Начало » Статии » Холистичен подход » За планината, Боровец и още нещо

За планината, Боровец и още нещо

Send Email

Отдавна е всеизвестен медицински доказаният факт, че ако искаме стабилен имунитет през годината, то през лятото, независимо дали ходим на море, трябва да почиваме и в планината. Забързани, унесени в градското ежедневие, сякаш мнозина от нас забравиха тази успешна ваканционна формула: здраве = море + планина.

Но днешната пандемична действителност ни припомни колко е важна ролята на добрия имунитет и оттогава естествената ни устойчивост срещу заразите не е излизала от фокуса на общественото внимание. Затова днес ще си припомним най-важните причини да се обръщаме към природата не само за храна, но и за здраве.

Важността на морските йодни изпарения е известна, но ползите от чистия боров въздух, движението сред планинската природа, подходящата надморска височина и полезното слънце също отдавна не са тайна. Богатствата на българската природа са истински рай и за ценителите на божествената им красота, и за осъзнаващите здравословната ни връзка с нея. А в Рила свидетели на прекрасната ви почивка могат да бъдат и 48 вида бозайници, които ще ви изпълнят с умиление и възхищение.

Там, някъде сред борова гора…

Магичната Рила посреща винаги ласкаво своите гости и ги печели завинаги. Всяка свежа крачка през боровите иглички е нова енергия, а всяко вдишване на боровия въздух е здраве. Планинската почивка е толкова различна от всичко останало – дарява ни истинско възстановяване, уникални усещания, удивителни преживявания. Обновените ни сили траят по-дълго, дишаме по-леко и сякаш всичките ни мисли се прочистват и остават някъде там, в дълбините на боровите гори.

Планината отнема целия ни стрес, забравяме за всички проблеми и се извисяваме високо, много високо над ежедневните си проблеми. Песента на пернатите горски обитатели и сребърният ромон на бистрата речна вода също са част от възстановяващия ефект на горската почивка, тя буквално действа като рестарт на системите в тялото ни. Но макар и да знаем, че прекарването на време сред природата е полезно, едва ли осъзнаваме всъщност колко реално здраве ни дарява.

Обикновено ползите за здравето ни от разходките в гората отдаваме най-вече на физическата ни активност, но тук трябва да споменем и факта, че в гората вдишваме специфични вещества. Те се отделят от растителността в природата, като особено важна роля за това имат боровите дървета. Затова горската разходка нормализира кръвното налягане и стресовите хормони в кръвта, укрепва имунната ни система, повишава жизнените ни сили и настроението ни.

Боровете отделят полезни вещества, наречени фитонциди. Това са естествени масла, които защитават боровите дървета от нежелани вредители, а нас предпазват от различни вирусни инфекции, повишавайки активността на естествените клетки убийци (NK клетки). Не само че фитонцидите подобряват имунната ни система, но и според проучванията тази повишената естествена клетъчна активност може да продължи повече от месец, след като сме релаксирали в гората. Но ползите от фитонцидите не свършват до тук – те нормализират кръвното налягане, регулират сърдечната честота и хормоните на стреса, намаляват нивата на тревожност, депресия и умора, и повишават нивата на енергията ни.

Колкото повече време прекарате в борова гора, толкова повече ползи за здравето си ще извлечете, но дори да отделите едва 20 минути, те ще предизвикат положителни промени в тялото ви. Според редица проучвания участниците, които прекарват само два часа седмично сред природата, са по-здрави физически и психически. А сега си представете, че хотелът, в който почивате, е построен насред многовековна борова гора…

Боровец – курорт, носещ здравето в името си

Знаете ли кой е първият планински курорт не само у нас, но и на Балканите? Вече сигурно се досещате, че това е Боровец! Създадена преди повече от век от цар Фердинанд, рилската перла става незаменимо място за почивка и възстановяване на здравето на царе, аристократи и туристи още през XIX и XX в. Зашеметяващата красота на курорта не се влияе от различните сезони, но посещението му през жежкото лято носи изключителна наслада. Близостта му до София и удобният транспорт от всяка точка на страната позволяват на хора от близо и далече да се докоснат до прекрасната му природа целогодишно. Предпочитан курорт през всички сезони, Боровец е разположен на надморска височина между 1230-1390 метра, а летните температури осигуряват чудесна разхлада след градското ежедневие.

През лятото можете да се насладите на неповторимите разходки по множество прекрасни маршрути из вековните гори на Национален парк Рила, а в непосредствена близост е и екопътеката „Бели искър“. Боровец никога няма да ви разочарова – след приятна разходка сред вековните борове, можете да се насладите на истински релакс край басейна с чаша здравословна напитка в ръка. Разбира се, движението е важно, но когато е съчетано с правилно здравословно пълноценно растително хранене, резултатите са ненадминати. Ето защо сега Боровец е дом на Здравословни програми Vita Rama – Лято 2022 – за да можем да ви предложим трайни ползи за емоционалния ви баланс и хармония. Защото вярваме, че никога не е късно да направите правилния избор – съвършеното съчетание на почивка и здраве. Рестартирайте психиката си, възстановете добрия си физически тонус, овладейте хроничните си оплаквания, изградете нови приятелства, освободете се от натрупаните стрес и токсини с нас – екипа на Здравословен център Vita Rama. Сами, с приятели, със семейството ви, винаги сте добре дошли! И не забравяйте – единственото, което планината иска в замяна на всичко, което ви дава, е да се завръщате при нея. А днес здравето ви кани във Vita Rama!

 

  Здравословни програми Vita Rama – Лято 2022  

  Програма Здраве  

  Програма Почивка  

 Send Email