Начало » Статии » Храни и добавки » Омега-3 и Витамин D - нужни за всеки

Омега-3 и Витамин D - нужни за всеки

Send Email

Отслабнала имунна система, лошо настроение, проблеми с костите и зъбите - оплаквания, директно свързани с най-често дефицитния витамин сред умерените климатични зони и цялото северно полукълбо - витамин D. Знаете ли защо недоимъкът на така важния за здравето, мастно-разтворим витамин, е толкова разпространен?

Как може да се предотврати недостигът на витамин D и кои са най-честите причини за ниските му нива?

Витамин D се произвежда от тялото чрез усвояването на UV лъчите на слънцето. Когато модерният живот и работата в офиса се срещнат със слабата слънчева светлина в нашия климатичен пояс се стига до масовия и сериозен дефицит. Хората сме създадени да прекарваме далеч повече време, изложени на слънчевото излъчване. В резултат на това, всеки, който не посещава тропични дестинации зимата или не приема по минимум 1000 UI витамин D3 на ден под усвояема форма, има занижени стойности след месец ноември, ако предположим, че е хванал достатъчно тен лятото. 

Често срещано явление са ниските стойности на витамина, въпреки приема на хранителни суплементи. Причината най-често се крие в неправилната употреба. Желателно е той да се приема с храна в ранните часове, защото може да попречи на добрия сън, ако бъде използван във втората половина на деня.

Защо е важно да се приема витамин D в съчетание с омега-3 мастни киселини?

Хранителна добавка, с която добре се комбинирa витамин D, е омега-3, за да се гарантира неговото усвояване. Есенциалните полиненаситени мастни киселини oмега-3 са така нужни в днешно време, поради прекомерното присъствие на техния роднина - омега-6. Омега-6 преобладават във всички растения и най-вече в концентрираните източници на мазнини в диетата на модерния човек - олиа и масла. Техният дисбаланс в организма и нарушено оптимално съотношение от 4:1 в полза на омега-6, което в сравнение днес е 10:1, може да причини и причинява сериозно възпаление, кръвосъсирване и съкращение на кръвоносните съдове - водейки до завишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Омега-3 от растителен източник е най-екологично чистият и съобразен начин да си гарантираме нужните им нива, ключови за функцията на черния дроб и мозъка и да намалим хроничното  възпаление в организма. Причината да не разчитаме на добавките извлечени от риба, крил или с друг животински произход, е тяхното сериозно замърсяване с тежки метали. Тяхната токсичност е следствие на високите нива, най-вече на олово и полихлорирани бифенили (ПХБ). Вещества, които причиняват родилни дефекти при употреба по време на бременност, особено в мозъчното развитие на бебето, както и рак, алергии и други сериозни заболявания при възрастни. 

Вижте селекция от ефективни хранителни добавки с най-добрата форма на витамин D и омега-3 от растителни източници в Био здравословен магазин Vita Rama.Send Email