Начало » Статии » Здравословно хранене » Дебелее ли се от въглехидратите?

Дебелее ли се от въглехидратите?

Send Email

След като в няколко последващи статии разгледахме дали диетите могат да бъдат опасни, ефективни ли са кето диетите, какви са резултатите от високовъглехидратния режим с ниско съдържание на мазнини, дойде време да обърнем вниманието и на твърдението, че глюкозата се превръща в мазнина. И да докажем, че това всъщност е голяма заблуда.

Заблуда ли е твърдението, че глюкозата се превръща в мазнина? Това вярване е широко разпространено, но не е вярно, че захарите от въглехидратите лесно се превръщат в мазнини, след това се съхраняват като мастни депа, а това води до наднормено тегло и затлъстяване. Това въобще не е начинът, по който функционира организмът ни!

Прочетете повече:

Митът за въглехидратите и захарите

След хранене, сложните въглехидрати, намиращи се в картофите, просото, пшеницата, царевицата и повечето други зърнени и бобови храни, се разграждат в червата до прости захари. След това те се абсорбират в кръвообращението, където се транспортират до всички клетки в тялото, за да се осигури енергия. Процесът е същият и с плодовете.

Ако се прекали с консумацията на въглехидрати, те започват да се съхраняват като гликоген в мускулите и черния дроб. Общият капацитет за съхранение на гликоген е около килограм - килограм и половина.

Въглехидратите, консумирани над нашите нужди и извън ограничения ни капацитет за съхранение, не се съхраняват лесно като телесни мазнини. Вместо това, тези излишни въглехидратни калории се изгарят като топлина (факултативна диетична термогенеза), или се използват при физически движения, несвързани с упражнения.

При това хранене, има една съвсем малка вероятност да се образува нищожно малко количество мазнини, но единствено и само в екстремни условия при прекомерно увеличаване на калориите над два пъти повече от определените нужди за съответния човек.

Процесът на превръщането на захарта в мазнини се нарича де ново липогенеза. Прасетата, кравите и пчелите могат ефективно и лесно да преобразуват въглехидратите в мазнини, но при хората този механизъм е неефективен. Когато по време на екстремни условия се появи де ново липогенеза, метаболитните разходи се качват на около 30% от консумираните калории, т.е. това е много разточителен процес.

Какво казва науката?

Това твърдение е потвърдено от множество изследвания, но нека разгледаме един много интересен практически експеримент, който проучва начина на действие на де новo липогенезата по време на контролирано преяждане със захароза или глюкоза при слаби и при жени, страдащи от наднормено тегло.

По време на това изследване учените давали на участващите жени с 50% повече калории от въглехидрати, отколкото обикновено те приемали дневно, заедно с допълнителни 135 г рафинирана захар. Каква била изненадата на учените, когато установили, че от това преяждане жените произвеждали по-малко от 4 г мазнини дневно! Това означава, че ако човек преяжда с това количество допълнителни калории и захар всеки ден в продължение на една година, той би трябвало да образува за цялото това време не повече от 1-2 килограма.

Очевидно е, че дори преяждането със значителни количества рафинирани и преработени въглехидрати, е сравнително маловажен източник на телесни мазнини.

Още през 1979 г. изследователи от отдела за наука за храните и храненето на човека в Мичиганския държавен университет съобщиха резултатите на 16 мъже с умерено наднормено тегло и средна възраст около 20 години, участвали в проучването им. Едната група добавяла към яденето си 12 филии бял хляб дневно, а другата – 12 филии хляб с високо съдържание на фибри.

Една филия бял хляб съдържа над 70 калории, а една филия пълнозърнест – 50 калории. Участниците в проучването трябвало да запазят режима си на хранене или тренировки.

Мъжете, приемащи допълнително бял хляб, отслабнали със средно 6,26 кг, а тези, които добавяли хляб с високо съдържание на фибри, отслабнали с 8,77 кг за периода от осем седмици. Здравето на тези участници в проучването също се е подобрило, както се вижда от много бързото намаляване на нивата на холестерола в кръвта, средно с 60 до 80 mg/dL през първите няколко дни на изследването.

