симбиотични паразитни микроорганизми в червата и на всяка друга повърхност от тялото. В червата ни само има повече бактериални клетки отколкото човешките клетки в цялото ни тяло. Всъщност, само около 1% от ДНК-то в организма ни е човешко. Останалото е в нашия микробиом, микробите, с които делим тази ходеща цялост, която наричаме наше тяло. 
Какво правят те?
Нашата чревна микрофлора, или чревния микробиом, служат като филтър на най-големия ни контакт с околната среда: това, което ядем. Технически погледнато, храната е чужд обект, който поставяме в тялото си всеки ден. А микробната общност във всеки един от нас оказва значително влияние върху начина, по който ние преработваме тази храна. Следователно, нашият метаболизъм и усвояването на храната настъпва чрез този филтър от бактерии. За да поддържаме една здрава екосистема, тези полезни бактерии които дават здраве на хората, се хранят със същата храна която дава здраве и за самите нас. Тези храни са разнообразие от плодове, зеленчуци, зъренени, бобови и умерени количества качествени мазнини от сурови семена и ядки. Може да видим, че ако се храним с повече рафинирани и животински храни, ще захранваме повече от патогенните бактерии, които ще образуват ендотоксини, сероводород, ще активират различни канцерогенни агенти и ще  стимулират хронично възпаление, което може да доведе до образуване на различни видове  рак, особено на стомашно-чревния тракт.
- Хормони: Хормоналните зависимости на различните ракови образувания също са широко разпространени, особено рак на гърдата, което означава, че основният човешки естроген, наречен естрадиол, играе ключова роля в появата и развитието на рака на гърдата. Дори след менопауза, ракът на гърдата зачестяват въпреки, че естрогенът намалява в този женски период. 
Тогава какъв е смисълът от блокирането на естрогена, ако няма естроген, който да бъде блокиран? Оказва се, че самите тумори на рака на гърдата произвеждат свой собствен естроген от нищото, за да подхранят собствения си растеж.
Естрогените може да се превърнат в тумори на гърдата по множество начини. Тези клетки могат да вземат холестерола и с помощта на ензима ароматаза или два хидроксистериодни ензима дехидрогеназа, да произвеждат свой собствен естроген.
Консумирането на храни богати на животински и други наситени мазнини стимулират тези процеси и водят до усложнения. Преминаването на цели растителни храни с ограничаването на някои от тях като големи количества семена и ядки,  кокос и какао, могат да намалят холестерола и ангиогенезата, като по този начин се създават здравословни условия за възстановяване. 
 - Въглехидрати: Сериозна грешка, която допускат някои специалисти, е да ограничат храни като плодове и зърнени храни, допускайки, че те ще хранят туморните клетки.
Захарта изглежда е основен фокус сред повечето алтернативни лекари и специалисти по хранене. Захарта се е превърнала в лоша дума и по този начин слагат всички видове въглехидрати в една обща категория “вредни”. По този начин  въглехидратите се превръщат  в злодеите в борбата с рака. 
Основният източник на енергия за нашите клетки е глюкозата -как би могло това невинно хранително вещество да стане толкова опасно и обвинено за появата и прогресията на рака? Същото важи и за диабета. Захарта е просто невинен минувач, докато има други диетични фактори които са в играта.
Когато се ограничат въглехидратите, Вие ще трябва да увеличите другите два нутриента мазнините и/или протеините. Точно тук се случва най-голямата грешка, която правят специалистите, отговорни за хранителните режими по време на онкозаболяванията. 
Един от основните проблеми при раково болните е метастазирането на клетките. 
Някои от последните открития показват, че субпопулацията от човешки ракови клетки, „уникални по способността си да инициират метастази“, всички имат експресиращи високи нива на мастен рецептор, известен като CD36, наречен „контролер на мазнините“. Палмитинова киселина или диета с високо съдържание на мазнини специално повишават метастатичния потенциал на тези ракови клетки. Палмитиновата киселина служи като сигнална молекула, която увеличава  развитието на раковите заболявания, като се разпознава от CD36 рецептора на раковите клетки.Такава мазнина може да се открие в  палмово масло, месото и млечните продукти. 
Раковите клетки обичат мазнини и холестерол. Причината, поради която метаболизмът на мазнините може да стимулира разпространението на рака, е, че има толкова много енергия, съхранявана в мазнините. Следователно, метастатичните клетки могат да се възползват от тази функция, за да получат голямото количество енергия. Ако едновременно с това се консумират храни богати на протеини, веднага се предоставят  условия на тялото за разпространение на туморните клетки.
Ето защо кетогенният диетичен подход, който включва ограничаване на наличието на глюкоза в раковите клетки, което теоретично би намалило тяхната енергия и предизвика апоптоза, не работи. Терапевтичната кетогенна диета, която се състои от 95% мазнини, без въглехидрати и много малко протеини не е много приятна или устойчива. Освен това, кръвната глюкоза не намалява до нула, а раковите клетки метаболизират големи количества глутамин за енергия. Кетогенните диети, базирани на продукти от животински произход, не работят, насърчават растежа на тумора и са вредни за здравето.
Времето, когато захарта се смяташе за основното гориво за подпомагане на пролиферацията на раковите клетки, не се потвърждава от новите изследвания. Може да видим, че има много по-мощен начин да се случва това, чрез животинките мазнини и протеини. Нищо чудно, че диетите с високо съдържание на мазнини могат да играят решаваща роля за увеличаване на риска от различни видове рак, както и за влошаване на вече напреднали ракови заболявания. Другият факт е, че мазнините омазняват нашите клетки, особено мускулните, и водят до инсулинова резистентност, която от своя страна може да увеличи кръвната захар и тогава отново ще се облагодетелстват повече туморните клетки.
 
