Начало » Статии » Храни и добавки » Цинкът - диригент на обмяната

Цинкът - диригент на обмяната

Send Email

Много малко са металите, които са изключително важни за вашето здраве. Многочислените функции на цинка могат да бъдат разбрани, ако се започне от неговите отговорности на молекулярно и клетъчно равнище. Той допринася за нормалния синтез на ДНК и в дейността на над стотици ензими, които изпълняващи своите подпомагащи роли буквално навсякъде в тялото. Някои от тях битуват в митохондриите, като допринасят за нормалната енергопродукция и физическа издръжливост. Други изпълняват важни мисии в чернодробната „лаборатория“ на човека. Например, цинкът е „назначен“ на отговорна длъжност в „екипа“ на ензимния комплекс алкохолна дехидрогеназа, който разгражда алкохола. Този ценен нутриент участва и при работния дълг на други детоксикиращи ензими, включително в т.на.р карбоанхидрази, благодарение на които се отделя въглеродния диоксид от тялото.

Какви са различните роли на цинка в организма и къде се намира този минерал най-много?

Вие имате по малко цинк във всяка клетка, но най-много в кожата и лигавиците (на дихателните и храносмилателни органи), косата, ноктите и очите (включително в най-важните им части – ретините и роговиците). Съответно той помага да заздравеят по-бързо раните ви, ускорява възстановяването при ред вътрешни болести, пази костите, кожата, косата и ноктите ви здрави, помага да предпазите зрението си...

Каква е важността на цинка за човешкия организъм и какви функции изпълнява?

Цинкът е незаменим за изработването на хормоните на растежа и за важния мъжки хормон тестостерон – важен не само за мъжките органи, сексуалния живот и възпроизводството, но и за тонуса на организма, добрата му мускулна и костна маса. Също така участва в продукцията и действието на инсулина – нови данни потвърждават ролята му при ранната профилактика на диабета и регулирането му, ако той вече е настъпил.

Как цинкът влияе на имунната система и какво е значението му за борбата на тялото с инфекции и настинки?

Цинкът е от особена важност и за имунната ви система, особено за основно активните в нея противовирусни и антитуморни Т-клетки. Всъщност вашите борещи се с инфекциите бели кръвни клетки съдържат доста от цинка в тялото ви. Ако сте хванали тежка настинка, вземането на допълнителен цинк ще ви изправи на крака няколко дни по-рано!

Какви са основните причини за недостига на цинк в организма и кои групи хора са повече изложени на този недостиг?

Изследванията сочат, че от 20 до 50% от хората по света имат ако не значителен, то най-малкото скрит недостиг на този елемент! По-изразени дефицити може да има при недостатъчно или едностранчиво хранене (с повече рафинирани продукти) или лошо усвояване на веществата, при бързо растящи деца (включително за тяхната памет и за контролиране на хиперактивността им, при бременни и кърмещи жени, хора в твърде напреднала възраст или с тежко физическо натоварване, проблеми с очите, езика (вкуса), ноктите (ако са с бели петна), при различни отравяния (особено с алкохол, диуретични, хормонални и други медикаменти, с металите мед, олово, желязо, манган и кадмий), за по-бързо и качествено възстановяване след редица сериозни болести, наранявания и операции и и т.н.

Цинкът притежава различна усвояемост и действие в зависимост от формата, в която се употребява. Много от разпространените форми или имат слаба резорбция, или дразнят лигавиците. Освен това нови проучвания доказват, че влиянието върху гърлото и цялата дихателна система е много по-добро, ако освен чрез обогатяване на кръвта, цинкът влияе и директно върху самата лигавица на горните дихателни пътища.

Пример за  оптимална за усвояване, недразнеща и комбинирано вътрешно и външно въздействие е цинковият бисглицинат хелат на „Сийкинг хелт" - САЩ. Това е оптимална форма за смучене и дъвчене (Zinc Lozenge), при която ефектът върху имунитета и общо върху тялото е комбинирано балансиран и ускорен. Опитайте!Send Email