Какво всъщност се е случило? След като са приемали средно по около 700-900 калории на ден от хляба, участниците в проучването естествено са намалили приема си други храни. Това е поредното доказателство, че увеличеният прием на въглехидрати, съответно фибри, води до намаляване на теглото.

Какво се случва, ако прекалим с мазнините?

Дотук разгледахме какво се случва с тялото ни, ако включим в режима си повече въглехидрати, а сега нека да видим какви са последиците при повишен прием на мазнини. Когато менюто ни съдържа висок калориен прием от мазнини, една част от тях влизат в мускулните клетки, затова и тези мазнини се наричат - вътремускулни липиди. Колкото повече мазнини консумира човек, толкова повече се омазняват клетките. Тялото от своя страна се опитва да задържа тази мазнина за бъдещ период и естествено, започва да намалява митохондриите, съответно и метаболизмът се забавя. Но можем да видим и обратния процес, т.е. когато се увеличи значително приемът на въглехидрати и се намалят мазнините на по-малко от 15% от общите калории – мазнините постепенно започват да се изчистват от клетките, митохондриите се увеличават, съответно се подобрява и метаболизмът.

Подобно проучване провежда д-р Нийл Бернард, като наблюдава група от хора, поставени на растително високовъглехидратно хранене. Д-р Бернард установил, че метаболизмът на хората се подобрил с 16% след три месеца и половина.

Защо се чувстваме по-сити на високовъглехидратно хранене?

Когато спазваме режим с високо наличие на въглехидрати, не изпитваме такъв глад, какъвто бихме чувствали по време на други диети. Причината за това е, че въглехидратите съдържат и голямо количество фибри, за разлика от мазнините и протеините. А фибрите са много важен елемент в процеса на отслабване при растителното хранене. Храните с високо съдържание на фибри не само осигуряват обем, но и отнемат по-дълго време за усвояване, което води до по-дълго засищане с по-малко калории. Зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни съдържат естествени фибри, затова ви препоръчваме да присъстват винаги на вашата трапеза. Освен това фибрите захранват добрите бактерии, които образуват късоверижни мастни кислеини, а те от своя страна активират потискащия глада хормон лептин. 

Друга причина за намаленото усещане за глад по време на въглехидратно хранене е, че глюкозата е основното гориво за клетките, а при намаляване на мазнините на около 15% от общите калории, инсулиновият рецептор става сензитивен към инсулина. Това позволява на глюкозата лесно да премине в клетките, всяка една клетка се чувства сита, а организмът дълго време не изпитва глад. 

Когато човек премине на въглехидратно хранене, т.е. над 80% от общите калории да са въглехидрати, тялото започва да черпи от мастните си запаси. Защото все пак нуждата от мазнини си остава. Процесът липолиза, чрез който се горят мазнини за енергия, е активен в различна степен през нощта, между храненията и по време на тренировка. 

Специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama препоръчват като най-подходящо здравословното и леко отслабване без йо-йо ефект чрез хранене с цели плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. Все пак не забравяйте, че ние всички сме различни и това налага индивидуалният подход като задължителен. Затова ние сме насреща за всичко, с което можем да ви бъдем полезни, за да бъдете здрави! Гответе с нас, включете се в здравословните ни програми, или ни потърсете на тел.: 0890 90 59 90!

Свързани публикации

Хранене без пълнеене, без йо-йо ефект, без болести

Хранене без пълнеене, без йо-йо ефект, без болести

Диета с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини  Специално за вас вече направихме анализ дали диетите могат да бъдат опасни  и какви рискове за...

  повече »  
Ефективни ли са кето диетите?

Ефективни ли са кето диетите?

Миналата седмица ви запознахме с кето диетата като основни принципи , а днес ще разгледаме видовете кетогенни диети и как точно се отразяват на здравето ни. Видове кетогенни диети...

  повече »  
Могат ли диетите да бъдат опасни и как да се храним, за да отслабнем?

Могат ли диетите да бъдат опасни и как да се храним, за да отслабнем?

Една от най-опасните съвременни епидемии, за които като че ли не се говори достатъчно, е  затлъстяването . Броят на хората с  наднормено тегло и затлъстяване  в световен аспект...

  повече »  


Send Email