Начало » Статии » Здраве » Природни продукти, подходящи при Хашимото

Природни продукти, подходящи при Хашимото

Send Email

Възникване на автоимунния тиреоидит на Хашимото

Само преди около 50 години автоимунният тиреоидит на Хашимото се считаше за сравнително рядко заболяване, а сега е едно от най-често срещаните, особено при жените. Този безпрецедентен бум на здравен проблем на щитовидната жлеза, който влошава също и общото здраве, работоспособността, емоционалната кондиция, а понякога и външния вид, нямаше как да не предизвика множество хипотези за причини и предполагаеми начини за предпазване и лекуване. За съжаление, повечето от тях са повърхностни, едностранчиви, или в съвсем погрешни. 

Съвременните комуникационни канали разпространяват бързо информацията и това обърква повечето хора. Реално всеки, без стабилна база от медицински знания и опит с достатъчно хора, е много по-вероятно да приеме дезинформацията или полуистината за най-качественото достъпно познание. Затова ще започнем с изясняването на три важни въпроса, свързани с Хашимото, преди да разгледаме темата по същество.

Причини

След задълбочено съпоставяне на хиляди факти и статистики, водещи учени и практикуващи лекари са стигнали до извода, че както и при други автоимунни болести, така и щитовидната жлеза се засяга от неправилното хранене с повече животински, рафинирани и силно термично преработени продукти, както и при увредено храносмилане. И в двата случая в кръвта циркулират нетипични за здравословната обмяна съставки (предимно с белтъчен произход) и организмът, докато се опитва да ги обезвреди, засяга и здрави органи чрез произвежданите антитела. Освен общите научни данни и конкретната статистика, тази теза е доказана и от факта, че огромната част от пациентите се подобряват главно от природосъобразно хранене и правилно предписани билки и добавки. И то дори ако продължават да са изложени на другите обвинявани фактори – хронични или епизодично по-силни стресове, умерено повишена радиация, растения от сем. Картофови, йод, химизирана околна среда, излагане на повече слънце и т.н. Точната допълнителна роля на тези предразполагащи условия не е изяснена, но със сигурност те не бива да са повод да се загуби фокусът върху основните причини.

Дълготрайни промени

Хашимотото е хронично заболяване, което се развива в продължение на много години. Най-често не се открива в началото, особено когато подценяваме профилактичните прегледи. След това могат да протекат дълги периоди без сериозни оплаквания, със или без лекарства. После, ако не се възстановяваме чрез естествени терапии, се налага приемът на заместителен хормон. Не трябва да се бърза с извода, че можем без него, защото преждевременното му прекъсване може да доведе до определени последици и дори няколко месеца без лекарството могат да доведат до рязко влошаване. Истинският начин, синтетичният хормон да се намали, доколкото е възможно, или да се спре, е да изпълняваме природолечебна програма.

Комплексна и индивидуално съобразена природолечебна програма

Съставянето на оптимална програма без експертна помощ не е възможно, освен това то може да доведе до по-ниски резултати при относително здрави хора, но при сериозни и при комплекс от няколко заболявания последствията могат да бъдат много по-тежки. Така че, преди да преминем към конкретните полезни храни и добавки при Хашимото, нека уточни отново, че техният ефект е заложен на общите адекватни принципи, ограничаването на вредностите и съобразяването с индивидуалните особености.

Храни

Плодовете са най-естествената древна храна за човека, защото тя освежава и не натоварва органите. При Хашимото са особено препоръчителни богатите на витамини, минерали, антиоксиданти и ензими пресни или качествено изсушени плодове (накиснати преди консумацията. Такива са боровинките, малините, къпините, аронията, черното грозде, кайсиите, червените ябълки, кивито, тиквите, пъпешите, ананасите и др. Бананите и райските ябълки могат да се консумират умерено. 

Зеленчуците обикновено са нискокалорични, но много богати на пречистващи съставки и защитни антиоксиданти. Примери за полезен избор при това заболяване са марулите (особено виолетовите), магданозът, копърът, зеленият фасул, бамята, морковите, червеното цвекло, тиквичките, краставиците, целината, земната ябълка и др. Има много препоръки да се избягват зелевите продукти, но това е относително. Големи количества от тях в сурово състояние могат да потиснат щитовидната функция, но не винаги при Хашимото тя е реално понижена. В процеса на готвенето съответните гоитрогенни съставки се разрушават в огромна степен, така че не е нужно толкова да ограничаваме разнообразието в менюто.

Зърнените и бобовите храни трябва също да се консумират добре сготвени и то след като се накиснат и се изхвърли първата им вода. Определено зърната са по-добър избор от тестените произведения и то не само защото при тяхното приготвяне споменатата предварителна обработка се пропуска. Трайността на брашната, рафинирането и влагането на производствени прибавки също могат да влошат качествата на храните. Що се касае до глутена, данните сочат, че при някои пациенти е важно той да бъде изключен, докато при други изглежда не води до съществена промяна в състоянието им. Повече глутен има меката пшеница, която се влага в тестените изделия, после е твърдата, която е в качествените макарони, както и в ръжта и ечемика. Лимецът и овесът едва ли могат да навредят чрез минималното си глутеново съдържание, а чрез ползването на квас, вместо мая, допълнително може да бъде минимизиран евентуалният негативен ефект.

