Начало » Статии » Здравословно хранене » Защо кълновете са толкова полезни?

Защо кълновете са толкова полезни?

Send Email

Кълновете балансират храненето

Най-лесният и ефективен метод да настроим организма си за пречистване от натрупаните токсини без гладуване и без стрес, е да си осигурим качествени и пълноценни аминокиселини, мазнини, прости и сложни въглехидрати. Когато в храната ни преобладават простите структури, тялото не изразходва много енергия за усвояването й. Освен плодовете и зеленчуците, които могат да се консумират във вид на салати и сокове, е изключително важно да добавим и кълнове. Те съдържат високи нива на прости хранителни вещества и ензими, което ги прави много лесно усвоими за тялото. Това позволява на организма да разкрие нов енергиен потенциал, който да пречисти, регулира, възстанови и изгради нови клетки. Това осигурява и по-високи нива на имунна защита.

Ензимите – живата енергия в храната

Ензимите подпомагат разграждането и абсорбирането на хранителните вещества и са катализатори на всички процеси в тялото. Когато семената получат въздух, вода и определена температура, започва процесът на покълване. Те акумулират високи енергийни нива и когато попаднат в храносмилателния тракт, ни предават тази жизненост. При покълване до 7 дни, ензимното съдържание се увеличава до 100 пъти повече, отколкото в плодовете и зеленчуците, а това позволява на тялото да възстанови загубения ензимен запас.

Какво още се случва при този процес на покълване?

По време на покълването въглехидратите придобиват много по-лесна структура на усвояване, като се разграждат до прости захари. Протеините се превръщат в лесно усвоими аминокиселини, които са градивните блокчета на белтъците, а мазнините се разграждат до мастни киселини. Витамините нарастват от 3 до 15 пъти, а минералите се групират в идеално съотношение и стават по-лесно усвоими. Например, подходящото съотношение между калций, магнезий и фосфор подобрява усвояването и на трите минерала.

Кълновете съдържат повишени количества фибри, вода и антиоксиданти, които предпазват разрушаването на ДНК и РНК и така забавят стареенето.

Концентрацията на протеини, витамини, ензими, минерали и нуклеотиди е възможно най-висока в този етап на развитие на семената. Запомнете, че за да усвои въглехидратите, мазнините или протеините, човешкият организъм ги разгражда до по-прости структури. Затова плодовете, зеленчуците и кълновете са идеалната храна за тялото. Те не го лишават от хранителни вещества и практически не изразходват енергийния запас от ензими за храносмилането им. Така ензимите, вместо да преработват храната, ще метаболизират и йонизират пълноценно нашите отслабени клетки. По този начин ще пречистим и възстановим нашето тяло.

Комбинирайте всякакви видове кълнове за по-пълноценен белтък и сигурно снабдяване на организма с всички нужни елементи. Разнообразието от кълнове ни предлага различни вкусове и ползи.

Най-полезните кълнове

1) Люцерна – изключително полезна храна, богата на витамини и минерали, съдържаща всички незаменими аминокиселини и много протеини. Люцерновите кълнове на от 5 до 7 дена съдържат голямо количество витамини А, B комплекс, D, Е, К и C. Изключително богати на желязо, калций и фосфор, в идеално съотношение за усвояване на тези елементи.

2) Слънчоглед – богат източник на протеини (до 30%), витамин Е и лецитин. Те са изключително важни за растежа на организма, за мозъка и кръвоносните съдове.

3) Елда – зърната й са сред най-пълноценните източници на протеин, в добър баланс на незаменимите аминокиселини. Пречистват дебелото черво и алкализират тялото. Богати са на лецитин, който е много важен за разграждането на мазнините в тялото. Подпомагат циркулацията на кръвта и храносмилането, балансират имунната система.

4) Броколи – съдържат сулфорафан, който предпазва клетките от увреждане и рак. Той се съдържа 10-100 пъти повече в кълновете, отколкото в зеленчука броколи. Той също е причина тялото да освобождава глутатион, естествен за тялото ензим, който неутрализира или детоксикира канцерогените, преди да успеят да увредят ДНК-то.

5) Репички – имат отхрачващо действие, изчистват слузта от дихателните пътища, изхвърлят паразитите и помагат на чревната флора.

6) Зелен китайски боб (боб мунг, зелена соя), леща, боб адзуки – съдържат разтворими фибри и повишават добрия холестерол, премахвайки опасния LDL холестерол в кръвта. Те също помагат за регулирането на инсулина и по този начин и кръвната захар.

7) Сминдух (чимен) – действат успокояващо на лигавицата, пречистващо и подхранващо храносмилателната система. Освен това намаляват възпалението, съдържат много фитохормони и минерали, включително хлор, който подобрява смилането на белтъците и мазнините, регулирайки теглото.

Живата храна е вашият най-добър източник на здраве. Кълновете, храните на бъдещето, ще ви изпълнят с енергия и жизненост, ще станете по-уравновесени и ще извършвате всекидневните си дейности с усмивка.Send Email