Начало » Новини » 19 август – Световен ден на картофите

19 август – Световен ден на картофите

Send Email

На 19 август отбелязваме Световния ден на картофите – храната, която най-често присъства в менюто ни, приготвена по най-различни начини. 

Историята на картофите е много древна, тяхното отглеждане е започнало в Перу и Боливия още в зората на човешката история –– няколко хилядолетия пр.н.е. След като и Новият свят открил зеленчука, той се разпространил изключително бързо от страна в страна. Основните причини за това бързо фаворизиране на картофите се крият в лесното им отглеждане, високите им хранителни стойности и безбройните варианти на тяхното приготвяне.

През вековете, благодарение на картофите се е изхранил не един народ по време на война. Така е и днес – те все още са любима храна, която ни позволява не само да се заситим, но и да проявим въображение в кухнята. Освен като основно ястие, картофите могат да играят водеща роля и в приготвянето на вкусни салати, ароматни супи и хрупкави тестени изделия.

В световен аспект, картофът е третата най-консумирана култура, след ориза и пшеницата. Над милиард души по света ядат картофи, а 1 хектар картофи може да даде от 2 до 4 пъти повече храна от зърнените култури. За отглеждането на картофите е необходима най-малко вода, в сравнение с която и да е друга основна култура. Днес тази вкусна и евтина храна се отглежда в над 100 страни по света, но все още се среща и погрешното схващане, че се пълнее от въглехидратите, съдържани в картофите, ориза, плодовете и др. Това убеждава много хора напълно да изключат тези вкусни и здравословни храни от менюто си, въпреки че въглехидратите сами по себе си не са причина за трупането на излишни килограми. 

Въглехидратите са основният ни източник на енергия и играят ключова роля за здравето ни. В комбинация с твърде много мазнини обаче, картофите са предпоставка за покачване на килограми и затова Център за здравословен живот Vita Rama препоръчва да не добавяте към тях изолирани мазнини, като олио, зехтин, масло и др., нито други източници на животински мазнини, каквито са сиренето, кашкавалът, сметаната, месото и рибата. Тогава ще можете да усетите истинската полза от консумацията на тази чудесна храна!  

Ако консумирате печени картофи, ще си набавите:

Световен ден на картофите 2021

За да отбележим заедно 19 август, Световния ден на картофите, Център за здравословен живот Vita Rama ще ви сподели една от тайните си рецепти, любима на гостите на Здравословни програми Vita Rama.

Представяме ви нашата специална рецепта за пълнени картофи, богати на необходимите за доброто ви здраве хранителни вещества!

Рецепта за пълнени картофи на Vita Rama

Send Email