Гъба Чага

Send Email

За уникалните свойства на гъбата Чага се заговори в България през последните няколко години. В Русия и страни от Азия, тя е позната и се използва от векове.

В Русия лечебните качества на гъбата Чага са потвърдени от Медицинската академия на науките в Москва.
В Сибир тази гъба е позната като „Гъба на безсмъртието“ и „Дар от Боговете“. Използва се за поддържане на здравето от хилядолетия.
В Китай я определят като „Цар на растенията“ (въпреки че гъбата не е растение), свързват я с дълголетието и я приемат като здравословна храна, която поддържа всички системи в организма.

Японците я наричат „Диамантът на гората“.  

Гъбата Чага представлява дървесен паразит, който расте върху живи брезови дървета и се храни с техните сокове. Както повечето дървесни гъби, тя е твърда, почти колкото самото дърво, и на практика е най-богатата на хранителни вещества част от брезата. Необходими са около 20 години, за да узрее и да бъде готова за използване.

За да оцелее в суровия климат, където обикновено вирее, гъбата Чага концентрира определени натурални съставки и това я прави толкова силна. За да подсилва дървото, както и да го лекува, тя образува фитохимикали, включително стероли, феноли и ензими. Изследователи допълнително присаждат Чага на болни дървета, за да ги подсилят,  а хората, от своя страна, имат възможността да се възползват от тези горски фитохимически и хранителни вещества.

Поради високото съдържание на биологически активните си съставки – различни видове витамини от група B, флавоноиди, феноли, минерали и ензими, гъбата Чага е мощно средство за здраве. Тя е източник и на пантотенова киселина, така необходима за надбъбречните жлези и храносмилателните органи. Гъбата Чага има високо съдържание на мед, калций, калий, манган, цинк и желязо.

Учените са открили, че има определени растения и организми, които успешно помагат на тялото да се пребори с ефектите на стреса и болестите и са нарекли тези организми адаптогени. Дивата гъба Чага е един от най-мощните адаптогени и е използвана като средство за предотвратяване на преждевременното стареене, а също така и за подобряване на физическата и умствена работоспособност.

Гъбата Чага съдържа вещество, наречено супероксид дисмутаза (СОД), което е изключително силен ензим, спиращ окисляването, особено на токсичните свободни радикали в кислорода. Това е този тип кислород, който води до окисление и увреждане на тъкани, което пък от своя страна, води до тяхното стареене.

Гъбата Чага е изключително силен биостимулатор. Увеличава защитните свойства на организма, стимулира централната нервна система и подобрява обмяната на веществата. Гъбата активизира процесите по обработка на ферменти в организма, пречиства черния дроб от токсини, регулира дейността на сърдечно-съдовата и дихателна системи, действа като общо укрепващ имунномодулатор.

Интересно: Отвара от гъбата Чага намалява кръвното налягане и снижава пулса.

Гъбата Чага има спазмолитично, противомикробно, диуретично и слабително действие. Препаратите на основата на Чага нормализират дейността на стомашно-чревния тракт. Използват се и при лечението на язви на стомаха.

Използването на брезовата гъба не се препоръчва единствено при хроничен колит и хроническа дезинтерия. В останалите случаи лечението с Чага дава добри резултати.

Гъбата Чага намалява нивото на захар (като за тази цел се използва само вътрешната част на гъбата). Успешно се прилага при комплексно лечение на псориазис.

Чага има изключителни антимикробни и антисептични свойства. Гъбата се прилага при различни инфекциозни заболявания, както и като средство за подобряване на състоянието на онкологично болни.

Освен всичко друго, гъбата Чага съдържа и пигментоподобни феноли, които защитават тъканите. При втриването й в кожата може да се придобие дори тен, тъй като гъбата Чага съдържа именно пигмента меланин, отговарящ за потъмняването.

Чага се разпространява в различни форми:

Има различни варианти за приготвяне на настойки и отвари, които могат да се използват за пиене, а така също и за инхалации. През периода, в който се използва Чага, не трябва да се приема вътрешно глюкоза, както и пеницилин. Препоръчва се да се спазва диета с преобладаващи продукти от растителен произход. От дневния хранителен прием следва да се изключат силните подправки, месните храни и животинските мазнини.

Не е подходящо гъбата Чага да се използва при бременност и кърмене.

Може да поръчате Чага гъба от онлайн магазина на Vita Rama!Send Email