Начало » Статии » Здраве » В сугестопедията няма - "трябва". Тук има - "искаш ли?"

В сугестопедията няма - "трябва". Тук има - "искаш ли?"

Send Email

Интервю на Vita Rama с Мария Дерменджиева -  собственик, управител и вдъхновител на Образователен център "Медия"

1. Каква беше причината един от най-големите образователни центрове в България - Образователен център "Медия", да включи в услугите си сугестопедия и да създаде Център по класическа сугестопедия "Вихровения"?
Откакто е създаден Образователен център "Медиа", преди повече от 12 години, винаги сме търсели и работели с най-успешните практики за учене чрез преживяване. И винаги ни е водела идеята да правим така, че ученето да е радост – да окрилява, да развива ума в една вдъхновена среда, да щади емоциите и да извиква само положителни преживявания. През всичките тези години съм търсила точно такава методика – цялостна и хуманна, която  развива личността не само през ума, а главно през сърцето.

Срещата с Ванина Бодурова (най-близкият човек до проф. д-р Георги Лозанов, на когото той завеща развитието на сугестопедията и целия си труд, за да достигне методиката до колкото е възможно повече хора), беше случайна съвсем в началото на 2012 г., но всъщност няма нищо случайно. Тогава силно се впечатлих от всичко, което разказа Ванина и от начина, по който говореше за проф. д-р Георги Лозанов и за сугестопедията.

Малко по-късно, в края на януари 2012 г., Ванина Бодурова и още няколко практикуващи вече сугестопедагози направиха впечатляващо представяне на сугестопедията пред нашия екип. За повечето от нас беше ясно още тогава, че тази среща ще промени нашето бъдеще по един или друг начин. Десет месеца по-късно, на 17-ти ноември 2012 г., с много радост, вдъхновение и малко сълзи се роди: "Вихровения" -  Център по класическа сугестопедия към Образователен център "Медиа" и Фондацията на проф. д-р Георги  Лозанов и д-р Евелина Гатева.

Дълбоко съм благодарна на покойния проф. д-р Георги Лозанов за този невероятен дар, който е дал на света и на България. Защото сугестопедията променя всеки, до който се докосне. Или по-скоро разгръща, лекува, вдъхновява. Трябва да видите едно затворено, унило и стресирано от учебния процес дете след месец в сугестопедична занималня и ще разберете какво казвам. Или един уморен от безкрайните си опити да научи чужд език човек, само след 5 седмици сугестопедичен курс...

2.    Каква е разликата между изучаването на чужд език чрез метода на сугестопедията и "класическото" му изучаване?
Разликата е в подхода. Бих казала, че подходът няма нищо общо. Затова и резултатите са впечатляващи. Учи се в пъти по-лесно,  възприема се в пъти повече материал, човек е щастлив, отпочинал и знаещ. Сугестопедията почива на няколко "прости", но фундаментални закона, изведени от проф. д-р Георги Лозанов, които поставят учителя, курсиста и учебната среда в едно коренно различно състояние. Одухотворено, холистично, изпълнено с лекота, смях, забавление, игра... Тези закони могат да звучат и абстрактно – Любов, Свобода, Многократно увеличен учебен материал, Използване на класическото изкуство, Златното сечение, Убедеността на преподавателя, че нещо необикновено ще се случи, Цяло и Част (от цялото към частта), но създават една силно въздействаща и предразполагаща среда. Среда, която разкрива скритите ни резерви – за учене, възприемане, за творчество и себеизразяване.

Ролята на преподавателя тук е ключова. Но не толкова в "преподаването на материала", колкото в създаването на условия този материал да се възприема в пълнотата си и с лекота.

Благодарение на сугестопедията учим, без да осъзнаваме, че учим. Представянето на материала е много различно, интерактивно, артистично. Преживяваме учебния процес като съ-творци, а не на принципа на еднопосочната комуникация.

Разликите са толкова много ... По-скоро можем да говорим има ли прилики. Може би те са единствено в това, че имаме преподавател, ученик и жажда за знание. Макар че последното не е задължително при традиционните подходи, защото ученето често е мъчително изживяване, през което се минава на принципа "трябва да се направи".

В сугестопедията няма "трябва". Тук има "искаш ли? ".

3. Каква е ефективността на научаване на чужд език чрез метода на сугестопедията в сравнение с други методи за чуждоезиково обучение?
Най-важното, може би, е в свободата, с която се общува. Когато учиш чужд език по метода на сугестопедията, изпитваш лекота и радост. Не се притесняваш, не се насилваш да общуваш. Чувстваш се добре "в кожата си". Разбира се, най-силната страна е многократно по-голямото количество материал, което се възприема за кратко време. Един курс от 5 седмици би могъл да се равни средно на 3 нива по традиционния метод на преподаване. Това зависи от конкретния човек, разбира се, но във всички случаи, обемът е в пъти по-голям. Но не само това. Не е въпросът само в обема. Още по-важно е, че тези резерви, които сме разкрили в себе си, ни позволяват много по-качествено да използваме наученото. Да го помним много по-дълго. С повече лекота да си го припомняме и с голяма радост и желание да го развиваме.

4. Бихте ли ни описали как протича едни урок по чужд език, проведен чрез метода на сугестопедията?
Умишлено не разказваме много за самото протичане на курса, защото е важно курсистите да бъдат изненадани, за да могат максимално и без предубеденост да се потопят и насладят на момента. Всеки курс започва с едно необикновено появяване на преподавателя и с една история....с ясно зададено начало, но с отворен за творчество край. Присъства: красота, естетика и класическо изкуство. Учим предимно чрез творчество и лично преживяване... Или както е казал проф. д-р Георги Лозанов: използваме ума си, но учим предимно преминавайки през сърцето си...


5. Каква е връзката между здраве и сугестопедия?
Сугестопедията
е наука и методика на обучение (призната от ЮНЕСКО като по-висша методика), но тя е неизменно свързана с развитието на цялостния потенциал на човека и с хармонизиране на личността, ума, а и душата му. Виждам връзка, както като идейни принципи, така и като начин на работа, тъй като в основата на вашата работа, и на сугестопедията, стои холистичният подход. Това, че гледаме на даден човек като на едно цяло. Всичко е свързано – тяло, дух, емоции, мисли...

6. Защо избрахте Лечебен център Vita Rama за партньор?
От години моята философия на живот е  предимно насочена към “зелено” – здравословен начин на живот, свързан с грижа за себе си през тялото и душата и в хармония с природата. По естествен начин развитието на организациите, които управлявам и образованието, което предлагаме, следват моя път. Всички програми, които реализирате във Vita Ramahttps://vitarama.bg/bg/, са в синхрон с моя живот. След като сугестопедията влезе при нас, "Вихровения" започна да твори и да живее собствен живот у мен. "Случайно" се роди идеята, че няма нищо по хармонично-съвместимо от това да съчетаеш сугестопедията – една хуманна система, с една холистична здравословна система за тялото и душата. И тогава реших да се свържа с вас. Да ви разкажа за сугестопедията и за това как тя развива личността, благодарение на търсената хармония, баланс, вдъхновение и лекота. Така започна нашата съвместна история. Още една вдъхновяваща приказка с хубаво начало и с отворен за  съвместно творчество без-край...


 Send Email