Начало » Новини » 29 септември – Световен ден на сърцето

29 септември – Световен ден на сърцето

Send Email

На 29 септември светът обръща поглед към превенцията на сърдечните заболявания и инфаркта. Денят е избран от Световната здравна организация (СЗО) за повишаване на осведомеността за тези социално значими заболявания и за насърчаване на хората да ги избегнат, като променят начина си на живот.

Броят на тези пациенти расте, благодарение на масовото затлъстяване, неправилното хранене и физическата неактивност и при децата, и при възрастните. Световният ден на сърцето е създаден, за да напомни на забързаното съвременно общество, че нездравословните диети, обездвижването, преяждането, високите кръвно налягане, холестерол и глюкоза предизвикват сърдечносъдови заболявания и са много опасни за живота ни.

По света и у нас

По данни на Световната сърдечна федерация (World Heart Federation) сърдечносъдовите заболявания и инфарктите са водещата причина за световната смъртност, годишно отнемайки 17,1 милиона души от близките им. Тази статистика е много по-тежка, отколкото е броят на жертвите на рака, ХИВ, СПИН и маларията, взети заедно. Над 90% от смъртните случаи в света, над 50% в Европа и 65% в България са причинени от сърдечносъдови заболявания.

Министерство на здравеопазването предупреждава

Министерството на здравеопазването на България предупреждава, че високият прием на животински мазнини е свързан с повишаване нивата на общия и „лошия“ холестерол.

Растителните храни (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни) съдържат растителни влакнини, които помагат за изхвърлянето на холестерола от организма. Освен това храните от растителен произход съдържат вещества с антиоксидантно действие, които защитават мастните киселини, влизащи в състава на мембраните на клетките, от окисление в организма и по този начин намаляват риска от атеросклеротични промени на съдовете.

Здравето на сърцето ни е в нашите ръце, защото рисковите фактори за тези заболявания са обратими и се повлияват от промяна на начина на хранене!

Как да отбележим Световния ден на сърцето

Днес е чудесен ден да се справите, ако разпознавате някой от рисковите фактори за сърдечносъдовите заболявания като ваш навик. А ако вече живеете по здравословен начин, помислете за вашите близки – може би някой от тях има нужда от помощ, за да възвърне здравето, енергичността и добрата си кондиция. Насочете го, помогнете му да промени вредните си навици, подкрепете го да се насочи по пътя към здравето. А ако имате нужда от помощ – екипът на Център за здравословен живот Vita Rama е винаги насреща за всичко, свързано с вашето и здравето на близките ви!

Денят е идеален:

Send Email