Начало » Статии » Холистичен подход » Физическа активност по време на великденските пости

Физическа активност по време на великденските пости

Send Email

Смисълът на великденските пости

Великденските пости са сред най-важните периоди за всички християни, тъй като те подготвят и пречистват тялото, ума и душата за Великден. Великден, или Възкресение Христово, е считан в православието за един от най-специалните празници, тъй като символизира нещо изключително съществено за всеки един човек – победата на вечния живот над смъртта, на истината над лъжата, на справедливостта над неправдата, на надеждата над унинието и на любовта над омразата.

Основният фокус на постите са душевното пречистване и мир, затова духовниците ни подканват да култивираме дух на смирение, да прощаваме и да не съдим. Неведнъж сте чували, че „тялото е храм на душата“, а двете са ни дар от Бога, така че трябва да поддържаме съда на тази божествена частичка колкото се може по-чист и свеж.

Постите – време за пречистване и зареждане 

Постите са чудесен момент да започнем процес на пречистване, презареждане и енергизиране. И тъй като времето, през което се провеждат, съвпада с идването на пролетта, това ги прави още по-подходящи за разтоварване и тонизиране.

По време на постите тези процеси в тялото се случват чрез коригиране на количеството и разнообразието на храните, които приемаме. Това неминуемо води до множество ползи за тялото – подобряване на храносмилателната и отделителната функции, отделяне на токсините, слузта и шлаките, намаляване на излишните килограми, повишаване на нивата на енергия, сила, жизненост и др. Но за да може това да се случи максимално ефективно, трябва задължително да добавим и една подходяща форма на физическа активност.

Ето и някои от причините да бъдем активни по време на постите: 

Не мислете за сваляне на килограми, а за сваляне на мазнини 

Знаете ли, че една трета от килограмите, които сваляте само чрез регулиране на хранителния си режим, без да бъдете физически активни, са мускули? Когато промяната в начина ви на хранене води до отслабване, изключително важно е тя да е съпътствана с тренировки, тъй като мускулната активация ще доведе до запазване, оформяне и дори повишаване на мускулната маса. Физическата активност също ще ви помогне отслабването да се състои единствено и само от премахнати излишни мазнини от тялото.

Много от хората с наднормено тегло се притесняват от отслабване, тъй като със свалянето на килограми, тялото им започва да увисва. Това може да бъде предотвратено, като включите тренировки, които да подобрят мускулните тонус, обем и форма.

За ефективна детоксикация са нужни тренировки

Процесът на детоксикация започва първо на клетъчно ниво. Например, при разтоварващо хранене или пост, клетките започват да отделят токсини, но все пак те трябва да бъдат изведени от тялото и тогава движението поема главната роля. Детоксикацията се случва главно чрез помощта на кръвоносната система, отделителната функция на кожата, черния дроб, бъбреците, отделителната система и лимфата, а активното движение е основен стимулатор за работата на всички тези органи и системи. 

Без активност – няма и енергия

Има многобройни изследвания, които наблюдават връзката на тренировките с нивата на енергия и жизненост. Когато атлетите, спрат да тренират, първо започват да губят своите жизнена енергия, издръжливост и сила. Наблюдава се и негативна промяна в настроението, която се дължи на спада на нивата на допамин, серотонин, ендорфин и адреналин, произвеждани в много по-големи количества при тренировка.

Движението е здраве!

Метаболитната функция е особено важен фактор за това дали ще бъдем здрави. Тя представлява способността на тялото да усвоява хранителните елементи и да отделя отпадните вещества. Ако метаболизмът ни не работи добре, дори да приемаме полезна храна, тялото няма да може да я усвои пълноценно, затова тук идва на помощ физическата активност.

Тренировките определено имат най-силно влияние върху метаболитната функция. Няма как да не сте забелязали, че когато спортувате, имате по-силен апетит и по-бързо огладнявате, ходите по-често до тоалетната и освен това не ви се лепят излишни мазнини. Вече има уреди за измерване на метаболитната възраст и според получените данни треньорите решават какви да бъдат интензитетът и продължителността на тренировката.

След всички изброени причини, не може да има съмнение, че по време на постите, освен да бъдем по-смирени, търпеливи, добросъвестни, да се молим повече, да виждаме доброто у хората, да не се взираме в недостатъците и грешките, да се храним регулирано с пълноценна растителна храна, трябва да бъдем и активни.

Това ни дава идеална възможност да покажем загрижеността и уважението си към тялото, което Бог ни е дал, за да ни служи в изпълнението на нашите светски и духовни задължения.

Няколко съвета за дейности през деня по време на постите

Сутрин:

Вечер:Send Email