Начало » Статии » Здраве » Красотата като външен израз на вътрешното състояние на духа

Красотата като външен израз на вътрешното състояние на духа

Send Email

Интервю на Vita Rama със Стела Христова - водещ и стилист на ателие "Женската красота в Индийската култура"

1. Какво е красотата за Вас?

Опитвам се да осмисля идеята за красивото, вдъхновена от мъдростта и силата на изтока. Красотата като външен израз на вътрешното състояние на духа. Божествена нишка, която прониква в битието ни. Човешката ни същност разкрива няколко пласта: тяло, ум и душа – от тленното към вечното. В наши дни сме атакувани от “маркетингова красота”, издигаща на пиедестал физическия аспект. В повечето от нас това създава усещане за непълноценност, разочарование и непостижимост. Истината е, че всеки един от нас е  уникална и неповторима личност, а изворът на красотата струи от дълбините на сърцето.

2. Какво може да разкаже с дрехата си жената?

В традиционната култура на Индия, дрехата, бижута, прическата, орнаментите, грима, изобщо цялостната визия на жената, ни разкриват много за нея. Външният вид подсказва от кой регион идва, с какво се препитава, семейна ли е, заможна ли е, коя религия изповядва. Научим ли се разчитаме тези знаци, ще успеем да навлезем в по-голяма дълбочина в мирогледа на индийците и да развием необходимото уважение към тяхната култура.

3. Какво може да направи дрехата за жената?

Дрехата може да изкара и подчертае най-прекрасното в нас или да ни накара да се погледнем в огледалото с отвращение. Маркетинговата красота ни залива с мода, създадена за точно определен тип физическа конституция. Вечно нещо не ни достига, за да постигнем идеала. Възрастта, размерите, финансовите ни възможности – има толкова много ограничения, които правят избора на дреха почти мисия невъзможна. Западната мода акцентира върху ограниченията, източната върху нашите достойнства.
Индийското сари дава уникално послание към женствеността. Изящните драперии се носят от 5 до 105 години, от XS от XXL, от бедни и богати, подчертавайки най-прекрасното във всяка дама.

4. Каква е връзката между красотата и здравето?

Често възприемаме красотата едностранчиво, в рамките на визуалното възприятие. Формата, която виждаме не е единствената характеристика на красивото. В древната индийска култура красотата се смята за хармонично единство между физическото, емоционалното и духовното. Красивата жена е с богат духовен живот, с балансирани емоции, развити качества на характера. Видимата ѝ красота е резултат от добро физическо здраве и подходяща ежедневна грижа. Красивата жена е преди всичко здрава жена, излъчваща енергия, оптимизъм и духовна сила.

5. Какво духовно послание имат дрехата, гримът и аксесоарите?

Вече споменах, че външността на индийската е нейна визитна картичка.
В традиционната визия на жената, можем да открием много елементи, които притежават сакрален и езотеричен характер. Всяка представителка на нежния пол се смята за частица от Богинята Лакшми – изначалната женска енергия, майка на мирозданието, съпруга на Бог Вишну, енергия на съзиданието и състраданието. Дрехата, различните атрибути и елементи на грима, са вдъхновени от образа на Богинята.  Един елементарен пример са червено белите гривни, които носят омъжените жени в Индия. Бялата гривна се изработва от раковина, червената от специална смола. Бог Вишну винаги държи в ръката си раковина, за това и бялата гривна е символ на мъжкото начало. Червената гривна е символ на женското начало. Носенето на тези гривни е израз на верността и любовта.

6. Вашият съвет за хармония и щастие?

Индийска мъдрост гласи, че няма как да отгледаме едно дърво, ако поливаме листата и клоните му, а пренебрегваме корените. Нашата духовна същност са корените, които трябва с много грижа и търпение да подхранваме всеки ден, и тогава за нас ще бъде много по-лесно да намерим личния си път към щастието.
 Send Email