Начало » Статии » Храни и добавки » Какаото – полезно или не?

Какаото – полезно или не?

Send Email

Едно от древните поверия на американците високо почита какаовото дърво, което после намира отражение и в латинското му име (Теоброма – божествена храна). От друга страна, достатъчно много са примерите, когато широко употребявани растения са се оказали вредни и пристрастяващи, така че е необходимо да погледнем на въпроса през прецизните очи на науката.

Ползи от консумацията на какаови зърна

1. Богати са на антиоксиданти

Натуралните сурови какаови зърна са много богати на флавоноиди – активни антиоксиданти, които пазят клетките от оксидативен стрес и имат противовъзпалителен ефект.

2. Съдържат големи количества минерали

Магнезият в какаото е полезен за целия организъм, особено за нервите, кръвообращението и жлезите, медта – за съединителната тъкан и кръвотворенето, манганът – за обмяната и костите. Освен това има чудесни количества калий, фосфор, желязо и цинк.

3. Високи дози витамини от В групата

Какаовите зърна съдържат още много витамините, най-вече B2, B9, B1.

4. Имат превантивен ефект

Полезните вещества в какаото могат да бъдат превенция срещу някои заболявания. Редица проучвания показват, че антиоксидантите в какаото могат да намалят риска от някои сърдечносъдови и невродегенеративни заболявания. Нови изследвания доказват, че съдържаното в какаото вещество кловамид предпазва от възрастова (алцхаймерова) деменция. Освен това в него има и съединения с антибактериални и имуностимулиращи свойства, които могат да окажат благоприятен ефект върху здравето на устната кухина.

5. По-добрата алтернатива на кафето

Теоброминът и теофилинът, които се съдържат в какаото, са стимуланти на мозъка и кръвообращението. Те обаче имат по-меко действие от кофеина в кафето и чая (черен и зелен) и затова какаото е подходящо за техен заместител, ако не се прекалява. Освен това какаото подобрява настроението и концентрацията, тъй като повишава нивата на допамин, серотонин и ендорфини в мозъка.

Негативи от консумацията на какаови зърна

1. Пристрастяване

Какаовите зърна са стимулатори на нервната система и тъй като причиняват активиране на допамина и серотонина в организма, могат да предизвикат пристрастяване. Тогава, подобно на всички стимулатори в излишък, ободряващото им действие е последвано от изтощаване, зависимост и неусетно увеличаване на количествата. Важно е също да споменем, че те сами по себе си не ни дават енергия, а просто ни карат да се чувстваме енергични, докато трае ефектът им.

2. Отражение върху сърдечносъдовите заболявания

Какаовите зърна в големи количества могат да имат негативен ефект при сърдечносъдовите заболявания – хипертониците и страдащите от аритмия могат да влошат сърдечносъдовото си здраве, ако прекаляват с какаото. Високото съдържание на наситени мазнини в какаото действат неблагоприятно върху съдовата стена и инсулиновата чувствителност.

3. Алергия към какао

Не много рядко се среща и алергия към какаовия белтък, а за хората, които са предразположени към хистаминови реакции, е препоръчително да избягват какаовите продукти. Добър заместител на какаото е брашното от рожков.

4. Лошо качество

Качеството и количеството на какаовите продукти са от основно значение, когато говорим за ползите и вредите от какаото. Качествени сурови какаови зърна в малки количества носят ползи за здравето ни и обратното – некачествени какаови продукти или големи количества носят негативи – остарели и гранясали какаови зърна, шоколадови продукти, преработено и нагрято какао.

Съвети от здравния екип на Vita Rama

Като цяло здравният ни екип не препоръчва употребата на стимулиращи вещества, каквито са какаото, кафето, черният и зеленият чай и др. Добрите нива на енергия, настроение и концентрация се влияят най-вече от общия ни начин на живот. Препоръката ни е да следвате пълноценно растително хранене, в комбинация с необходимите хранителни добавки, движение, качествен сън и почивка. Ако все пак желаете епизодично стимулиране, ви препоръчваме да използвате качествени сурови какаови зърна, вместо какао на прах. Количествата да са по 3-6 броя зърна, а хората, които имат зависимост към кафето и искат да го откажат, може и малко по-голямо количество в този период – 7-10 зърна. Важно е да се консумират само сутрин, за да не се наруши сънят.

За да се извлекат максимално ползите от какаовите зърна, е добре предварително да се накиснат за няколко часа (2-6 ч.), след което да се обелят – така ще подобрите усвояемостта на полезните им вещества. Ако не понасяте горчивия им вкус, можете да ги прибавите към смути или овесени ядки. Важно е да се употребяват в сурово състояние и да не се нагряват.

Относно какаото на прах, най-добре е да се използва сурово смляно какао, което е нискомаслено. Това ще гарантира, че полезните качества на какаовите зърна са се запазили. Сурово смляно какаото може да се консумира по 1-2 равни супени лъжици дневно.
Препоръчително е да се избягва употребата на масово продаваното какао по магазините. То е термично обработено, с висока степен на мазнини и е химически алкализирано, което драстично намалява полезните му качества.

Имайте предвид, че почти всички шоколади съдържат такова какао. Освен това в повечето от тях има и много други съставки, които намаляват положителните и увеличават негативните ефекти от шоколадовите продукти – сухо мляко, бяла захар, печени ядки и др.

Екипът на Здравословен център Vita Rama е винаги на разположение, за да ви помогне по пътя към здравето и хармонията, основан на пълноценното растително хранене. Потърсете ни!

Прочетете повече:

Полезно или вредно е кафето?

Хавайската спирулина – съдържание и ползи за здравето

Мазнините – ползи, видове и препоръчителен дневен прием

Ползите от суровите плодове и зеленчуци

 

Send Email