Начало » Статии » Здраве » "Отглеждайте храна, а не тютюн"- 31 май Световен ден без тютюнопушене

"Отглеждайте храна, а не тютюн"- 31 май Световен ден без тютюнопушене

Send Email

Всяка година, на 31-ви май се отбелязва Световния ден без тютюнев дим. Тази година мотото на СЗО за отбелязване на деня е „Отглеждайте храна, а не тютюн“. 350 милиона души, от 80 страни по света са изложени на продоволствена криза, а същевременнно в 125 страни, на 3,5 милиона хектара се отглежда тютюн. Ежегодно в света умират над 8 милиона души от тютюнопушене. Тютюнопроизводителите са изложени също на редица здравословни проблеми и рискове, причинени от никотин, абсорбиран през кожата от работа с мокри тютюневи листа, излагане на тежка употреба на пестициди и тютюнев прах. Да не забравяме, че и много деца работят на тютюневите полета. Вследствие на това, почвата е силно изтощена и в рамките на една година не може да се отгледат други култури.

През този май, в Център за здравословен живот Vita Rama, се проведе първата в страната „биохакинг“ работилница от Мария Донкова. Събитието засегна промяна в навиците с цел хакване на „лошите“ и замяната с полезни такива. В семинара се представят реални данни и конкретни практически съвети, които могат да Ви мотивират да спрете някой лош навик и да бъде заменен с полезен, винаги, по всвяко време, от всеки.
Вижте последната биохакинг работилница >>

България е номер едно страна в ЕС по брой пушещи 16-годишни тинейджъри. Тук много важен е личният пример вкъщи и контролът на продажбата на цигарени изделия на деца. В тази връзка, работилницата е полезна и за всички родители. Най-лесният начин за промяна на навик, е излизане извън зоната на комфорт и промяна на средата. Лятото е много подходящ сезон, съчетано с уикендите извън София. Можете да се възползвате от практическите съвети за отказване от цигарите сега, с помощта на работилницата. Съвсем скоро, във Vita Rama ще има нови дати за семинара, като този път сме предвидили и място за здравословното хранене по време на/и след отказване от някои вреден навик.Send Email