Начало » Статии » Храни и добавки » 5 природни продукта – юмрук срещу токсините!

5 природни продукта – юмрук срещу токсините!

Send Email

Имаме ли нужда по принцип от добавки?

В миналото е имало ред общества, които са виреели добре без суперхрани и добавки, но сега те са далеч по-малко. Обедняването на почвите, агресивните преработки на много храни (което оставя следи в организма и дълго след като се премине на по-адекватно хранене) и повишената нужда от различни защитни фактори срещу вредните фактори на цивилизацията са основните причини ние да препоръчваме освен правилен начин на хранене и живот също и някои суплементи.

Кога добавките са особено важни?

Именно когато има повишени рискове за здравето, вследствие на токсичен начин на живот и дълготрайно пребиваване в увреждаща околна среда! Но също и при онези, които са прекалявали с ограничителни режими, които може би са дали някои положителни резултати, но също и за изчерпали резервите от някои хранителни съставки (нутриенти) и от специални защитни субстанции.

Пребиотик комплекс.

На фона на лавинообразно нарастващите данни за полезната роля на микробиома (полезните микроорганизми, които са изобилни в чревния тракт, но и на други места в организма) се появиха и редица пробиотични добавки. Но според последни научни данни, те не заменят, а по-скоро подкрепят правилното хранене с цялостни растителни продуки, богати на пребиотици, които всъщност изхранват полезните бактерии. При увреждане на микробиома, особено след инфекции и лечение с антибиотици, настъпва дисбактериоза с вътрешно самоотравяне на организма и негативни ефекти върху храносмилане, обмяна, имунитет и други. Тогава са уместни и добавки с пребиотици. Уникален комплекс в това отношение е научно издържаната формула Пребиотик комплекс. Тя съдържа: галактоманан (с висока разтворимост и стабилност); мано-олигозахариди (MOS, за изчистване на мозъчните амилоиди); полидекстроза и фибри от акация и боабаб (и трите с пребиотичен и лек слабителен и засищащ ефект); изомалтоолигозахариди (IMO, подобряват храносмилането и въглехидратната обмяна); глюкоолигозахариди (избирателно подхранват полезните бактерии и подтискат патогенните, подобрява обмяната); инулин (подобрява не само състоянието на пробиотичните щамове, но и на обмяната); ксилоолигозахарид (освен полезни ефекти в червата, води до повишено производство на защитни ензими, като SOD); екстракт от сибирска чага (с бета глюкани, които са полезни за обмяната и имунната защита срещу инфекции и туморни клетки). Продуктът е подходящ за вегетарианци и вегани, с натурален аромат и без съдържание на захароза.

Натурален Витамин С от шипки и ацерола.

Витамин С е незаменим нутриент, който е широко разпространен в голяма част от пресните плодове и зеленчуци, но бързо намалява при съхранението и преработката им. (Повечето хора през студените сезони реално има недоимък.) Допълнително се вдига нуждата от него при склонност към инфекции и алергии, слаба съединителна тъкан (кости, стави, кожа, кръвоносни съдове), както и при въздействие на различни токсини, особено тютюнев дим, както и на други вредни фактори, като физическо претоварване, психостресове (свързани с надбъбречен стрес) и въздействие на йонизиращи лъчения. Натураланта форма на изключително важния за здравето Витамин С има по-пълноценно усвояване. Биофлавоноидите от елда и портокалова кова, заедно с витамините от B групата от кълнове и киноа допълнително засилват усвояването. Следва да се разтваря непосредствено преди прием.

Серапептаза.

Съдържа едноименния ензим, наричан още Сератиопептидаза. Основно важно за този продукт е, че съдържа рекордно количество във всяка капсула - 250 000 IU. Капсулите освен това са ентерични - с забавено разграждане, за да достигне активната съставка до червата, без да претърпи щети от стомашните сокове. Продуктът помага за разграждането на съсиреци, инфекциозни огнища, кисти и артериални плаки, подобрява кръвообращението, намалява оточността на тъканите и подкрепя функционалното здраве на ставите и мускулатурата.

Комплекс за черен дроб.

Най-големият вътрешен орган и един от най-сложните, черният дроб е основен орган за детоксиниране на тялото, той допринася и за храносмилането и общата обмяна. Освен правилното хранене и минимизирането на досега с отрови, роля за предпазването и лекуването му могат да имат прецизираните добавки (далеч не всички са такива). В случая, имаме работа с комплекс от синергични (взаимно допълващи се) съставки, които мощно ускоряват детоксикацията. N-ацетил-L-цистеинът (NAC) е по-добре усвоима форма на аминокиселината L-цистеин. Той е предшественик на антиоксиданта глутатион – стожер на основна предпазна ензимна система. Алфа липоевата киселина също е мощен антиоксидант, който е водо- и мастноразтворим и по тази причина осигурява широк спектър на защита, както и действа в дует с други антиоксиданти, като глутатион и витамините С и Е. Тауринът участва в структурата на жлъчните киселини, които се продуцират от чернодробните клетки и имат роля в детоксикацията. Той участва още в мускулната и сърдечната функция и в нормалното зрение. Триметилглицинът (бетаин), подпомага важните процеси на метилиране, чрез поддържането на добри нива на съединението S-аденозилметионин (SAMe) и поддържа адекватна мастна обмяна (включително има установени антисклеротични ефекти). Това е допълнително важно и поради факта, че именно в мазнините се натрупват най-трудно отделящите се токсини!

Липозомен глутатион.

Глутатионът е основен „щит“ на клетъчната структура, който предпазва от най-разнообразни увреждащи фактори – токсини, лъчения, стресове и др., които действат чрез образуване на свободни радикали. Неговото производство е във връзка с вещества, които при много хора не постъпват в достатъчно количество. Други, макар и да поемат средно статистически добро количество, имат генетични или придобити блокове в обмяната и трудно ги метаболизират. Особено е важно доброто състояние на черния дроб, който активно се подкрепя от предлагания тук комплекс от биосубстанции. Глутатионът в продукта е подсилен с фосфолипидите  фосфатидилхолин и  фосфатидилетаноламин (от слънчоглед, не ГМО), които подобряват мастната обмяна и са важни за клетъчните мембрани (особено на черния дроб, мозъка, кръвоносните съдове и имунните клетки). Освен това, продуктът е без захар и алкохол и има постигнати високи стандарти за качество.

Автор: Д-р Димитър Пашкулев


"
Хранене и хранителни добавки за възстановяване от сезонни вирусни инфекции". - Лекция с Д-р Димитър Пашкулев в Здравословен център VIta Rama

Send Email