Начало » Статии » Холистичен подход » За холистичната медицина и подход към здравето с д-р Гайдурков

За холистичната медицина и подход към здравето с д-р Гайдурков

Send Email

1. Д-р Гайдурков какво означава холистичен подход към здравето и холистична медицина?
Холистичната медицина всъщност е своеобразен ренесанс, припомняне на древния поглед към човека като цялостно същество. Явява се в противовес на изведения до крайност фрагментарен подход, който доминираше от Просвещението до последните десетилетия. Сега си даваме сметка, че нито света като цяло, нито човекът в частност, в техните разнообразни прояви, можем да виждаме правилно и да лекуваме на парче. Холистичната или цялостна, интегрална медицина разглежда човека като единен субект, с неговите не само телесни, но и психо-емоционални и духовни потребности, при това ситуиран в хармония с неговия естествен екологичен хабитат. Така днес, припомняйки си древното и владеейки модерното, в този синтез, можем да се оприличим на мъдър стопанин, който от съкровищницата си ще изважда и старо и ново.

2. Кои са най-често факторите, които, от гледна точка на холистичната медицина, оказват влияние върху нашето здравословно състояние?
Особено внимание днес холиситчната медицина отделя на психо-емоционалните фактори, влияещи върху нашето здраве, в лицето на така наречената психосоматика. В противовес на това искам да изтъкна и обратната, позабравена страна – фактът, че нашето тяло, с неговата хармония или обратно – дисхармония, изключително мощно и много пъти в неподозирани мащаби, влияе върху нашата личност и живот като цяло. Храната, която изгражда и чрез която функционира нашето тяло, както и самото наше тяло, на квантово ниво също са енергия, така като е енергия и субстанцията на всичко, което ни заобикаля. В този смисъл грижата за тялото е и грижа за Духа, емоцията и живота в нас. Бидейки изградени от храна, тази храна се оказва и основният фактор за нашето здраве. Това е "лостът", който можем да поместим в една или друга посока, и който най-мощно ще въздейства върху нашето цялостно здраве.

3. Какви са световните тенденции в развитието на холистичната медицина?
Добрата новина е, че холистичната медицина като че ли вече се освобождава от своето първоначално "тийнейджърско" увлечение, при което еклектично предлагаше услугата на безкраен списък от отделни, макар и природосъобразни процедури, както и хранителни добавки. Това своеобразно преповторение и подражание на конвенционалната медицина се преодолява, като става ясно, че има един интегрален (холистичен) фактор за здраве, който поставя всички други фактори под знаменател. И това е здравословното хранене, което има за своя основа разнообразието от сурови зеленчуци и плодове. Който е разработил и усвоил един такъв, съобразен с човешката анатомия и физиология стил на хранене, той е поставил и основите на реалното и цялостно здраве. Не е случайно, че единственият лечебен метод, който се упоменава в Хипократовата клетва е режимът на хранене. В този смисъл съвременните тенденции в холистичната медицина са и припомняне (анамнеза) на първоначалата на всяка медицина.

4. Прилагат ли се те в България?
Понастоящем вече имаме редица, както български, така и преводни автори, базиращи своя опит и практика върху подпомагането на човешкия ресурс, естественото самовъзстановяване на тялото и цялостния подход към здравето. На фона на масовата, стандартна и казионна медицина, която всички познаваме, лекарите практикуващи натурална хигиена и курортно-оздравителните центрове, предлагащи цялостен подход чрез хранене, упражнения, физикални процедури и психо-духовно възстановяване, може да изглеждат като авангард. Но той вече съществува, и който има сетиво да го потърси, той ще го намери.

5. Храненето е ключов елемент в холистичния подход към здравето. Вашите препоръки за храни, които да консумираме, как да ги комбинираме и приготвяме?
Естеството на човека предполага да приемаме в един висок процент, поне 75% сурови растителни храни. Основни са зеленчуците, като особено внимание трябва да обърнем на зеленолистните. Известна част от зеленчуците можем да консумираме и като термично обработени, например на пара, който е най-щадящият метод. Не бива да прибавяме екстрахирани мазнини – олио, зехтин и др., както и сол. Мазнините можем да набавим в интегрален вид от ядки и авокадо, а най-соленият зеленчук е селърито (стълнена целина), което освен че овкусява, успешно набавя необходимите ни соли в органичен комплексен вид. Само в тази свързана, цялостна форма, те могат да участват по един синергичен, взаимо-потенциращ се начин в нашите физиологични процеси. Ако не сме строги вегетарианци, животинските продукти е препоръчетелно да ползваме комбинирани на един прием само със зеленчуци.

6. Какво трябва да бъде съотношението, количеството и комбинацията, в които приемаме трите основни вида хранителни компонента – въглехидрати, мазнини и белтъчини?
Въглехидратите, мазнините и белтъчините са трите макронутриента, т.е. веществата, които приемаме в най-голямо количество за разлика от микронутриентите – витамини и минерали. В естествените, технологично непреработени продукти обаче те се срещат не като отделни компоненти, а винаги комбинирани помежду си в сложни комплексни съединения. Разликата между отделните храни се състои в безкрайното процентно многообразие при комбиниране на съставките им. Не е необходимо изкуствено да изчисляваме това, защото природата го е направила по най-съвършения начин. От нас се иска само да подаваме адекватно на организма основните групи храни в максимално естествен вид. Това всъщност е още една характеристика, по която може да познаете холистичния подход – правилото, че не използва изолирани нутриенти и екстрахирани вещества, а ги прилага винаги в естествено им състояние, в точната непроменена от технологични процеси пропорция, така която ни ги дава природата.

7. Пролетта и лятото са известни като сезони за диети за отслабване. Вашите съвети за тези, които искат да отслабнат без гладуване, медикаменти и риск за здравето?
Оптималното телесно тегло е най-лесното нещо, което природата постига. То е просто задължителна част от здравето. Ние можем да редуцираме наднорменото тегло и само чрез добър баланс. Основата е да осигурим на организма си поне 2/3 сурова растителна храна, да изключим добавената сол, включително тази в търговските продукти, да не добавяме изолирани мазнини. Когато ползваме животински продукти, те нека бъдат до 5-10% от дневния хранителен прием.

Моята препоръка е разтоварителният курс да се провежда под наблюдението на специалист – самостоятелно или в природно-възстановителните центрове, гарантиращи компетентност и контрол.
 

Свързани публикации

Детоксикацията е не само пречистване на тялото, но и подобрено хранене едновременно

Детоксикацията е не само пречистване на тялото, но и подобрено хранене едновременно

Интервю с д-р Георги Гайдурков - лекар, натуропат и консултант на Здравословен център Vita Rama. Какво означава детоксикация на организма? Д-р Гайдурков:...

  повече »  
Лидия Ковачева и простите вечни принципи на природата

Лидия Ковачева и простите вечни принципи на природата

Интервю на Център за здравословен живот Vita Rama с д-р Георги Гайдурков и Георги Славов - ученици, сътрудници и консултанти на Лидия Ковачева.   1. Разкажете ни...

  повече »  


Send Email