Ядките и семената трябва да се консумират в натурален вид (сурови и след накисване). При повечето хора са за предпочитане по-лесно смилаемите – ленено семе и чия след смилане, бадеми след накисване и обелване, слънчоглед, авокадо, натурални маслини. Кафето и какаото също са ядки, но трябва да се внимава с възбуждащите им свойства, а и обикновено са преминали деградиращи обработки. На пазара има сурови какаови зърна от биологично земеделие, семена и брашна, които са за предпочитане.

Животински продукти – много е важно да се изключат, или да се намали максимално приемът им. Който не може или не иска да ги изключи напълно, трябва да бъде перфекционист по отношение на тяхното качество, т.е. от биологично производство, да бъдат пресни, с по-малко мазнини в тях и т.н. При някои хора е проблемен казеинът в млякото – имайте предвид, че той не се разпада по време на заквасването на киселото мляко, а едва след продължителния процес на кефирната ферментация.

Суперхрани обикновено се наричат тези продукти, които съдържат висока концентрация на полезни вещества, а такива вече изброихме. Към тях можем да добавим и дивите треви (копривата и глухарчето е най-разпространени и универсално полезни), кълновете, цветния прашец, хранителната мая и водораслите. При пчелните продукти и водораслите обаче е необходимо внимание, особено в дозировката – някои съдържат твърде много йод, а други са потенциални алергени. Слушайте организма си, а най-добрият вариант е да преминете към употребата им, след консултация със специалист.

Билки и подправки

Добавките в широк смисъл включват определени билкови концентрати и отделните хранителни субстанции (нутриенти и фитохимикали) – аминокиселини, мастни киселини, фибри, витамини, минерали, полифеноли, етерични масла и т.н. Не е необходим приемът на редица принципно полезни добавки, ако се приемат изобилно чрез храните. Например, не е нужно да се приемат допълнително фибри, ако в менюто преобладават целите растителни храни. Те също така са много богати и на микроелемента манган, който има широк превантивен спектър, включително по отношение на щитовидната жлеза. Разноцветните флавоноиди, проантоцианидини и други полезни багрила, също могат да се доставят в организма от самите естествени храни, а етеричните масла се намират в значителни количества в много от подправките и ароматните билки. 

Съществуват конкретни данни, че фитохимикалите в много видове лековити растения регулират автоимунни възпаления, например, в босилека, ашвагандата, сладкия корен, черния кимион, куркумата, копривата, репея, върбата, моминската вратига, киселия трън, очиболеца, гудучито и т.н. Други регулират чревните проблеми, които са критични при развитието на Хашимото – живовляк, ружа, слез, бряст и др. В народната медицина се прилагат и редица растения за външна употреба (за налагане и гаргари), макар че повечето от тях нямат още ясна научна обосновка, например, зелен лист, сурова тиква, еньовче, девесил и др.

Хранителни добавки

Ползите от приема на хранителни добавки трябва да се определят от конкретното състояние на организма. От една страна, те се предписват, когато има дефицити, които е трудно да се покрият само с хранене, дори и правилно (както е често с витамините В12 и D3, минералите магнезий, цинк, йод и селен и др., Омега-3 мастните киселини, аминокиселинното производно таурин и т.н.). 

Но освен, че хранителните добавки могат да се приемат от общи съображения, те могат да имат и специални ползи за превенция и стабилизиране на автоимунните тиреоидити. На първо място сред тях е селенът, за който е малко вероятно човек да има защитни концентрации в организма. Възможно е консумиращите доста морска храна или 2-3 бразилски ореха на ден да ги постигат, но тъй като в храните съдържанието е непостоянно, не трябва да разчитаме на това без лабораторен тест. В повечето случаи е евтино, безопасно и ефективно редовното приемане на гладно на 100 мкг на ден като добавка, като предпочитаните форми са селенометионин или селен от мая. 

Спорен е приемът на йод при Хашимото. Някои изключват този микроелемент и дори ограничават евентуално съдържащи го храни и йодираната сол. Според други данни в някои стадии на болестта може дори да има недоимък на йод, но компенсирането му чрез хранителна добавка трябва да бъде решавано само след подробни изследвания на минералната наличност и функциите на щитовидната жлеза, задължително заедно с прием на селен и други добавки, ако те се налагат за общото хармонизиране на обмяната. Магнезият и цинкът са общо полезни, но имат също и целенасочени хормоностабилизиращи, детоксиниращи, антистресови и други ефекти. Тауринът подкрепя обменните процеси, сърцето, мускулатурата, жлъчно-чернодробната функция, очите и др., следователно участва в превенцията на усложненията от болести на щитовидната жлеза. Омега-3 е най-добре да се приема от водораслов източник, тъй като рибните все по-често съдържат проблемни за здравето примеси. Ензимите и синбиотиците (пробиотици + пребиотици) се препоръчват за подобряване на храносмилането и имунния баланс, в частност когато те са били нарушени от неправилен начин на живот, силни лекарства или след прекарани тежки инфекции.

Да бъдем умерени оптимисти

Както се вижда, природата предлага щедро изобилие от хранителни и допълнителни опции. Умелото им използване може значително да допринесе за отдалечаването на опасността от тази болест на века, а ако вече е налице – от нейното скоротечно развитие и влошаване. Благодарение на природните продукти, прогнозата за автоимунния тиреоидит на Хашимото може значително да се подобри, а симптоматиката да бъде овладяна.

За Здравен център Vita Rama: Д-р Димитър ПашкулевSend Email