 - Аминокиселините са от съществено значение за раковите клетки да синтезират протеините, за да създадат нови ракови клетки. Метионинът е най-важната аминокиселина, изисквана от раковите клетки, и науката ни казва, че лишаването на раковите клетки от метионин ги кара да умрат. Други аминокиселини са също така критични за стабилността и растежа на раковите клетки като глутамин, лизин, левцин и други. Нормалните  клетки са добре приспособени за краткосрочна ниска наличност на аминокиселини. Нормалните клетки имат ненарушена и оперативна регулация на клетъчния цикъл, където няма ракови клетки. Раковите клетки пренебрегват контролно-пропускателните пунктове на клетъчния цикъл и продължават чрез растеж и деление, без да са налице съществени компоненти. Това илюстрира диференциалните хранителни изисквания и чувствителността между нормалните клетки и раковите клетки.
Консумирането на животински протеини активира канцерогенните вещества, стимулира деленето на туморните клетки и увеличава метастазирането им по цялото тяло. 
 
- Други фактори, които могат да образуват туморни клетки от консумацията на животински храни, са големи количества крайни продукти на гликация, липотоксичност, N-гликоли невраминова киселина, образуването на ТМАО и след това до нитрозамини и други. Лошо преработените и комбинирани растителни храни също могат да имат негативен ефект върху здравето, като пържен ориз или картофи, пържена филия, термично обработена изолирана мазнина, семена или ядки. Консумирането на над 20% от общите калории мазнини влошава усвояването на глюкозата, като по този начин се увеличава синтезът на вътрешни продукти на гликация, които също могат да увредят клетката. 
 
Как да се храним за превенция и възстановяване след различни туморни образувания? 
Преминаването към цели растителни храни с рязко намаляване на мазнините и концентрираните протеини е от съществено значение за да се постигне здраве.
Разнообразието на храни като боровинки, малини, къпини, киви, ананас, зеле, броколи, карфиол, лук, чесън, боб, леща, мунг дал, киноа, елда, просо, различни кълнове и много други са в основата за превенция и възстановяване от онкологични заболявания и други. Тези храни са богати на различни фитохимикали, които имат изразени антитуморни качества и едновременно с това имат и други здравословни ползи. 
Такива например са фитатите, които  от една страна възпрепятстват усвояването на някои миколементи, но от друга страна имат противоракова активност, която инхибира растежа на раковите клетки. Те също подобряват имунните функции,  като засилват естествените клетки убийци, които изхвърлят раковите клетки, без да засягат нормалните клетки. Също така оставят раковите клетки на глад, като предотвратяват образуването на нови кръвоносни съдове, които могат да ги захранват, но и някои ракови клетки се връщат да действат като нормални клетки. 
Целите растителни храни са богати на фибри и увеличават полезните бактерии, които не позволяват на патогенните да се развиват и едновременно с това инхибират канцерогенните вещества, превръщат холестерола в копрестанол и намаляват хронично възпаления в цялото тяло. 
Различните фитохимикали имат както антиоксидантен ефект върху клетките, като ги предпазват от увреждане, така и имат оксидативен ефект върху туморните клетки и други патогени - създават този уникален баланс между оксиданти и антиоксиданти. 
Друга грешка, която могат да допуснат някои хигиенисти или доктори е да се дават големи изолирани дози антиоксиданти като глутатион, SOD, резвератрол и други при хора, които вече са диагностицирани с рак. Те могат да имат негативен ефект, като предпазват туморните клетки от атаката на нашата имунна система. 
По-горе казахме, че нерегулираният процес на ангиогенезата, стимулира туморен растеж. Целите растителни храни служат като силно оръжие, това да не се случи и блокират ангиогенезата, като не допускат кръвоносни съдове да достигат до раковите клетки, по този начин туморите спират да растат. Вече има достатъчно научни данни, че изобилието от плодове, билки, зеленчуци и подправки, като горски плодове, грозде, соя, чесън и магданоз, инхибира ангиогенезата с над 60%. Още по-удивителното е, че тестовете показват, че комбинациите от тези храни осигуряват на тялото ни по-мощен инхибитор на рака, отколкото всяка друга храна сама по себе си, което доказва полезната сила на „хранителната синергия“.
Растителните храни имат доста по малък токсичен товар върху тялото и то може навременно да елиминират остатъчните продукти от метаболитните процеси. Така се създава баланс или хомеостаза, която ще поддържа тялото в добро здравословно състояние. 
В заключение: знанието как да се храним пълноценно - приготвянето и правилното комбиниране на цели, растителни храни, с умерено количество полезни мазнини (семена и ядки) - е това, което може да даде на тялото ни нужните вещества така, че то да може да се бори с туморните клетки и всякакви други хронични проблеми, присъщи на днешния свят. 

