Начало » Рецепти » Хлябове и Крекери » Безглутенов хляб с квас от просо

Безглутенов хляб с квас от просо

Send Email

Продукти:

За кваса:
брашно от просо
филтрирана вода

За хляба:
100 гр. квас
300 гр. брашно от елда
100 гр. брашно от просо
400 мл. филтрирана вода
сол на вкус

Приготвяне:

Квас
Ден 1: Смесете 50 гр. брашно от просо и 30 мл. филтрирана вода в малък буркан. Оставете сместа на стайна температура за 24 часа - с похлупен, но не плътно затворен капак. За предпочитане е да изберете по-топло място, тъй като това ще ускори процесите на ферментация. По същата причина е добре и да използвате прясно смляно брашно, а не пакетирано от магазина.

Ден 2: След 24 часа сместа е образувала малки балончета и мирише леко на кисело, но приятно. Ако все още не са се образували балончета оставете за по-дълго, докато се образуват такива. След като са се образували балончетата, добавете още 20гр. брашно и 10 мл. вода. Разбъркайте добре. Оставете за още 12-24 часа, като проверявате от време на време как върви процесът на ферментация. Бързината на ферментирането зависи от температурата в стаята, качеството на брашното, чистотата на водата и от микроклимата като цяло.

Ден 3: Захранете отново сместта в буркана с 20 гр. брашно и 10 гр. вода. Оставете отново на топло място, докато се получат нови балончета. Трябва да се запази и приятният кисел мирис.
След третия ден би трябвало да имате готов активен 140 гр. квас. Отделете 100 гр. квас за приготвянето на хляба, а другият можете да запазите в хладилника за до около седмица без да има нужда да го захранвате. Следващият път, когато искате да приготвите хляб, извадете поне 12 часа преди това кваса от хладилника, захранете го отново и го оставете да набъбне на стайна температура.

Хляб
Разтворете кваса в 100 мл. филтрирана вода. Смесете брашното от елда и брашното от просо. Добавете към него, с бъркане, разтвореният квас.
Малко по малко добавете и останалото количество вода, докато се получи добре хидратирано тесто.

Важно:
Ако тестото е твърдо, хляба няма да се надигне достатъчно и ще стане сбит и твърд.
Ако обаче тестото е твърде рядко, добавете още малко брашно.
Количествата брашно и вода могат да варират малко, тъй като всяко брашно има различна хигроскопичност.

Изсипете полученото тесто в силиконова форма за хляб. (Ако печете в друг вид форма сложете върху нея хартия за печене.)
Оставете тестото да втаса. Втасването отнема между 8-10 часа при температура 18-20 градуса.
Печете в предварително загрята на 250 градуса фурна, със съд с вода на дъното, за около 20 минути. Извадете съда с водата и намалете фурната на 180 градуса. Печете за още 35-40 минути.
Извадете хляба и го оставете да изстине върху метална скара или друга проветрива поставка.Send Email