Начало » Статии » Храни и Добавки » Гъба Чага - всичко за нейните невероятни ползи

Гъба Чага - всичко за нейните невероятни ползи

Send Email

Славата на чагата със закъснение пристига и у нас

Лечебната гъба Чага е позната и се използва от векове в Русия и азиатските страни. В Русия лечебните качества на гъбата Чага са потвърдени от Медицинската академия на науките в Москва. В Сибир тази гъба е позната като „Гъба на безсмъртието“ и „Дар от Боговете“. Използва се за поддържане на здравето от хилядолетия.
Японците я наричат „Диамантът на гората“. В Китай пък я определят като „Цар на растенията“ (въпреки че гъбата не е растение в същинския смисъл на думата), свързват я с дълголетието и я приемат като здравословна храна, която поддържа всички системи в организма.

В България за уникалните свойства на гъбата Чага се заговори повече едва през последните няколко години. В тази статия ще разгледаме защо гъбата Чага се слави с такава популярност и какво я различава от останалите „суперхрани“, за които всички сме чували толкова много.

Какво представлява Гъба Чага?

Гъбата Чага е дървесен паразит, който обикновено расте върху живи брезови дървета и се храни с техните сокове. Както повечето дървесни гъби, тя е твърда, почти колкото самото дърво, и на практика е най-богатата на хранителни вещества част от брезата. Необходими са около 20 години, за да узрее и да бъде готова за използване.

За да оцелее в суровия климат, където обикновено вирее, гъбата Чага концентрира големи количества полезни вещества в нея, като именно това я прави толкова концентрирана суперхрана. За да подсилва дървото, както и за да го лекува, тя образува редица активни вещества, като фитохимикали, стероли, феноли и ензими. Изследователи допълнително присаждат Чага на болни дървета, за да ги подсилят, а хората, от своя страна, имат възможността да се възползват от тези горски фитохимични съставки.

Как изглежда гъбата Чага?

Външната повърхност на гъбата Чага е тъмнокафява до черна на цвят, а вътрешната е с леко жълтокафяв цвят и с текстура на корк. Тя е изключително твърда и за отстраняването й могат да са нужни доста усилия. Въпреки това обаче, гъбата Чага се оказва изключително важна, не само за горите, но и за човека.

Какви са невероятните ползи на гъбата Чага?

Високо съдържание на полезни вещества

Гъбата Чага е мощно средство за здраве, поради високото си съдържание на биологично активни съставки – витамини от група B, флавоноиди, феноли, минерали и ензими. Тя е източник и на пантотенова киселина (витамин В5), така необходима за надбъбречните жлези и храносмилателните органи. Освен това гъбата Чага има и високо съдържание на минералите калций, калий, манган, цинк, мед, желязо и други.

Тя съдържа вещество, наречено супероксид дисмутаза (SOD), което е изключително силен ензим, спиращ окисляването на токсичните свободни радикали в кислорода. Това е този тип кислород, който води до окисление и увреждане на тъкани, което пък от своя страна, води до тяхното стареене.

Чагата е силен адаптоген

Съществуват растения, които успешно помагат на тялото да се пребори с ефектите на стреса и болестите - това са така наречните адаптогени. Дивата гъба Чага е един от най-мощните адаптогени и е използвана като средство за предотвратяване на преждевременното стареене, а също така и за подобряване на физическата и умствена работоспособност.

Гъбата Чага участва в подсилването на имунната система

Гъбата Чага е изключително силен имуностимулатор. Тя успешно увеличава защитните сили на организма, стимулира централната нервна система и подобрява обмяната на веществата. Гъбата има способността да пречиства черния дроб от токсини, да регулира дейността на сърдечно-съдовата и дихателна система и действа като общо укрепващ имуномодулатор.

Гъбата Чага има антимикробно действие

Чагата има изключителни антимикробни и антисептични свойства. Гъбата се прилага при различни инфекциозни заболявания, както и като средство за подобряване на състоянието на онкологично болните.

Други ползи от уникалната гъба Чага

Тя има спазмолитично, диуретично и слабително действие. Хранителните добавки на основата на гъба Чага могат да нормализират дейността на стомашно-чревния тракт, както и да участват в успешното третиране на язви на стомаха.

Този чуден природен лек също така участва в намаляването на нивото на кръвната захар (като за тази цел се използва само вътрешната част на гъбата). Успешно се прилага при комплексното лечение на псориазиса също. Гъбата Чага носи ползи и за сърдечно-съдовата система - отвара от гъбата има способността да намали кръвното налягане и да понижи честотата на пулса.

В допълнение притежава и най-високо ниво на антиоксидантна активност от всички суперхрани (ORAC).

Още един интересен факт за гъбата Чага

Освен всичко друго, гъбата Чага съдържа и пигментоподобни феноли, които защитават тъканите. При втриването й в кожата може да се придобие дори тен, тъй като гъбата Чага съдържа именно пигмента меланин, отговарящ за потъмняването на кожата!

Противопоказания на гъбата Чага

Не е подходящо гъбата Чага да се използва при бременност и кърмене, както и при хора страдащи от хроничен колит и хронична дизентерия.

Под каква форма се открива гъбата Чага?

Как да приемаме гъба Чага?

Съществуват различни варианти за приготвяне на настойки и отвари, които могат да се използват за пиене, а също и за инхалации. Счита се, че през периода, в който се използва Чага, не трябва да се приемат захарни концентрати, както и антибиотици. За постигането на най-добър ефект от приема на гъба Чага специалистите на Център за Здравословен живот Vita Rama ви препоръчват консумация предимно на продукти от растителен произход и изключване на храните от животински произход и големите количества мазнини.

В есенните и зимните периоди можем да подпомогнем и подсилим значително имунната си система, чрез приема на екстракт от Сибирска Чага или чай от изсушена Чага.

В Био Здравословен магазин Vita Rama можете да откриете високо качество
продукти от Сибирска Чага - с максимално количество био активни вещества концентрирани в продължение на 20 години в сурови климатични условия.

Разгледайте всички продукти от Сибирска гъба Чага в Онлайн магазин Vita Rama.  Send Email