Начало » Система Vita Rama » Помогнахме на » Цанко Сагов - Диабет тип 2

Цанко Сагов - Диабет тип 2

Send Email

Автор: Ганета Сагова – главен редактор на списание 8.

Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило - преди 25 или 30 години. За да държиш нивата си на кръвна захар в норма, както всички диабетици, татко избягваше сладки храни. Всяка сутрин и вечер пиеше лекарства. С годините дозата им се увеличаваше, за да може да действа до момента, в който химията стана безсилна. Тогава според медицината трябваше да премине на инсулинови инжекции.

Диабетът върви ръка за ръка със затлъстяването, тъй като хората с тази болест са непрекъснато гладни и с високо кръвно. А тези три фактора накуп водят до инсулт и инфаркт. Точно това се случи и с баща ми – премина през 3 инсулта и един инфаркт (последният само преди 6 месеца) с нелеки последствия.

Заради захарната си болест страдаше и от диабетна полиневропатия, което ще рече, че няма достатъчно оросяване на краката. Чувстваше ги непрекъснато изтръпнали и студени... което е най-малката болка. Защото с напредване на диабета се стига и до ампутации на крайници, а понякога до слепота.

Ефектът на махалото
Но тази история е с хепиенд. През януари баща ми прочете темата на броя за здравословното хранене, и пожела да се включи в холистичната програма на „Вита Рама“. И така аз, съпругът ми и татко отидохме в Пампорово, където следвахме режим на хранене: без месо, без млечни изделия, без яйца, без никаква мазнина. (И разбира се: без рафинирани брашна, захар, консерванти... и с много малко сол.)

За човек, който 76 години се е хранил без почти да се лишава от нищо, този режим се оказа прекалено строг. Баща ми мърмореше, а след като програмата свърши, си замина за родната Стара Загора, където реши, че трябва да похапне всичко онова, което цяла седмица му беше забранявано...

Организмът му реагира мигновено: бастунът се завърна в живота му, след това лявата му ръка стана леденостудена... А кръвната захар? Стигна 20,2. На следващия ден, вместо да падне, след включване на трето, изключително ново и скъпо лекарство, захарта му стигна 23 единици! Трябваше да го приемат в болница и да започнат да му бият инсулин.

Но той избра да повярва на Вита Рама - че с растителна и безмазнинна храна можеш да излекуваш диабет! И така, татко започна поста, обеща да бъде сериозен и си удържа на думата. Още на третия ден захарта му падна на 13 единици! Междувременно по настояване на Слави Славов направихме изследване за В12, хомоцистеин и витамин Д. Баща ми имаше недостиг на В12, независимо че яде месо, и хомоцистеинът му беше много висок.  

Така към диетата нутриционистът добави витамини и ензими, включително липазин, който спомага за разграждането на мазнините. На 16-ия ден захарта му вече беше 5,2!

Обадих се на Слави, за да го попитам дали татко да намали лекарствата за диабет. А той каза: „Спирате ги! През следващите дни захарта ще се вдигне малко, след това отново ще се върне на нормалните нива“. Не можех да повярвам.
Спряхме медикаментите. Кръвната захар се покачи до 8 за два дни, после падна в норма. След десетилетия лекарства за 16 дни баща ми нямаше диабет?!

Върна се в Стара Загора. Понякога си хапва храни от „забранителния списък“, но е внимателен. Захарта му е в норма, не пие никакви хапове за диабет. А днес ме попита кога ще отидем на доктор, за да намалим и другите лекарства, които взема заради инфаркта.Send Email