Начало » Статии » Храни и добавки » Сбогом подут корем!

Сбогом подут корем!

Send Email

Какви са причините и признаците?

За разлика от затлъстяването на корема, подуването протича флуктуиращо и се влошава след диетични грешки, прием на антибиотици и други тежки медикаменти, или при заболявания, които са довели до нарушения в храносмилането и пробиотичната хармония. Метеоризмът (образуването на много газове в стомаха и червата) е преувеличение на един нормален за всяко едно храносмилане процес. Но когато той се извършва прекалено или в него са включени неподходящи микроорганизми, газовете се натрупват и коремът се подува. Това може да не се съпровожда от други симптоми, или да има коликообразни болки, тежест, киселини, запек или разстройство и лоша поносимост на определени продукти. Съпътсващите признаци означават, че освен повишеното газообразуване са налице възпалителни, спастични или други нарушения по хода на храносмилателната система.

Промени в начина на живот

Атмосферните газове имат роля за възникването на метеоризъм, когато употребяваме твърда храна, която не се сдъвква добре и така заедно с нея се поглъща и въздух. Но основно важна роля има нарушеното храносмилане, което върви ръка за ръка с неподходящия по количество и качество продуктов набор в менюто ни. 

Употребата на много животински и рафинирани продукти води до недостиг на полезни фибри и съответно пробиотици. Така не се смилат добре цялостните растителни храни и някои хора имат преходно увеличаване на газообразуването при прехода си към по-здравословно меню.

 

Ако метеоризмът продължи въпреки него, възможно е да има по-трайни нарушения, които изискват и специално преходно хранене, както и добавки (особено растителни ензими) за храносмилането и микробиома. Също така е важно да се разпределят порциите 3 пъти дневно, тъй като по-рядкото хранене води до преяждане и един от признаците тогава естествено е подутият корем. Но и честите похапвания между основните хранения не се препоръчват, особено при неправилни съчетания (например концентрирано сладко след плътно мастно-белтъчно ястие). Други важни жалони на храносмилателното и общото здраве умерената, но разнообразна физическа активност, отморяващият сън и противостресовата профилактика.

Кои добавки са особено важни при това оплакване?

GlutenEase. Все по-често се наблюдава непоносимост към глутен и казеин, но особено у нас, малко хора успяват напълно да елиминират масовите зърнени и млечни продукти. Продуктът ползволява при неголяма или епизодична тяхна употреба да се подобри храносмилането и намали газообразуването.

Digest Gold. Съдържа богато разнообразие от храносмилателни ензими и специален енергиен комплекс, подходящ за хората на активния живот.

Digest Spectrum. Най-пълната възможна формула за ефективно храносмилане, който разгражда не само обичайните съставки на храната, но и глутен, казеин, феноли и лактоза.

Digestive enzymes. По-важните храносмилателни ензими в приятната за прием форма на дъвчащи таблетки. За разлика от животинските, растителните ензими (в този и по-горните продукти) издържат на различни рН стойности и могат да се приемат и некапсулирани.

Протеолитични ензими. Широк спектър от ензими, които разграждат белтъци, като някои от тях са на храносмилателно ниво, а други проникват по-дълбо в системата и упражняват пречистващо и противовъзпалително действие.

Хуск. Получава се от семе на индийски живовлек и привлича много вода, като осигурява щадящо разхлабващо и детоксиниращо действие.

No-Fenol. Подобрява преработката на полифеноли, които се срещат в плодове, зеленчуци и други храни и имат ценни предпазно-възстановителни свойства.

Ябълков пектин - флейкс. Пречистени разтворими фибри, които имат меко действие за храносмилателната система и помагат за пречистване на холестерола, тежките метали и други обременителни субстанции, както и помпомагат чревната флора.

Пребиотик комплекс Gut Health, на прах. Vita Rama Nutrition предлага комплексни фибри за подхранване на всички щамове полезни микроорганизми. Особено ценна добавка за всички, които не могат да си осигурят голямо разнообразие от фибри в менюто си, или не могат да понасят някои от важните източници на фибри, поради лошо смилане или алергия към съответните продукти.

Вземете качествени хранителни добавки и кажете "Сбогом" на подутия корем:
 Send Email