Начало » Статии » Здравословно хранене » Приеми предизвикателството на Вегануари!

Приеми предизвикателството на Вегануари!

Send Email

Рекордните 500 000 души обещават да ядат само веган храна през месец януари.
Веганството е с нарастващ брой хора, опитващи растителни алтернативи на месото.

Рекордните 500 000 души са се регистрирали за предизвикателството да се хранят само с растителна храна в рамките на един месец. Събитието тази година регистрира двойно повече хора, спрямо броя на изявилите желание да преминат на веган меню през януари 2019 г.

Една четвърт от тези, които приемат предизвикателството – 125 000 – са от Великобритания. Тази година британските супермаркети, включително Tesco, за първи път стартираха телевизионна и радио реклама, пропагандираща веганство. Също така, за първи път инициативата подкрепиха и други супермаркети като Aldi, Asda и Iceland, които публикуваха специални страници с информация и рецепти.

Ново проучване на инвестиционната банка UBS относно растителните алтернативи на месото, като вегетариански бургери и колбаси, показва, че все повече хора са склонни да опитат тези нови продукти. Според проучването на UBS, сред 3000 потребители във Великобритания, САЩ и Германия, броят на хората, които са изпробвали алтернативите предложения, се е увеличил от 48% на 53% между март и ноември 2020 г. Проучването също така установява, че половината от онези, които опитват растителни алтернативи на месото, продължават да ги включват в менюто си поне веднъж седмичнo.

Veganuary е глобална кампания, която наскоро се фокусира и върху Латинска Америка. Тази година там има 150 000 регистрирани, както и 80 000 в САЩ и 50 000 в Германия.

Хората изтъкват редица причини за намаляване на количеството животинска храна в менюто си. Част от тях са хуманното отношение към животните, подобряване на здравето, или намаляване на екологичните щети, причинени от производството на месни храни.

Статистиките показват, че много хора в по-богатите страни ядат повече месо, отколкото е полезно за здравето им. Също така учените твърдят, че най-добрият начин за справяне с проблемите с климата и дивата природа е спирането на консумацията на месо.

„Наистина ми се струва, че растителната храна вече не е толкова непопулярна“, каза Тони Вернели от Veganuary. „Общо взето всички се съгласяват, че количеството на животински продукти в менюто ни трябва да бъде редуцирано, за да намалим въздействието си върху природата.“
„Начинът, по който тази година британските супермаркети прегърнаха идеята за веганството, наистина промени правилата на играта.“, каза тя. „Те не само използват това като маркетингова възможност, но и популяризират много от ползите на растителното хранене. Като основни играчи по веригата за снабдяване с храни, те знаят, че единственият устойчив път напред е свързан с растителните продукти.“
Вернели дава за пример послание, насочено към хуманното отношение към животните, поместено в уебсайта на Aldi: „Редуцирането на консумацията на месо или избягването на животински продукти, е явен знак, че искате да бъдете част от промяната.“
Вернели също така отбеляза, че веригата „Marks & Spencer“ са разработили 31-дневен план за за хранене, посветен на Veganuary .

„Последните данни от нашето изследване показват, че растителните алтернативи на месото продължават да набира все по-голяма популярност.“, казва Андрю Стот от UBS. Също така той споделя, че ключовият фактор при решението за покупка на месни продукти с растителен произход е вкусът.
„От потребителите, които не желаят да опитат месо на растителна основа, 59% заявяват следното: „не мисля, че ще е вкусно”.
„Други причини са, че не харесват идеята за силно преработените продукти (37%) и високите разходи (29%)“.

Въпреки това, половината от участвалите в проучването на UBS, са заявили, че смятат растителните месни алтернативи за по-здравословни и по-екологични от месото.

Десетки компании по целия свят също така работят в посока отглеждане на истински месни клетки, без да се налага да се убиват животни. Първата продажба на култивирано месо се проведе наскоро в Сингапур, където посетителите на ресторантите получиха „пилешки хапки“ на марката Eat Just. Все още култивираното месо е в процес на разработка и се очаква да минат поне още няколко години, преди да достигне до масовия пазар.

Източник: https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/05/veganuary-record-number-people-pledge-eat-vegan-food-january
 Send Email