Начало » Статии » Храни и Добавки » 9 здравословни рецепти за Бъдни вечер

9 здравословни рецепти за Бъдни вечер

Send Email

Бъдни вечер е естествения завършек на Коледните пости, празнувайки появяването на една от най-светлите личности – Иисус Христос, нашият спасител и духовен учител. Първата стъпка към духовността е ненасилие и важна част от това е вида храни, които консумираме.

В Библията, Битие 1:29, се казва: „И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна, а ядките за месо“.

Ето защо всяка празнична трапеза, не само тази на Бъдни вечер, може да бъде съставена изцяло от растителна храна. Приготвена с любов и предложена на Иисус Христос и Бога в знак на благодарност, храната става духовна. По този начин храната е наистина лечебна и всяка една клетка се изпълва не само с хранителни вещества, но и с енергията на добротата и любовта.

За празничната трапеза на Бъдни вечер Здравословен център Vita Rama ви предлага 9 здравословни рецепти:

1. Празнична салата – приготвена с разнообразие от зеленолистни и сезонни зеленчуци (като гулия и цвекло) във вид на коледен венец.

2. Млечна салата – приготвена с пробиотично ядково мляко, което въздейства благоприятно върху работата на храносмилателния и чревния тракт.

3. Селски хляб с квас – централно място на празничната трапеза заема обредният хляб. Хлябът с квас е здравословен и се е приготвял столетия наред от предците ни.

4. Боб чорба – винаги вкусна, традиционна и ароматно подправена.

5. Зелеви сарми с ориз – едно от любимите блюда за Бъдни вечер.

7. Пълнени чушки – традиционно постно ястие, приготвено с кафяв ориз.

8. Хумус с гулия – паста от нахут и гулия със сусамов тахан и ароматни подправки.

6. Руло Стефани – изцяло растителен и също толкова питателен вариант на популярното руло.

9. Тиквеник – ароматен здравословен и традиционен зимен десерт.

Като завършек може да подредите и украсите различните прекрасни ястия на масата; да запалите свещи и благоуханни миризми; да се съберете с най-близките си около празничната трапеза и да прекарате една незабравима и прекрасна Бъдни вечер – в дух на смирение, искреност, доброта и любов, които да носите със себе си във всеки един миг от живота ви!
 Send Email