Начало » Новини » 14 ноември – Световен ден за борба с диабета

14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Send Email

Световният ден за борба с диабет се отбелязва на 14 ноември всяка година. Този ден е въведен от Международната диабетна федерация (IDF) и Световната здравна организация през 1991 година, с цел повишаване на осведомеността за диабета по света, неговата превенция, информирано лечение, както и подобрения на качеството и продължителността на живот на диабетиците.

Историята на диабета се проследява още в древни времена, като първите записи за симптомите датират още от древен Рим и Египет. През 19-ти век възникват различни теории за разбиране на диабета, а през 1921 година Канадският учен Фредерик Бантинг и неговият екип откриват инсулина, което полага революция в начина на лечение. Оттогава насам е направено много в посоката на изучаването и лечението на диабета.

Заболяването засяга голям брой хора по света. Според данни на Световната здравна организация, годишно се диагностицират милиони случаи. Прогнозите показват, че превалентността ще продължи да нараства в бъдеще. Важно е да се отбележи, че много хора дори не осъзнават, че са засегнати.

Симптоми

Сред основните първопричини за отключването на захарен диабет, медицината сочи: наднорменото тегло, наследствеността и нездравословният начин на живот. Неправилното хранене, намалената физическа активност, токсините и ежедневният стрес също са сред ключовите фактори, предпоставящи появата на диабета.

Целта на Световния ден за борба с диабет е да подтикне хората да се запознаят с предизвикателствата, свързани с диабета, и да осъзнаят важността на здравословния начин на живот и подходящото лечение.

И затова в чест на Световния ден за борба с диабета ви каним на лекция „Всичко за диабета“ с нашия специалист-нутриционист Слави Славов. Събитието ще се състои на 14 ноември в Здравословен Център Vita Rama на ул. „Петър Берон“ 9 (до НДК) с начален час 16:00 ч. и ще бъде излъчвано на живо във Фейсбук.

По време на лекцията ще научите всичко за диабета – от причините за появата му, до превенция и диета.

Вижте как можете да се справите с диабета:

Хранене при диабет

Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Как излекувах диабета за 16 дни

Помогнахме на Симона Демирева - диабет тип 2

За всичко, свързано с вашето здраве, винаги можете да разчитате на специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama!

Send Email