Начало » Статии » Здравословно хранене » Методи за поддържане на здрава имунна система през зимата

Методи за поддържане на здрава имунна система през зимата

Send Email

Един от най-често задаваните въпроси свързан със здравето през есента и зимата е: "Как да повиша имунитета си, за да се предпазя от микроби, вируси и хронични заболявания?“.

Имунната ни система извършва забележителна работа като защитава организма ни от болестотворни микроорганизми, елиминира токсините и други вредни вещества, поддържа клетките здрави и т.н. Тя функционира добре, осигурявайки ни здраве и жизненост, когато съществуват баланс, чистота и хармония между съставните й елементи: кръв, костен мозък, лимфни възли, далак и тимус.

От ключово значение за поддържането на здрава имунна система е здравословното хранене и поддържането на алкално-киселинен баланс и чистота в организма. То може да се постигне чрез консумирането на 60-70% алкално-образуващи храни (повечето плодове и зеленчуци) и 30-40% киселинно-образуващи храни (най-добрият вариант са растителните храни: повечето зърнени храни, някои бобови храни, семена и ядки). За съжаление, храните, които присъстват на трапезата ни през зимния сезон, са силно киселинно-образуващи и токсични. Такива са: месото, рибата, яйцата, силно преработените млечни, сладки и тестени продукти. Този вид храни задръстват и подкисляват кръвта, лимфата, жлезите и чревния тракт. Това създава условия и среда за развитието на болестотворни бактерии. Консумирането на по-големи количества от горе изброените продукти, както и приемането на изкуствени стимуланти като кафе, черен чай и цигари натоварват и отслабват нервната система. Резултатът е: нарушен метаболизъм и изхвърляне на токсичните отпадъци, а колкото повече токсини се акумулират в тялото, толкова повече отслабва имунитетът.

Прочетете още: Алкално-киселинният баланс в организма.

Консумирането на 80% въглехидрати и максимум 10% мазнини и 10% белтъчини от общите калории, е важно условие за правилното функциониране на имунната система.

Имунитетът на организма може да бъде повишен с консумирането на поне 80% въглехидратни храни, особено тези, които са най-богати на захари – плодове, зърнени и бобови храни. Тяхното пълноценно усвояване под формата на глюкоза е възможно, само ако се приемат не повече от 10% мазнини и 10% белтъчини. Надвишат ли се тези проценти, глюкозата (най-важният макроелемент и източник на енергия за организма), ще се задържи в кръвта и няма да може да достигне до клетките. Като резултат, имунната система няма да функционира правилно, ще отслабне и ще последват настинки, грип и други заболявания.

Друг силен метод за повишаване на имунитета е разтоварването на организма с вода, сокове и плодове. Тук е препоръчително да се започне с 1 ден само на вода или на плодове, 2 пъти месечно. Най-благоприятните дни за това разтоварване са Екадаши. Това са два силно енергийни дни от месеца на 11-тото и на 26-тото лунно денонощие. Този вид разтоварване изхвърля от тялото значително количество отрови, което стимулира и подсилва имунитета.

Храни за повишаване на имунитета през зимния период:

Повишаването на имунитета е свързано изцяло с пречистването на организма и поддържането на баланса в него. То може да се постигне чрез пълноценно хранене и детоксикация. Нашето поведение, мислене и дейности са също част от този процес.

Включете се в здравословни програми „Здраве“ или „Детокс“ на Лечебен център Vita Rama и осигурете здрава имунна система на своя организъм!
 

Свързани публикации

Имунен буквар

Имунен буквар

Имунитетът е основна линия за защита на организма от микроорганизми , чужди тела видоизменени клетки. Колкото е и важен той, толкова е и труден за осмисляне – дори и от съвременната...

  повече »  
Алкално-киселинният баланс в организма

Алкално-киселинният баланс в организма

Основна предпоставка за постигането и поддържането на пълноценно здраве е алкално-киселинният баланс на организма.  Храната, която консумираме, играе основна роля за поддържането...

  повече »  
Зелени супер храни за повишаване на имунитета през зимата

Зелени супер храни за повишаване на имунитета през зимата

Качеството и количеството от хранителни елементи, които приемаме, са от първостепенно значение за нашето здраве. Подходящата и правилна диета е предпоставка за чист организъм и прием на...

  повече »  


Send Email