Начало » Статии » Здраве » Правилната слънцезащита - не отлагай нито ден повече!

Правилната слънцезащита - не отлагай нито ден повече!

Send Email

Слънцезащитата е неизменна част от противодействието на времето. 

Здравето на нашата кожа е сред най-големите признаци на цялостно здраве и младост и най-правилните начини да се грижим за нея са горещи теми за дискусия още от незапомнени времена. С появата на нови и нови методи за разкрасяване, кои остават най-ефективните и холистични начини да запазим кожата си млада и сияйна?

Показваме ви снимка на мъж, който е работил като шофьор дълги години, излагайки лицето си на състарителните UVA лъчи, които са въздействали дори през прозореца на камиона му. Стряскащо доказателство за радиоактивния и унищожаващ колагена ефект на прекомерното излагане на слънце.

Специалистите препоръчват използването на слънцезащитни кремове за лице, шия, деколте и ръце (зони, които носят видими признаци от процеса на остаряване) ежедневно, независимо от сезона. Фактор на защита от 50SPF или повече е препоръчителен, тъй като силата на филтрите намалява значително след оптималното време за повторно нанасяне.

 

На снимката от UV камера са показани невидимите за просто око уловени UV лъчи от слънцезащитния крем. Можем да видим, че освен неприлежното нанасяне, ефективността на предпазване трае кратко и оставя кожата ни незащитена.

Стриктното спазване на правилото за повторно нанасяне от 2 часа гарантира правилната работа на вашия крем, както и неговия ефект, а колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-малко ще намалява целостта на филтъра с изминалото време.

Защитата на тялото е не по-малко важна, особено когато UV индексът е в пика си (между 11:00 и 15:00 часа). 

Има различни видове слънцезащитни филтри, едните са химически, а другите физически. Както се подразбира от имената им, физическите филтри отблъскват лъчите, създавайки реална физическа бариера между тях и кожата, рефлектирайки максимален диапазон от UV лъчи. Активната съставка в тях е цинков оксид, който е известен с ефективността си да отблъсква не само лъчите, отговорни за потъмняването на кожата и появата на хиперпигментация (UVB), но и лъчите, които преминават през стъкло и са отговорни за унищожаването на колагена в кожата (UVA).
А другият вид кремове използват химична реакция чрез активните вещества авобензон, октиноксат и оксибензон и други, които абсорбират UV спектъра от лъчи и ги превръщат в топлина, която е безвредна за нашата кожа. Има много спорни данни по темата кой вид филтри за най-здравословни, но всички дерматолози са единодушни за едно - най-добрият слънцезащитен крем е този, който харесвате и който ще използвате.

В заключение може да се каже, че здравето се крие в златната среда - използването на природните закони, предпазвайки се от вредите на слънцето умело и използвайки знанията за ползите му мъдро. 

Вижте селекция от ефикасни продукти за слънцезащита с натурални съставки в Био здравословен магазин Vita Rama. Вземете сега с % отстъпка:Send Email