Начало » Новини » 14 ноември – Световен ден за борба с диабета

14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Send Email

Диабетът е едно сериозно хронично заболяване с мащабите на световна епидемия, тъй като с него живеят над 360 милиона души. Черната статистика гласи, че на всеки 10 секунди от диабет се разболяват двама души, а един човек умира. 7 милиона души се разболяват от диабет годишно, а 70 000 от тях са деца. Световната здравна организация прогрозира, че до 2030 г. броят на пациентите, страдащи от диабет, ще надхвърли 500 милиона души.

Стряскащата статистика у нас отчита около половин милион пациенти, болни от диабет, но по-стряскащото е, че 40% от тях дори не знаят, че страдат от тежкото заболяване. 

Сред основните първопричини за отключването на захарен диабет медицината сочи наднорменото тегло, наследствеността и нездравословният начин на живот. Неправилното хранене, намалената физическа активност, токсините и ежедневният стрес също са сред ключовите фактори, предпоставящи появата на диабета.

Симптоми и последици

Сред първите симптоми, които трябва да ви сигнализират за нуждата от преглед при специалист, са непрекъснатата жажда, отслабването, честото уриниране, силният глад, честите инфекции в устата, кожата и др. Коварното при диабет тип 2 обаче е, че липсват признаци и най-често се открива при провеждане на изследвания по друг повод.

Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки – слепота, хронична бъбречна недостатъчност, ампутации на крайници, сърдечносъдови и мозъчни заболявания.

„Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%“, съобщава Министерството на здравеопазването и допълва: „Както за диабет от тип 1, така и за диабет от тип 2 е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и ежедневен двигателен режим. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%“.

Вижте как можете да се справите с диабета:

Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Митът за въглехидратите и захарите

Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

Причини за инсулиновата резистентност

Как да предотвратим пиковете на кръвната захар и триглицеридите след хранене?

Връзката между храненето, диабета и неговите усложнения

За всичко, свързано с вашето здраве, винаги можете да разчитате на специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama!

Send Email