Начало » Статии » Холистичен подход » Здравословните ползи от танцуването и пеенето

Здравословните ползи от танцуването и пеенето

Send Email

 

Как ни помагат танците?

Ако все още имате колебания дали да започнете да се занимавате с танци, вземете под внимание ползите от тях.

1 танцова тренировка:

Повишава координацията и мускулния тонус;

Според изследване, направено в Холандия, натоварването при един час социално танцуване се равнява на интензивен тенис мач. Освен това, изразходваните калории са почти същите, а в някои случаи дори повече от тези при играта на баскетбол, волейбол или гимнастика. Броят изразходвани  калории, разбира се, зависи от типа танц, който ще изберете – за човек с тегло 70 кг това са около 270 калории за един час бални танци, 240 калории за един час суинг, за арабски танци – 390 калории, за салса – над 420 калории, за зумба – около 550 калории.

Американският институт за сърдечни, чернодробни и кръвни изследвания заявява, че танцуването подпомага контрола над теглото, намалява риска от сърдечносъдови болести, регулира кръвното налягане, усилва костната структура на бедрата и ханша, подобрява издръжливостта и координацията.

Според друго медицинско изследване, направено преди 20 години в САЩ, танцуването намалява риска от деменция при възрастните хора. Това вероятно е така, защото музиката и танцът ангажират съзнанието на човека и повишават притока на кръв към мозъка.

Разбира се, не бива да се пренебрегват и социалните аспекти – нови запознанства, придобиване на умения за водене и следване на партньора, възможността да изразиш себе си чрез движенията на тялото.

Танцът откроява индивидуалността и в същото време дава възможност за приятно прекарване сред хора със сходна емоционалност и интереси.

Всички видове пеене имат позитивни физически и психологически ефекти

Относно пеенето, в България дори си имаме поговорка: „Който пее, зло не мисли“. А учителят Петър Дънов казва: „Който пее, малко боледува“.

Как всъщност се получава това? И може ли просто да започнете сега да издавате звуци и да се почувствате по-щастливи и здрави? Възможно е и то поради няколко причини.

На първо място, пеенето е аеробна дейност, което означава, че чрез него постъпва повече кислород в кръвта и циркулацията като цяло се подобрява. Освобождават се и повече ендорфини. Това подобрява настроението и намалява нивото на стреса. Освен това дълбокото дишане, без което пеенето е невъзможно, намалява безпокойството и е ключ към медитацията и други техники за релаксация.

Пеенето (самостоятелно, или в група) носи редица ползи за здравето. Хората, които пеят редовно, дишат по-ефективно. Според проучване на университета в Кардиф от 2012 г. пациенти с ракови заболявания, които пеят в хор, имат много по-голям дихателен капацитет и това благоприятства лечението им.

При разучаване на нови песни и мелодии, човек се концентрира върху темпото, хармонията, текста и това няма как да се съчетае с концентрация върху нещо друго, например семейни или финансови проблеми. По този начин хоровите певци винаги имат една вътрешна зона без стрес. Отдавна е известно, че заучаването на нов материал поддържа мозъка активен и го предпазва от остаряване и депресия, особено при възрастни хора.

Изследователи от университета в Гьотеборг са открили, че по време на музикални изпълнения сърдечният ритъм на хоровите певци започва да се синхронизира, което има успокояващ ефект върху ума и тялото и този ефект е много близък до този от практикуването на някои дихателни упражнения в йога.

Освен здраве, пеенето и танцуването ви дават свобода и щастие, възможност за себеизразяване, нови контакти и много положителни емоции. Изберете своя стил на пеене и го практикувайте!

Прочетете още:

Здраве, музика и медитация

Как да сме винаги с добро самочувствие и в хубаво настроение?Send Email