Начало » Статии » Холистичен подход » Ролфинг – лекота и жизненост за тялото

Ролфинг – лекота и жизненост за тялото

Send Email

Ролфинг терапията, наричана още „Ролфинг структурна интеграция“ е холистичен подход, който използва в по-голямата си част мануално третиране на тялото, за да му помогне да се свърже по по-естествен и лек начин с гравитацията и така да подобри стойката, походката, цялостното си състояние. Тя се фокусира върху работа по фасцията, но ангажира цялото тяло и то не само като физика, но и като психика, и начинът, по който психо-телесната ни същност си взаимодейства със социума, в който съществуваме. Ролфингът балансира напрежението във фасциалната мрежа. Той постига ефект, при който тялото няма нужда от активна мускулна сила, за да се държи изправено, защото гравитацията му помага.

От къде идва ролфингът?

Названието на терапията идва от името на създателката му – биохимичката Ида Ролф. В средата на миналия век тя разработва този метод, като се вдъхновява от познанията и постиженията на йога, остеопатия, хиропрактика, техниката на актьора Александър, хомеопатия, работата на Алфред Коржибски върху генералната семантика на съзнаваното.

Какво отличава ролфингът от други методи?

Като много други холистични терапии, и тази помага на тялото само да се реорганизира, за да оздравее или просто за да се почувства по-добре. Разликата е в новаторската идея на Ида Ролф да включи във възстановяването гравитацията на Земята като естествен фактор. Когато тялото се реорганизира спрямо тази важна земна сила, то започва да функционира адекватно. Има и още нещо отличително, върху което самата Ида Ролф акцентира: „Много терапевти наблягат на моделите на болестта, вместо да подкрепят здравния модел. Ролфърите не практикуват лечение на болести, те обръщат внимание на по-доброто функциониране на човешкия ум и тяло“.

Какво е фасция?

Фасцията е свързващата тъкан, която опасва, подкрепя и прониква във всички мускули, стави, нерви и органи в цялото човешко тяло. Здравата фасция помага на мускулите и ставите да се движат и функционират както трябва. Тя обаче се променя спрямо дейностите, които извършваме. Когато има опасност например става да бъде наранена, фасцията образува около нея повече материал, отколкото е необходимо. Тази първична предпазна мярка на тялото обаче, може да наруши гъвкавостта му при движение.  И тук идва необходимостта от неинвазивна терапия като ролфинг.

Как протича Ролфинг процеса?

Чрез широка гама от много леки до дълбоки и интензивни техники става възможно да се освободи напрежението в различните фасциални слоеве. Фокусът не е върху симптомите, а върху цялостното състояние на пациента.

Терапията протича в серия от 10 сесии:

- В първите три, ролфърът работи с повърхностните слоеве на фасцията. Това води до по-свободно дишане, до по-добра организация на стъпалата и краката.

- В сесии от 4 до 7, ролфърът включва по-дълбоките слоеве на фасцията. Тялото  вече е в състояние да се изправя все повече и повече и да се опира на вътрешната си вертикална ос.

- В последните три сесии тялото се подравнява като цяло, за да подобри баланса и да увеличи мобилността.

Терапията може да включва и сесии извън кушетката. Това е така нареченото „Rolf движение“, където в началото се изследват начините, по които в различни ситуации се движим, седим, стоим, какви жестове правим. Изследват се начините, по които нашите най-близки роднини, край които сме израснали, са се движели, се движат. Изследват се и поведенчески модели, при които сме склонни да заемаме определени пози и да се движим по определен начин, заради страх, занижено самочувствие и подобни деструктивни емоции. Целта е осъзнаването им и преработването им. Използват се и дихателни техники за баланс психика-тяло.

При какви състояния е полезен Ролфинг?

До какви ефекти води Ролфинг?

Кога не трябва да се използва Ролфинг?Send Email