Начало » Статии » Храни и добавки » Водораслите – едни от най-богатите храни на планетата

Водораслите – едни от най-богатите храни на планетата

Send Email

Водораслите – комплексни суперхрани

В последните години водораслите стават все по-търсени в световен аспект, заради богатите им хранителни стойности и многобройните им благоприятни ефекти върху здравето. Те са една сред най-богатите суперхрани на нашата планета, ценни източници не само на много хлорофил, но и на разнообразни биоактивни съединения. Клетъчните стени на водораслите имат високо съдържание на сулфатни полизахариди, които действат на антивирусно, антиоксидантно, противораково и имуностимулиращо. Ето защо, водораслите имат голям потенциал за по-нататъшно развитие като продукти в лечебната, фармацевтичната и козметичната области. Освен това те могат да подпомогнат здравословното отслабване, без риск за здравето ви. 

Водораслите подпомагат лечението на следните нарушения:

В миналото с хранителни цели са били използвани главно макроводорасли, като келп, (ламинария), уакаме, комбу, нори и други. В днешно време те до голяма степен са изместени като суперхрани от синьо-зелените микроводорасли, които съдържат по-малко йод, но притежават огромен списък от други уникални предимства за здравето.

Синьо-зелените водорасли са най-древният клон водорасли и са сред най-богатите на хранителни вещества продукти на планетата. Спирулината, хлорелата и АФА са най-предпочитаните форми на синьо-зелени водорасли. Поради своя специфичен цвят и високо съдържание на витамини, минерали и протеини, те са определени като суперхрани, които ни помагат да се преборим с всекидневния стрес, неутрализирайки до значителна степен вредното въздействие върху организма на околната среда и непълноценното хранене.

Спирулина

Спирулината е призната от Световната здравна организация за здравословна храна и е една от най-древните суперхрани, отглеждани и консумирани още от времето на ацтеките. Тя е пълноценен източник на важни хранителни вещества. Изключително е богата на растителни протеини – те представляват 60% от сухото й тегло и доставят всички незаменими аминокиселини на човешкия организъм. Спирулината съдържа и голямо количество от витамините А, К, B1, B2, B3, B6, B9, а също така и минералите калций, хром, мед, желязо и други микроeлементи, хлорофил, фикоцианини, ензими. Тази суперхрана предлага още каротеноиди като бета-каротин и жълти ксантофили, които имат антиоксидантни свойства. Отличен хранителен източник е на нуклеинови киселини и на есенциални липиди, в частност гама-линоленова и стеаридонова киселини, които принадлежат към семейството на Омега-3 мастните киселини.

Основни здравни ползи от спирулината:

Най-добрата спирулина, която значително надвишава по качество култивираната в сладководни езера, е хавайската спирулина. Отглежда се на 600 метра дълбочина, в среда, заобиколена от 94 минерала. Хавайската спирулина има ниски нива на тежки метали и никакви пестициди, хербициди и радиоактивни вещества.

Хлорела

Това е зелено едноклетъчно сладководно микроводорасло, съществуващо повече от 2 милиарда години. И хлорелата е призната за една от важните суперхрани с богато съдържание на хранителни вещества.
Както и спирулината, така и хлорелата съдържа високи нива на протеин – над 50%. Освен това ни предлага всички незаменими аминокиселини, много хлорофил и есенциални мастни киселини, разнообразие от витамини – А, C, B1, B2, B5, B6, В9 (фолиева киселина), B12 (в рядко срещана за растенията усвоима форма), E и К, инозитол, минерали, включително желязо и цинк и много други нутриенти. Хлорелата съдържа и ензима пепсин, който помага за разграждането на белтъците в храната. Уникално за хлорелата е наличието на ХРФ (хлорела растежен фактор), който стимулира възстановяването на тъканите и възпроизводството на клетките, като според някои учени активира дори и стволовите клетки.
Редовният прием на хлорела повдига имунитета и подпомага борбата с инфекциите и раковите клетки. При по-дълъг период на прием, тя спомага за образуването на добри бактерии в стомашно-чревния тракт, както и за лечебния процес при язви на стомаха и дванадесетопръстника, улцерозен колит, дивертикулити и болест на Крон. Използва се и за лечение на запек, фибромалгия, хипертония и висок холестерол. Защитава тялото от вредното влияние на химио- и лъчетерапията.

АФА

Афанизоменон (АФА) е диво синьо-зелено микроводорасло (ранни форми на живот на Земята), което населява екологично чистото Кламатско езеро в Орегон, САЩ. Чистите води, в които се отглеждат водораслите, са главна предпоставка за съдържаното в АФА разнообразие от хранителни вещества. Това прави АФА мощна храна за поддържане на клетките и един от продуктите на върха на пирамидата на суперхраните.

АФА съдържа:

Микроводораслите АФА са известни като храната, от която просто се чувстваме добре. Тя е отличен източник на фенилетиламин (ФЕА) – съединение, което балансира настроението, като намалява психическото напрежение и едновременно с това увеличава концентрацията и умствената дейност. ФЕА се освобождава от мозъка, когато човек изпитва чувство на любов, радост, удоволствие, както и след интензивни упражнения. ФЕА е често в дефицит в мозъците на депресирани хора.
Всички изброени съставки подпомагат процесите в организма и благоприятстват различни здравословни програми.

Основни здравни ползи от АФА:

Можете да поръчате водораслите спирулина, хавайска спирулина, хлорела и АФА от онлайн магазина на Vita Rama!

Прочетете още: 

Популярни и полезни суперхрани

Зелени суперхрани за висок имунитет през зимата



Send Email