Начало » Статии » Храни и добавки » Разликата между пробиотици и пребиотици

Разликата между пробиотици и пребиотици

Send Email

Пробиотици и пребиотици са два термина, които често се споменават в контекста на хранителни добавки и функционални храни. Въпреки че тези две понятия са свързани със здравословни ползи за организма, те имат различни роли и ефекти върху храносмилателната система и общото здраве. Но каква е разликата между тях?

Пробиотици

Микрофлората на човека е съставена от разнообразни видове микроорганизми, включително полезни и вредни бактерии, вируси, гъби и други. Пробиотиците се определят като полезните бактерии, които естествено съществуват в нашето тяло и помагат за поддържането на здравето, енергията и дълголетието. Те се намират в определени видове храни или се приемат като добавки и имат благоприятни ефекти върху храносмилателната система. Пробиотиците могат да се срещат в кисело мляко, кисело зеле, кефир, тахан, мисо и други заквасени храни. Като допълнение към това, те се предлагат и във формата на пробиотични добавки. Пробиотиците подпомагат балансирането на микробиома на червата и укрепват имунната система. Освен това, те могат да помогнат за намаляване на диарията, поддържане на нормалната функция на червата и намаляване на възпалителни процеси.

Пребиотици

Пребиотиците са вещества (фибри), които служат като хранителна среда за пробиотиците - полезните бактерии в червата. Те представляват неделима част от храната, която храни добрите бактерии в червата и ги подпомага да се развиват и размножават. Пребиотиците се срещат в различни видове храни. Когато пребиотиците достигат до червата, те служат като гориво за пробиотичните бактерии, като така помагат за поддържането на здравословния микробен баланс в червата. Това има положителен ефект върху храносмилането, имунната функция и общото здраве.

Защо да ги съчетаете?

Подходящата доза пробиотици в комбинация с пребиотици помага за предпазване от различни здравословни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт, пикочния мехур, вагината, черния дроб, както и от запек и диария.

Редица проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Така че изброените по-горе продукти трябва редовно да присъстват във вашето меню.

Вижте едни от най-добрите пробиотици и пребиотици като хранителни добавки:Send Email