Днешният ден е денят на рака и затова ще посветим тази статия на борбата с него. Все повече научни данни и твърдения подкрепят теорията, че в основата на това заболяване се крият нездравословните хранителни навици, различни стимуланти и интоксиканти, стрес, липса на чист въздух, адекватна слънчева светлина, хармонично общуване, качествен сън и много други.

Както може би вече сте запознати, системата Vita Rama се базира върху разбирането, че всяка реакция в тялото и извън тялото има първопричина. Това твърдение се отнася и за заболяванията, които ни съпътстват в тази епоха.
Човечеството днес страда от най-различни реакции на тялото, в следствие на неправилния начин на живот. Можем да видим, че широко разпространени са затлъстяването, сърдечносъдовите заболявания, диабетът, автоимунните и стомашно-чревните заболявания, както и за съжаление все повече хора са диагностицирани с различни форми на туморни заболявания.

Разбиране на връзката между храненето и рака. Ангиогенеза и заболяванията

В тази насока може да разгледаме различните етапи на заболяванията, които са свързани с нездравословния начин на живот. Всичко започва с изчерпване на жизнената енергия, която се пренасочва в детокискацията на тялото и затова може да кажем, че болестите имат два корена: токсемия и дефицити.

Въпреки, че токсемията може да възникне от много източници, тя основно съществува поради неспособността на тялото да елиминира в достатъчна степен екзогенните отрови и телесните отпадъци.
Болестите притежават много различни аспекти, защото те се развиват с прогресиращото влошаване на организма, като първи етап е изтощение, с последваща токсемия, раздразнение, възпаление, фиброза, втвърдяване и патология (обратима и необратима).

Крайната точка на еволюцията на заболяванията са образуването на туморни структури (доброкачествени или злокачествени). Прекратяването на причините и замяната им със здравословни практики могат да спрат този процес, ако все още не е твърде късно. Раковите клетки могат да се разглеждат като клетки, които са станали независими и са се върнали към състоянието на неконтролирани примитивни клетки - клетки, които живеят изцяло сами по себе си, като образуват протозои.

Хората понякога питат кога започва ракът - хигиенистите или учените казват, че започва с първия студ, температура, болка, обрив или други реакции още от детството. Първата криза, която бебето понася, започва патологичната верига, която постепенно може да доведе до рак в по-късен етап от живота. Тази еволюционна верига започва след това, защото феноменът на живота е едно постоянно нарушение на законите на живота от началото до края.

Каква е основната причина за образуването на такива патологични тъканни изменения?

Науката изследва за това как изграждаме клетките, как нашата ДНК (нашите гени) се изразява в нашите клетки, как клетките мутират и образуват клъстери и как след това могат да прогресират до откриваем рак. Когато разберем тези процеси и как различните храни могат възпрат или да активират развитието на раковите клетки, тогава ролята, която храненето има за поддържането ни здрави, започва да има много повече смисъл.

