Начало » За VitaRama » Помогнахме на » Кристина Душанова: Всяко едно посещение на Vita Rama е крачка към самата мен

Кристина Душанова: Всяко едно посещение на Vita Rama е крачка към самата мен

Send Email

През лятото на 2021 г. беше третото ми включване в летните Здравословни програми Vita Rama. Интересното е, че преди да дойда за първи път, бях слушала за тях от различни места – от мои познати, които са щастливи, че са ги посещавали. А когато чуеш едно и също нещо от хора, които нямат нищо общо помежду си, се досещаш, че съдбата иска да ти подскаже нещо. И така, преди 3 години две приятелки ме поканиха и най-накрая и аз самата се озовах в Емона.

Нямам сериозни заболявания и още в началото осъзнах каква щастливка съм, че успявам да се справям с моите малки хронични здравословни проблеми. Тук срещнах хора с много тежки диагнози, което ме накара да оценя самата аз какво притежавам. Всъщност мисля, че държа проблемите си овладени и не ми пречат да водя активен начин на живот, именно защото се грижа осъзнато за един психичен и физически хармоничен баланс в мен самата. Доколкото, разбира се, това е във възможностите на човека.

Първото посещение

Идвайки тук за първи път, попаднах в напълно различен и нов за мен свят. Престоят ми започна малко по-късно от този на моите приятелки, затова бях тук 5 дни, но въпреки това, тръгвайки си от Емона, се чувствах много по-жизнена и енергична.

Това, което също силно ме впечатли при първото ми посещение на Здравословните програми и се запази във времето, е изключително скромното и усмихнато присъствие на хората от екипа на Vita Rama. Затова тук е много хубаво, защото не срещам стрес, недоволство, изнервеност – емоции, които си позволяваме да изпитваме в обикновеното градско ежедневие, в „другия“ свят.

Любимата част от Здравословни програми Vita Rama

Любимата ми част от програмите е сутрешната – прохладата в ранното ставане, потапянето в йогата, после – свежите сокове, смутита, плодове. След това идва и времето за плаж на Иракли. И като споменавам за плажуване – тук концепцията не е да изкараш цял ден на плажа… не, срещата със слънцето също е преценена да е полезна и тя приключва на обяд.

Спомням си, че при първото ми посещение много амбициозно исках да взема максимума и строго следвах дневната програма с активностите. Сега забелязвам как вече редуцирам и си взимам само това, което е подходящо точно за мен, за да постигна една хармонична почивка. Това е възможно, защото програмите са организирани по начин, който да е адекватен както за идващите за първи път и имащи нужда от повече информация в началото, така и за многото хора, за които това е поредното посещение и тяхната необходимост е да допълват и надграждат своите познания за един по-здравословен начин на живот.

В тази връзка е и онова, което чух на лекцията на Георги Славов в началото на тазгодишния ми престой. Ще си позволя да перифразирам: в света съществуват многобройни природосъобразни системи като начин на живот и може да се каже, че всички те са правилни. Но човек трябва да проучва и да взима това, което е подходящо именно за него, т.е. да пречупва тези системи през собствените си настройка и мислене как да изживява живота си, да ги адаптира така, че те да му служат, а не да изпада във вътрешна дисхармония, опитвайки се просто да се нагоди към някоя от тях. Това страшно много ми хареса! Трябва да се стремим да сме балансирани, а не да стигаме до крайности и да правим неща, които не са подходящи за нас.

Отново и отново във Vita Rama

И аз самата съм си задавала въпроса: Какво ме връща тук? Бих казала, че това е уникалната комбинация между мястото, на което се случват програмите и самата система Vita Rama.За мен създателите й са разработили един краен продукт, в който основни компоненти са, от една страна,прекрасната природа и интересен климат около нос Емине, а от друга, балансираниятдневен режим– спортни активности, храна, плаж, информационни беседи, разходки сред природата. Vita Rama е възможност да се откъснем от цивилизацията, с която сме свикнали. Всички компоненти на Здравословните програми Vita Rama са един наистина много умерен и добре замислен режим, по който да изживееш деня си тук и мисля, че затова резултатите от престоя са такива.

И на финала – какво си взимаме от Vita Rama

За мен това е път, по който вървя стъпка по стъпка. Включването ми в програмите на Vita Rama е едно плавно движение по пътя към осъзнаването ми как да водя моя балансиран начин на живот. И нещо повече – всяко едно посещение тук всъщност е крачка към самата мен. Това обаче е въпрос на осъзнаване. Къде точно се намира конкретният човек по своя път и какво е готов да посрещне и допусне в живота си.

Кристина Душанова, София

Send Email