Начало » Статии » Храни и добавки » Хавайската спирулина – съдържание и ползи за здравето

Хавайската спирулина – съдържание и ползи за здравето

Send Email

Многобройните ползи за здравето, които ни носят водораслите, не са тайна отдавна и затова консумацията им става все по-популярна в световен аспект. Причината за това се крие във високата им хранителна стойност и съдържанието на големи количества разнообразни полезни вещества. Те имат антивирусно, антиоксидантно, противораково и имуностимулиращо действие, а с тяхна помощ можем и да засилим метаболизма си по здравословен начин. Всъщност синьо-зелените водорасли са сред най-богатите на полезни вещества храни, а най-консумираните видове от тази група са спирулината, хлорелата и АФА. Поради установеното високо съдържание на протеини, витамини, минерали и активни фитохимикали, тези водорасли са приети за суперхрани с множество ползи за здравето.

Спирулина 

Една от най-древните суперхрани е спирулината. Тя е приета от Световната здравна организация за здравословна храна, а нейните качества са били познати векове назад, дори и на ацтеките. Спирулината съдържа около 60% растителни протеини, витамините А, К, B комплекс, минералите калций, хром, мед, желязо и други макро- и микроминерали. Спирулината е и един от най-добрите хранителни източници на гама линоленова киселина. Тя е източник и на нуклеинови киселини, ензими, хлорофил и специфични вещества с имуномодулиращи свойства. Тя може да регулира проблемите с храносмилателната и отделителната системи, да снабди организма с важни хранителни вещества, да повиши работоспособността и физическата издръжливост. Освен това от невероятните качества на този вид водорасли можете да се възползвате и ако страдате от сърдечни заболявания, дисбактериоза, колити, депресии и други. Има значение обаче къде и как е отглеждана тази суперхрана, преди да включите приема й, тъй като околната среда се отразява върху съдържанието й. 

Хавайска спирулина

Най-добрата спирулина, която значително надвишава по качество култивираната в сладководни езера, е хавайската. Този вид спирулина се отглежда на повече от 600 метра дълбочина и то в среда, съдържаща 94 минерала. Това е единственият вид спирулина, който се отглежда в дълбоки соленоводни басейни, а това е основната причина да е такава изключителна съкровищница на най-добрите минерали и микроелементи. 

Хавайската спирулина има ниски нива на тежки метали и е свободна от пестициди, хербициди и радиоактивни вещества. Тя може да ви помогне при алергични симптоми, също така подобрява чревната флора, доставя енергия, улеснява абсорбирането на минералите, повлиява нивата на лошия холестерол и регулира имунната система. Освен това този вид спирулина съдържа най-високата концентрация фитонутриенти – антиоксиданти, като фикоцианин, зеаксантин, бета-каротин и хлорофил. Всъщност точно фикоцианинът отличава хавайската спирулина от другите видове синьо-зелени водорасли. Той играе ключова роля за доброто ни здраве като цяло, а по-конкретно – може да подобри състоянието на имунитета, сърдечносъдовата система, очите и мозъка. Приемът на хавайска спирулина, съчетан с пълноценно растително хранене, повлиява положително кръвното налягане и захарта, както и артритните заболявания. Тя е изключителен антиоксидант с подмладяващо действие върху организма, който дори осигурява на кожата ни допълнителна защита срещу слънчевите лъчи.

Хранителна стойност на 3 грама хавайска спирулина 

Препоръчителна дневна доза в 6 таблетки 

Калории 6 KCal
Протеини 2 g
Въглехидрати 1 g
Мазнини 0 g


Ако имате нужда от консултация за приема на подходящите за вашите състояние и здраве хранителни добавки, специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama са винаги на ваше разположение!

Хавайската спирулина, която Център за здравословен живот Vita Rama препоръчва, е подходяща за вегани и вегетарианци, не съдържа ГМО, лактоза, соя, пестициди, хербициди или разтворители. Тъй като обичайният й вкус е силен и необичаен, предлагаме консумацията й в таблетна форма. Това ще ви позволи да се възползвате от всички позитивни качества на хавайската спирулина, като я приемате в точно установена доза, но без това да се отразява на вкуса на храната ви.

През целия месец август на 2021 г. можете да се възползвате от специална отстъпка от 20%!Send Email