Един такъв физиологичен процес се нарича Ангиогенеза.
Ангиогенезата е процесът, който телата ни използват за растеж и поддържане на кръвоносните съдове. При обикновени обстоятелства, кръвоносните съдове поддържат живота, доставят кислород и жизненоважни хранителни вещества до всички наши органи. Но когато анормалните кръвоносни съдове растат, те могат да подхранват микроскопични ракови структури. Една здрава система регулира кога и къде трябва да растат кръвоносните съдове и може да попречи на туморите да се захранват. Когато тялото загуби тази способност да контролира кръвоносните съдове, могат да възникнат широк спектър от заболявания, включително рак.
Поддържането на този перфектен баланс в кръвоносната система защитава здравето, като ни поддържа в състояние, наречено хомеостаза.

Всички ние образуваме тези микроскопични ракови частици в тялото си през целия си живот. И все пак, без кръвоснабдяване, повечето от тези видове рак никога няма да станат опасни. Нашият личен избор на храна може да регулира ангиогенезата или да стимулира хаотични действия. Разбирането на ангиогенезата ни позволява да знаем как да помогнем да се поддържаме здрави и свободни от болести и дори как можем потенциално да обърнем неблагоприятните здравни ефекти от генетичната предразположеност към болести или лоша диета.

Противопоставяне на рака - естествената храна и факторите, които определят здравето и болестта

Vita Rama набляга на знанието за естествената храна, според човешкия вид, който физиологично е приспособен да се храни основно от растителни източници.

Тези храни ни дават нужните хранителни елементи като качествени белтъчини, мазнини и въглехидрати и едновременно с това ни зареждат с витамини, минерали, фитохимикали и фибри, които имат силно противовъзпалително действие, възстановяват ни от болести и ни предпазват от бъдещи заболявания, особено от различните варианти на онкологични такива.
Какви са механизмите една здрава клетка да се превърне в болна?
Консумирането на животински храни, бяла захар, рафинирани храни, алкохол, стимуланти и други отрови, води до сериозни клетъчни изменения, които могат да превърнат една здрава клетка в паразитна.

Може да изредим различни причини, свързани с интоксикацията на клетките:

- Хетероциклични амини (HCAs) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) са оформени канцерогенни химикали, които водят до изменение на клетките и до модифицирането им до тумори. Това се случва тогава, когато всякакъв вид месо и особено говеждо месо, свинско месо, риба или птици, се приготвя, като се използват методи с висока температура, като пържене или печене директно върху открит пламък. HCAs се формират, когато аминокиселините (градивните елементи на протеините), захарите и креатинът (вещество в мускулите) реагират при висока температура. ПАВ се образуват, когато мазнините и соковете от месо се пекат директно върху открит огън. Тези пламъци съдържат ПАВ, които след това се придържат към повърхността на месото. ПАВ могат също така да се образуват по време на други процеси за приготвяне на храни, като пушеното месо, други овъглени храни, както и в цигарения дим и изгорелите газове от автомобила.

- Вируси: Близо 20% от случаите на рак могат да бъдат свързани с инфекциозни агенти, каквито са вирусите. Днес има различни вируси, които се свързват с рака при хората. Такива са например пoлиома вирусите - те са особен проблем, не само защото е известно, че са канцерогенни, но и защото могат да оцелеят при термична обработка. Има доста данни, че една немалка част от различните месни животински храни са заразени с тези вируси, които могат да попаднат в нашите тела и да стимулират канцерогенен ефект.

 - Бактерии: Ние сме една ходеща цялост, която се състои от трилиони симбиотични паразитни микроорганизми в червата и на всяка друга повърхност от тялото. Само в червата ни има повече бактериални клетки, отколкото човешките клетки в цялото ни тяло. Всъщност, само около 1% от ДНК-то в организма ни е човешко. Останалото е в нашия микробиом, микробите, с които делим тази ходеща цялост, която наричаме наше тяло. 

Какво правят те?
Нашата чревна микрофлора или чревния микробиом, служат като филтър на най-големия ни контакт с околната среда: това, което ядем. Технически погледнато, храната е чужд обект, който поставяме в тялото си всеки ден. А микробната общност във всеки един от нас оказва значително влияние върху начина, по който ние преработваме тази храна. Следователно, нашият метаболизъм и усвояването на храната настъпва чрез този филтър от бактерии. За да поддържаме една здрава екосистема, тези полезни бактерии, които дават здраве на хората, се хранят със същата храна, която дава здраве и на самите нас. Тези храни са разнообразие от плодове, зеленчуци, зърнени и  бобови култури, както и умерени количества качествени мазнини от сурови семена и ядки. Може да видим, че ако се храним с повече рафинирани и животински храни, ще захранваме повече от патогенните бактерии, които ще образуват ендотоксини, сероводород, ще активират различни канцерогенни агенти и ще стимулират хронично възпаление, което може да доведе до образуване на различни видове рак, особено на стомашно-чревния тракт.

- Хормони: Хормоналните зависимости на различните ракови образувания също са широко разпространени, особено рак на гърдата, което означава, че основният човешки естроген, наречен естрадиол, играе ключова роля в появата и развитието на рака на гърдата. Дори след менопауза, ракът на гърдата зачестява, въпреки че естрогенът намалява в този период.

Тогава какъв е смисълът от блокирането на естрогена, ако няма естроген, който да бъде блокиран?

Оказва се, че самите тумори на рака на гърдата произвеждат свой собствен естроген от нищото, за да подхранят собствения си растеж.
Естрогените могат да се превърнат в тумори на гърдата по множество начини. Тези клетки могат да вземат холестерола и с помощта на ензима ароматаза или два хидроксистериодни ензима дехидрогеназа, да произвеждат свой собствен естроген.
Консумирането на храни, богати на животински и други наситени мазнини, стимулират тези процеси и водят до усложнения. Преминаването на диета, базирана на цели растителни храни, с ограничаването на някои от тях, като големи количества мазнини, дори и полезни като семена и ядки, или други като кокос и какао, може да намали холестерола и ангиогенезата, като по този начин се създават здравословни условия за възстановяване. 

 - Въглехидрати: Сериозна грешка, която допускат някои специалисти, е да ограничат храни, като плодове и зърнени храни, допускайки, че те ще хранят туморните клетки.

Захарта, изглежда, е основен фокус сред повечето алтернативни лекари и специалисти по хранене. Захарта се е превърнала в лоша дума и по този начин всички видове въглехидрати се слагат в една обща категория “вредни”. Така въглехидратите се превръщат в злодеите в борбата с рака.

Основният източник на енергия за нашите клетки е глюкозата - как би могло това невинно хранително вещество да стане толкова опасно и обвинено за появата и прогресията на рака? Същото важи и за диабета. Захарта е просто невинен минувач, докато има други диетични фактори, които са причинителите.
Когато се ограничат въглехидратите, Вие ще трябва да увеличите другите два нутриента - мазнините и/или протеините. Точно тук се случва най-голямата грешка, която правят специалистите, отговорни за хранителните режими, по време на онкозаболяванията.

Един от основните проблеми при раково болните е метастазирането на клетките.
Някои от последните открития показват, че субпопулацията от човешки ракови клетки, уникални по способността си да инициират метастази, имат експресиращи високи нива на мастен рецептор, известен като CD36, наречен „контролер на мазнините“. Палмитинова киселина или диета с високо съдържание на мазнини специално повишават метастатичния потенциал на тези ракови клетки. Палмитиновата киселина служи като сигнална молекула, която увеличава  развитието на раковите заболявания, като се разпознава от CD36 рецептора на раковите клетки. Такава мазнина може да се открие в  палмовото масло, месото и млечните продукти.
Раковите клетки обичат мазнини и холестерол. Причината, поради която метаболизмът на мазнините може да стимулира разпространението на рака е, че има толкова много енергия, съхранявана в мазнините. Следователно, метастатичните клетки могат да се възползват от тази функция, за да получат голямото количество енергия. Ако едновременно с това се консумират храни богати на протеини, веднага се предоставят  условия на тялото за разпространение на туморните клетки.

Ето защо кетогенният диетичен подход, който включва ограничаване на наличието на глюкоза в раковите клетки, което теоретично би намалило тяхната енергия и предизвика апоптоза, не работи. Терапевтичната кетогенна диета, която се състои от 95% мазнини, без въглехидрати и много малко протеини не е много приятна или устойчива. Освен това, кръвната глюкоза не намалява до нула, а раковите клетки метаболизират големи количества глутамин за енергия. Кетогенните диети, базирани на продукти от животински произход, не работят, а насърчават растежа на тумора и са вредни за здравето.

Времето, когато захарта се смяташе за основното гориво за подпомагане на пролиферацията на раковите клетки, се отрича от новите изследвания. Може да видим, че има много по-мощен начин да се случва това, чрез животинските мазнини и протеини. Нищо чудно, че диетите с високо съдържание на мазнини могат да играят решаваща роля за увеличаване на риска от различни видове рак, както и за влошаване на вече напреднали ракови заболявания. Другият факт е, че мазнините омазняват нашите клетки, особено мускулните, и водят до инсулинова резистентност, която от своя страна може да увеличи кръвната захар и тогава отново ще се облагодетелстват повече туморните клетки.

Продължете към част 2 >>

Send Email